Влез и виж специални оферти Вход

Влез и виж специални оферти

4G/LTE и 4.5G/LTE Advanced

Назад

Вие сте тук

4G е общ термин за мрежите от 4-то поколение, представляващи последното технологично ниво на мобилните мрежи. LTE (Long term evolution) е най-широко разпространеният стандарт от това поколение.

Този отговор помогна ли ти?

4.5G е термин, който е наложен за конкретен метод в 4G технологията и представлява обединяване на честоти (carrier aggregation). Комбинирането на два честотни спектъра в 4G също е известно и като LTE-Advanced по името на стандарта, с който е въведено. В мрежата на Yettel България 4.5G е обединение предимно на 1800MHz и 2100MHz и засега работи само в посока сваляне на данни.

Този отговор помогна ли ти?

Преди всичко разликата е в скоростта. 4G позволява технологично максимална скорост за сваляне до 100 Mbps, сравнено с до 150Mbps за 4.5G. Основното предимство освен по-високата скорост е и поддържането на добро качество на интернет преживяването за клиента, към което Yettel винаги се стреми.

Този отговор помогна ли ти?

Ако ежедневно използваш интернет за работа или забавление, 4G/LTE и 4.5G/LTE Advanced ще ти спести ценни минути. С по-високата скорост, която предлага технологията, ще можеш лесно и бързо да работиш с по-големи по размер прикачени файлове, да качиш снимка с висока резолюция в социалните мрежи или просто да браузваш без да се притесняваш, че връзката ти ще прекъсне.

Този отговор помогна ли ти?
Покритието с 4G може да видиш от картата на покритие на мрежата на Yettel. Местата с 4G покритие, където се прилага и функционалността за обединение на честоти (4.5G) са обявени на страницата с информация за мрежата.
Този отговор помогна ли ти?

Съвместимите планове са всички планове с включен достъп до 4G както и всички SIM карти 3в1, които са 4G съвместими.

Този отговор помогна ли ти?

При повечето телефони индикация на 4.5G няма да се визуализира. На някои от съвместимите модели може да се появи като 4G+ на началния екран, на същото място, на което фигурира и 4G, но може и да не се визуализира нищо.

Този отговор помогна ли ти?

Необходимо е да имаш смартфон и софтуерна версия на операционната му система, поддържащи обединение на честотите 1800MHz и 2100MHz, да си на абонаментен план с включен 4G и да си в район с 4.5G покритие. Препоръчваме винаги да имаш последната софтуерна версия за телефона си.

Този отговор помогна ли ти?

Клиентите, които са на абонаментен или предплатен план с включен достъп до 4G, имат модел телефон в комбинация със съответния софтуер, които поддържат 4G/4.5G, както и SIM карта 3в1, която е 4G съвместима и са в зона на покритие съответно в 4G/4.5G, могат да ползват мобилен интернет през 4G/4.5G мрежата на Yettel.

Във всички останали случаи, ползването на мобилен интернет/МВ става чрез 2G/3G мрежата на Yettel и с максимално достижимата скорост само според 2G/3G стандарт на мрежата.

* Ако си клиент по абонаментен план, който не включва 4G, при следващото подновяване на договора си ще можеш да решиш дали да избереш план с достъп до 4G/LTE мрежата за ползване на мобилен интернет, валидни към момента на подновяване.
Абонаментни планове
Абонаментни планове за таблети и лаптопи
Мобилен интернет 500 MB

Този отговор помогна ли ти?

Yettel използва различни честотни ленти и обхвати отделно, за да увеличава покритието на 4G/LTE технологията и заедно, за да увеличава капацитета на мрежата чрез 4.5G. Това може да повлияе на максимално достижимата скорост, но предоставя и възможност за разширяване на покритието по пътищата и малките населени места.
В 4G/LTE мрежата на Yettel максимално достижимата скорост, в зависимост от географското положение, е:
4G - Download до 100Mbps (LTE) и Upload до 38Mbps (LTE) за устройство LTE Category 3
4.5G - Download до 150Mbps (LTE/Advanced) и Upload до 38Mbps (LTE) за устройство LTE Category 6, което поддържа обединение на честоти.

Фактори, като качеството на сигнала, едновременното свързване на много на брой потребители и тяхната отдалеченост от клетката, типа на ползваното устройство, също могат да се отразят на потребителското изживяване. Фактори, като качеството на сигнала, ползваните различни честотни ленти и обхвати, едновременното свързване на много на брой потребители и тяхната отдалеченост от клетката, типа на ползваното устройство и неговата съвместимост със съответната технология, могат да се отразят на скоростта. Качеството на сигнала зависи от типа местност, разположението и гъстотата на сградите, от твоето място в сградата (например подземни помещения), от модела на мобилния телефон, натовареността на мрежата. Тези фактори, както и някои допълнителни, оказват влияние върху качеството на връзката.

Този отговор помогна ли ти?
За да се възползваш от 4G и 4.5G e необходимо да си на план с включено 4G. Всички абонаментни планове от текущото портфолио се предлагат с включен достъп до 4G/LTE мрежата при ползване на мобилен интернет. Виж предложенията:
Абонаментни планове
Абонаментни планове за таблети и лаптопи
Този отговор помогна ли ти?

Не, ползването на тази функционалност само по себе си не означава по-голяма сметка, тъй като сметката се базира на обема използвани мобилни данни и условията на ползвания от теб план. Ползването на 4G/LTE, съответно 4.5G/LTE Advanced за мобилен интернет се определя в зависимост от условията на избрания абонаментен план. При ползване на план без включен достъп до 4G e необходимо да преминеш на такъв, който предвижда такъв достъп, в случай че искаш да се възползваш от тази технология. За да се възползваш от 4.5G задължително условие е да си на план с включено 4.G.

Във всички останали случаи ползването на мобилен интернет/МВ става чрез 2G/3G мрежата на Yettel и с максимално достижимата скорост само според 2G/3G стандарт на мрежата.

Този отговор помогна ли ти?