Влез и виж специални оферти Вход

Влез и виж специални оферти

Мобилен интернет общи въпроси

Назад

Вие сте тук

В случай на използване от страна на ПОТРЕБИТЕЛЯ на каквито и да е настройки на устройството или на допълнителни услуги/браузъри/настройки влияещи на начина на отчитане на използвания от потребителя интернет трафик от страна на Yettel България и/или на отчитане на източника на интернет връзката, е възможно определени услуги предоставяни от Yettel или от трети страни, към които таксуването за използваните към тях услуги може да се осъществи посредством таксуване на услугите към сметката на потребителя към Yettel, да не могат да бъдат активирани и/или да не могат да функционират правилно и/или съгласно предназначението им. Допълнително, в хипотезата на предходното изречение, Yettel не гарантира, че използваният през мобилната му мрежа интернет трафик към някое от приложенията, включени в предоставените по абонаментния план на потребителя Трафик пакети, ще се отчита към предоставените мегабайти по съответния Трафик пакети, който е активен към абонаментния план на потребителя, а не към основния пакет с мегабайти на максимална скорост за общо ползване.
Този отговор помогна ли ти?
За да проверите входящите си съобщения към използваната от Вас SIM карта, чрез интернет модем, първо следва да се свържете с него чрез друго устройство, например лаптоп, мобилен телефон, таблет. Чрез интернет браузър следва да въведете един от следните адреси: http://192.168.8.1 за модеми HUAWEI E8377 4G CarFi, HUAWEI E5577, HUAWEI E3372, HUAWEI E3531 или http://192.168.0.1 за модем 3G ДЖОБЕН РУТЕР D-LINK DWR-730, след което следва да въведете потребителско име и парола (по подразбиране и двете са admin). След това следва да отидете в настройки, откъдето може да влезнете във входящата кутия на съобщенията и съответно да изпращате такива.
Този отговор помогна ли ти?

Мобилният интернет използва безжична технология и предоставя достъп до глобалната мрежа. За да използваш мобилен интернет, трябва да имаш подходяща SIM карта, съвместимо устройство (смартфон, таблет или специален модем/рутер), подходящ абонаментен или предплатен план, както и да се намираш в зона на покритие.

Този отговор помогна ли ти?

На територията на България, Yettel предлага достъп до мобилен интернет през мобилни мрежи от второ (2G), трето (3G) и четвърто (4G/LTE) поколение.

Този отговор помогна ли ти?

Максимална скорост според типа мрежа за достъп на Yettel:

Тип мрежа Скорост за download Скорост за upload
2G до 236 kbps (EDGE) до 118 kbps (EDGE)
3G до 21 Mbps (HSPA+)
до 42 Mbps (DC-HSDPA)
до 5.7 Mbps (HSUPA)
4G до 100 Mbps (LTE) до 38 Mbps (LTE)
4.5G до 150 Mbps (LTE Advanced) до 38 Mbps (LTE)
5G до 1 Gbps до 150 Mbps

Ефекти от ограничението на скоростите на изтегляне и на качване до 2 Mbps:
при браузинг в интернет сайтове: възможно забавяне при зареждането на страници;
при изпращане на e-mail: прикачването на файлове отнема повече време;
видеоразговори през приложения: възможно е понижено качество;
изпращане на текстови съобщения през приложения: без промяна;
изпращане на файлове през приложения: по-бавно, в зависимост от размера на файла;
стрийминг на музика: възможно е да има понижено качество и прекъсвания;
стрийминг на видео: понижено качество и възможни прекъсвания.
при браузинг в интернет сайтове: възможно забавяне при зареждането на страници;
при изпращане на e-mail: възможно забавяне зареждането на страницата, прикачването на файлове отнема повече време;
видеоразговори през приложения: не са възможни;
изпращане на текстови съобщения през приложения: без промяна;
изпращане на файлове през приложения: забавяне, в зависимост от размера на файла;
стрийминг на музика: изключително затруднен, единствено при ограничение до 128 Kbps e възможно използване на Spotify.

След ограничаване на скоростта, посочените скорости от „до 2 Mbps“ са максимални и не са гарантирани през цялото време на ползване на данни.

Този отговор помогна ли ти?

Можеш да ползваш мобилен интернет на Yettel, ако си клиент на Yettel, имаш подходяща SIM карта, съвместимо устройство (смартфон/таблет или специален модем/рутер) и се намираш в зона на покритие на мрежата за обмен на мобилни данни на Yettel.
Yettel предлага абонаментни и предплатени планове за мобилни телефони, както и за таблети и лаптопи.

Този отговор помогна ли ти?

Дали можеш да ползваш 4G мрежата на Yettel зависи от твоя абонаментен план, това дали имаш съвместима SIM карта и подходящо устройство, както и от покритието на мрежата.
4G мрежата може да се използва и с някои от предплатените планове на Yettel, както и след покупка на определени допълнителни пакети.

Този отговор помогна ли ти?

SIM картите, които Yettel предлага, дават достъп до 2G/3G/4G/5G мрежата на Yettel. Чрез тях имаш възможност да правиш и приемаш гласови повиквания, да обменяш текстови съобщения (SMS) и да ползваш мобилен интернет, в зависимост от условията на ползвания абонаментен или предплатен план.

Yettel използва SIM карти 3в1. Предимството на този тип SIM карта е, че може да се приспособи към устройства с MINI, MICRO или NANO слот за SIM карта. Така няма нужда да сменяш SIM картата, когато смениш устройството.

Този отговор помогна ли ти?

Считано от 19.04.2018г. таксуването дневен достъп за мобилен интернет 1,20лв за 20МВ за 24 часа, не се предлага. Ако абонаментният ти план не включва мобилен интернет и нямаш активен допълнителен пакет за интернет, таксуването на мобилен интернет е според използвания обем трафик по цена на МВ и е 0,50лв за 1 МВ.Повече информация за абонаментни планове може да намериш в нашата ценова листа.

Този отговор помогна ли ти?

Можеш да следиш своето оставащо потребление на MB по един от следните начини:

На портала за управление на услуги за мобилен интернет, turbo.lp.yettel.bg (за абонаментни планове) или goweb.lp.yettel.bg (за предплатени планове за мобилен интернет).
Онлайн в Yettel портал. Услугата е безплатна и изисква предварителна регистрация.
През MyMenu (*123#). Услугата е безплатна.
Като изпратиш SMS с текст 30 на номер 1000. SMS се таксува според твоя абонаментен план.

Освен това, Yettel ти изпраща периодично SMS съобщения: в деня, когато започва новият отчетен период, когато достигнеш 80% от включения мобилен интернет, както и когато го изразходиш.

Този отговор помогна ли ти?

Обща информация за скорости и приложения

Какво черпи от мобилния интернет на твоя смартфон?*

E-mail – около 50 KB на имейл (без прикачени файлове)
Качване/Сваляне на снимки – около 1,5 MB на снимка (в зависимост от резолюцията на снимката)
Facebook - 1-2 MB на минута (без отваряне на външни връзки)
Уеб сърфиране – 1-4 MB на минута (варира)
Онлайн игри – варира
Стрийминг на музика – 1-2 MB на минута
YouTube и стрийминг на видео – варира според качеството на съдържанието

Подробна информация за техническите параметри и техните стойности.*

E-mail – Имейлът (електронната поща) изразходва ниско количество мобилен интернет. Дори да изпращаш десетки имейли на ден, с настройки за автоматично обновяване на пощенската кутия на всеки половин час, ще ти бъде нужно минимално количество мобилен интернет на месец.
Имай предвид, че прикачените файлове към имейла увеличават обема му и съответно мобилния интернет, който използва при изпращане и получаване.
Винаги можеш да провериш дали имаш прикачен документ след като отвориш имейла.
Качване/сваляне на снимки - Количеството мобилен интернет, което ще бъде използвано зависи изцяло от снимката и приложението, което използваш. Ако твоята камера заснема 8 мегапикселови снимки, тогава ти ще използваш около 1,5 МB за качването на снимка в интернет, при положение, че тя е с висока резолюция. Колкото по-висока е резолюцията и по-детайлна снимката, толкова по-голям ще е обемът й, и съответно мобилния интернет, който ще използва за качване.
Ако качваш снимки в Instagram, и използваш камерата в приложението, то обемът на качената снимка ще бъде много по-малък, благодарение на компресирането на данни, които приложението използва.
Facebook  - Мобилният интернет, който Facebook използва варира, поради различните дейности, които можеш да извършваш – качване/разглеждане на снимки, видео, четене на статии, чат. Всяка от тези дейности черпи различен обем от твоя мобилен интернет. Средно Facebook изразходва 1-2 MB на минута (без отваряне на външни връзки и гледане на видео).
Уеб сърфиране - Сърфирането през браузър на смартфона или таблета ти генерира различен по обем трафик, вариращ от ниски стойности като 1 MB на минута до 4 MB или по-високи, в зависимост от това колко често и какви уебстраници посещаваш. Имай предвид, че някои страници, които посещаваш зареждат автоматично допълнително съдържание (видео, реклами и т.н.), които могат да увеличат потреблението.
Онлайн игри - Някои игри използват повече мобилен интернет от други, но повечето използват приблизително същия обем както Facebook (около 1,5 MB на минута). Въпреки това, някои игри, които ще намериш в онлайн магазина си не използват никакъв мобилен интернет след като ги инсталираш на устройството си.
Ако играеш онлайн игра в мрежа, тогава този обем ще се увеличи, често пъти значително.
Зависи само от теб да установиш колко мобилен интернет изразходва твоята игра. Всяка игра е с напълно уникално потребление, поради което не съществува стандарт за изразходване на мобилен интернет.
Съветваме те да провериш потреблението си на мобилен интернет преди и след като си използвал играта, за да имаш обща представа колко тя изразходва от пакета ти.
Стрийминг на музика - Повечето услуги за стрийминг на музика, като Spotify, използват приблизително 1-2 MB на минута със стандартно качество на звука.
YouTube и стрийминг на видео - Стриймингът на видео е една от услугите, които изразходват най-голям обем от твоя мобилен интернет. Средностатистически, Standard Definition (SD) изразходва между 2-3 MB на минута, а HD-Ready (720p) – около 6 MB на минута.
При стрийминг на видео през мобилната платформа HBO MAX, мобилният интернет, който се черпи е около 10 MB на минута.
Ако си редовен потребител на стрийминг услуги, ти препоръчваме да разгледаш плановете на Yettel, включващи по-голям обем мобилен интернет, ето тук: https://www.yettel.bg/bg/tariff_page.

Други начини, по които смартфонът ти използва мобилен интернет:

Updates: Ако телефонът ти е настроен автоматично да обновява приложенията, ще се генерира трафик при всяка нова версия.
Прикачени файлове: Прикачените файлове изпратени през e-mail и чат приложения може да са доста големи и да генерират допълнителен трафик. Препоръчваме ти да провериш големината на прикачения файл преди да го изтеглиш.
Социални мрежи: Повечето социални мрежи използват  малко  данни, но ако ги оставиш да работят във фонов режим (да работят и да се актуализират през цялото време) или качваш снимки/видео, това може да  изразходи значително количество МВ.
Back-up на данни: Създаването на резервно копие на голямо количество данни може да изразходи голям обем MB.

Добре е да знаеш:

Какво е Network delay?

Закъснение – параметър, който описва колко време отнема един малък пакет от данни да премине от един елемент на електронната съобщителна мрежа до друг.

До какво води голямото закъснение?

До забавяне в зареждането на Интернет страници, програми за отдалечен достъп (remote desktop, SSH) и програми за комуникация в реално време (VoIP, видео конференция, chat).

Какво е jitter?

Вариацията в закъсненията на пакетите между два мрежови елемента. Причина за jitter може да бъде претоварване на мрежата или проблеми с преноса.

До какво води големият jitter?

Обикновено води до проблеми при програмите, които се нуждаят от комуникация в реално време като IP телефония и видео конференция и причинява влошено качество на връзката.

Какво е Packet loss?

Загуба на пакети – случва се когато част от пакети от данни, предавани през електронната съобщителна мрежа, не успяват да достигнат крайната цел. Обикновено е причинена от натоварване на мрежата.

До какво води големият packet loss?

Загубата на пакети води до накъсване при използване на програмите за комуникация в реално време (IP телефония, видео), забавяне при зареждането на Интернет сайтове и приложения.

*Потреблението на мобилни данни зависи от редица фактори, сред които използваното устройство, софтуера, типа на мрежата и силата на сигнала.Примерите посочени по-горе са ориентировъчни. Действителните стойности на потребление на мобилен интернет могат да варират. В случаите, когато скоростта е намалена до 64/128 kbps, потребителят ще може да вижда основна информация на уебсайт или при проверка на имейл. С тези скорости, по-обемни файлове ще отнемат много по-голям период от време за изпращане/получаване. Аудио/видео стрийминг, изпращане на съобщения със снимки и видео, както и друг тип потребление като спонсорирани съобщения, могат да бъдат недостъпни.

Този отговор помогна ли ти?

Неизразходваните MB през текущия месец не се прехвърлят в следващия месец и ценовата им равностойност не се възстановява.

Този отговор помогна ли ти?

След като изразходиш МВ на максимална скорост от абонаментния си план, можеш да продължиш да ползваш мобилен интернет, но на по-ниска скорост. Ако искаш отново да ползваш интернет при максимално достижима скорост преди края на отчетния период, можеш да активираш допълнителен пакет на turbo.lp.yettel.bg.

Този отговор помогна ли ти?

Има два начина, по които можеш да разполагаш с повече МВ на максимално достижима скорост:

•Можеш да активираш допълнителен пакет за мобилен интернет на turbo.lp.yettel.bg.
•В зависимост от условията на абонаментния ти план, можеш да избереш нов абонаментен план и да направиш промяната в магазините от търговската мрежа на Yettel.

Този отговор помогна ли ти?

В зависимост от възможностите на твоето мобилно устройство, можеш да ограничиш достъпа до мобилен интернет в България или в роуминг. Можеш да провериш инструкциите на производителя на твоето устройство за повече информация.

Ако желаеш достъпът ти до мобилен интернет да бъде спрян изцяло, можеш да подадеш заявление в магазин от търговската мрежа на Yettel. Тази услуга е валидна за клиенти, които са потребители само на гласова услуга и не използват допълнителни пакети с интернет достъп.

Този отговор помогна ли ти?

Дори и да не инициираш сесии за интернет или да ползваш интернет само през Wi-Fi, е възможно твоето мобилно устройство да използва мобилен интернет без да знаеш.

Някои от възможните причини за това са:

Ако телефонът ти се опитва да обнови софтуерната си версия или да провери за налична нова версия, правейки интернет сесии (макар и малки по обем) към предварително зададен адрес на производителя;
Ако има настройка на мобилно приложение или програма, които изискват достъп до мобилен интернет през мрежата на оператора, и имат възможност да инициират интернет сесии сами;
Ако си в зона без Wi-Fi покритие, но достъпът до мобилен интернет не е ограничен.

За да избегнеш допълнителен трафик на мобилен интернет, при инсталиране на всяко ново приложение на устройството си, съветваме да прегледаш кои системни настройки и функции  изискват достъп до интернет. Можеш да провериш и вече инсталираните приложения за същите права на достъп.

Този отговор помогна ли ти?
Дали можеш да ползваш мобилен интернет през 4G/4.5G мрежата на Yettel зависи от твоя абонаментен план, това дали имаш съвместима SIM карта и подходящо устройство, както и от покритието на мрежата. Мобилен интернет през 4G мрежата може да се използва и с някои от предплатените планове на Yettel, както и след покупка на определени допълнителни пакети . За да се възползваш от 4.5G e необходимо първо да ползваш план с включено 4G и да си в район с 4.5G покритие. За да ползваш 4.5G е необходимо да имаш смартфон съвместим да работи с новата функционалност както и софтуер със същия капацитет.
Този отговор помогна ли ти?

За да ползваш мобилен интернет в чужбина, е необходимо:

да имаш активирана роуминг услуга на номера си;
операторът, чийто услуги ще ползваш, да има роуминг споразумение с Yettel за предоставяне на мобилен интернет;
да имаш коректно въведени настройки за ползване на мобилен интернет;
да нямаш включено ограничение за използването на мобилен интернет в роуминг на устройството си.

Препоръчваме услугата Roam&Surf: с нея сърфираш в интернет в чужбина на по-ниски цени.

Този отговор помогна ли ти?

Да, необходимо е да изпратиш безплатен SMS с текст STOP на номер 1551. След това ще преминеш към мобилен достъп до интернет с таксуване на база използван обем трафик.

Този отговор помогна ли ти?

Yettel третира еднакво целия трафик при предоставяне на услуги за достъп до интернет без дискриминация, ограничение или намеса, независимо от подателя, получателя или съдържанието, използваните или предоставените приложения или услуги и крайни устройства.

Този отговор помогна ли ти?

Не, таксуването на "Дневен достъп до мобилен интернет" не се предлага за нови активации.

Този отговор помогна ли ти?

Да, Yettel има актуални предложения за пакети за предплатен план с включен мобилен интернет, както  за телефони, така и за таблети и лаптопи.

Този отговор помогна ли ти?
Информация за максимално достижимите скорости на изтегляне (download) и качване (upload) при ползване на мобилен интернет са посочени в отговора на въпроса „Каква е скоростта на мобилния интернет?“ по-горе.
Този отговор помогна ли ти?

WAP (Wireless Application Protocol) позволява преобразуването на информацията от интернет във формат, подходящ за дисплея на мобилен телефон. Технологията позволява да използваш базисни услуги като проверка на електронна поща, търсене и сваляне на картинки и мелодии от специално създадени за теб  страници, търсене на различна информация от интернет.

От WAP страницатана Yettel (wap.yettel.bg) можеш:

Да получаваш информация за продуктите и услугите на Yettel;
Да активираш услуги и проверяваш текущия им статус;
Да търсиш полезна информация – кина, новини, забавления;
Да се забавляваш като "сваляш" най-новите лога и мелодии.

WAP услугите са достъпни безплатно, навсякъде в мрежата на Yettel.

Този отговор помогна ли ти?

Yettel ограничава интернет скоростта след достигане на определен обем трафик, договорен с потребителите за определен период от време (час, ден, седмица, месец или отчетен период). Ограничаването на скоростта може да доведе до затруднения в използването на определени услуги и приложения, които изискват интернет връзка с по-високи скорост и капацитет. Във всички случаи на ограничаване на трафика на данни, еквивалентните категории трафик се третират еднакво.

Този отговор помогна ли ти?

Yettel може да прилага мерки за управление на трафика на данни, основани на обективно различните технически изисквания за отделните категории трафик, както и в следните случаи:
Изпълнение на нормативни актове на държавни органи, съдебни органи и други публични органи, както и при спазване на законодателни мерки;
С цел запазване сигурността и целостта на мрежата, крайните устройства и предоставяните услуги;
За предотвратяване и смекчаване на предстоящо претоварване на мрежата, когато това претоварване е временно или при изключителни обстоятелства. В тези случаи достъпът на групи потребители може да бъде кратковременно ограничен и/или затруднен, до отпадане на необходимостта от ограничението.
Еквивалентните категории трафик на данни в посочените случаи се третират еднакво. Предприетите мерки за управление на трафика може да засегнат неприкосновеността на личния живот и защитата на личните данни на потребителите при спазване на приложимото законодателство.

Този отговор помогна ли ти?

Всяко значително, непрекъснато или редовно повтарящо се несъответствие между действителните показатели на услугата за достъп до интернет (скорост и други параметри за качество) и показателите, договорени с Yettel, следва да се счита за несъответствие. Механизмът за наблюдение на съответствието се одобрява от КРС. При установено несъответствие Yettel може да възстанови на потребителя част от месечния абонамент, пропорционален на периода и услугата, през който е било налице неизпълнение на договорените нива за качество. Такова право имат само потребителите, сключили договори за електронни съобщителни услуги след 29.11.2015 г.

Този отговор помогна ли ти?

Осигуряване на отворен интернет

Yettel третира еднакво целия трафик при предоставяне на услуги за достъп до интернет без дискриминация, ограничение или намеса, независимо от подателя, получателя или съдържанието, използваните или предоставените приложения или услуги и крайни устройства.

Скорости

Yettel осигурява ползването на мобилен интернет в България при следните максимални скорости на изтегляне (download) и качване (upload), изчислени при идеални условия:

2G – Download до 236kbps (EDGE) Upload до 118kbps (EDGE);
3G - Download до 21Mbps (HSPA+) Upload до 5.7Mbps (HSUPA);
3G – Download до 42Mbps (DC-HSDPA) Upload до 5.7Mbps (HSUPA);
4G – Download до 100Mbps (LTE), Upload до до 38Mbps (LTE);
4.5G – Download до 150Mbps (LTE Advanced), Upload до 38Mbps (LTE);
5G – Download до 1Gbps, Upload до 150Mbps.

Всяко значително отклонение от посочените стойности може да промени или забави ползването на мобилен интернет.

Обем трафик

Yettel ограничава интернет скоростта след достигане на определен обем трафик, договорен с потребителите за определен период от време (час, ден, седмица, месец или отчетен период).
Ограничаването на скоростта може да доведе до затруднения в използването на определени услуги и приложения, които изискват интернет връзка с по-високи скорост и капацитет.
Във всички случаи на ограничаване на трафика на данни, еквивалентните категории трафик се третират еднакво.

Управление на трафика

Yettel може да прилага мерки за управление на трафика на данни, основани на обективно различните технически изисквания за отделните категории трафик, както и в следните случаи:

Изпълнение на нормативни актове, актове на държавни органи, съдебни органи и други публични органи, както и при спазване на законодателни мерки;
С цел запазване сигурността и целостта на мрежата, крайните устройства и предоставяните услуги;
За предотвратяване и смекчаване на предстоящо претоварване на мрежата, когато това претоварване е временно или при изключителни обстоятелства. В тези случаи достъпът на групи потребители може да бъде кратковременно ограничен и/или затруднен, до отпадане на необходимостта от ограничението.

Еквивалентните категории трафик на данни в посочените случаи се третират еднакво.
Предприетите мерки за управление на трафика може да засегнат неприкосновеността на личния живот и защитата на личните данни на потребителите при спазване на приложимото законодателство.

Правна защита

Всяко значително, непрекъснато или редовно повтарящо се несъответствие между действителните показатели на услугата за достъп до интернет (скорост и други параметри за качество) и показателите, договорени с Yettel, следва да се счита за несъответствие. Механизмът за наблюдение на съответствието се одобрява от КРС. При установено несъответствие Yettel може да възстанови на потребителя част от месечния абонамент, пропорционален на периода и услугата, през който е било налице неизпълнение на договорените нива за качество. Такова право имат само потребителите, сключили договори за електронни съобщителни услуги след 29.11.2015 г.

Този отговор помогна ли ти?