Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Наръчник за вълшебна и устойчива Коледа

Коледа е идеалният момент да подаряваш… време вместо вещи

star icon green energy.png Коледа е един от най-уютните моменти в годината, когато цялото семейство се събира, забавяме темпото, хапваме домашни вкусотии, украсяваме и разменяме подаръци. Но в същото време тонове опаковки, храна и коледни дървета отиват на сметището дни след края на празничния сезон. Днес сме ти подготвили кратък наръчник как да направиш украсата, подаръците и коледната вечеря по-устойчиви и как да запазиш вълшебен коледния дух.

Украсата

Знаеш ли, че 120 милиона дръвчета биват изсичани и изхвърляни до кофите за боклук всяка Коледа?¹ Не се стряскай, от нас зависи да го променим, предлагаме ти няколко чудесни алтернативи:

 • Елха под наем. Малки български компании като Коледна Елхичка ти предлагат дръвчета, отгледани по правилен начин, които да те зарадват за празника. След това те ще си ги вземат и ще продължат с грижите до следващата година.
 • Купи си елха в саксия. Можеш да си купиш собствено дръвче, което после да засадиш. Но имай предвид няколко препоръки - първо, провери предварително къде държавните горски стопанства продават сертифицирани, отгледани от тях елхички, с маркери. Обикновено можеш да откриеш информация на сайта на Министерство на земеделието и храните. Когато си на място, поискай инструкции от лесовъдите, които ще ти обяснят подробно как да се грижиш за дръвчето, колко време му трябва, за да се адаптира след празничния сезон, кога и при какви условия можеш да го засадиш. Имай предвид, че дори елхата да е била със здрави корени, отново има известен риск да не оцелее след пресаждане.
 • Направи си сам. В настроение си за малко DIY? Чудесно - предлагаме ти да си направиш сам “елха” от паднали клони. За целта ще ти трябват 6-7 паднали клона в различни размери, лак за дърво и канап. Виж снимката отдолу за вдъхновение.

Ако пък вече си взел отрязана елха, не се отчайвай - в края на сезона, вместо да я изхвърляш, я занеси в зоопарка, където ще послужи за храна на животните. А за следващата година вече ще си готов с по-екологични идеи.

Храната

По данни на Zero Waste Week UK - само във Великобритания всяка Коледа 1 милион вечери биват похабявани.² Това са 1 млн. души, които могат да получат топла вечеря. Как можеш да се справиш и да намалиш хранителните си отпадъци около празниците?

Най-важно е правилното планиране - помисли колко хора очакваш и направи внимателен списък, вместо да се втурваш гладен на пазар. Ако искаш да намалиш въглеродния отпечатък и да хапнеш вкусна храна - фокусирай се върху сезонни и местни продукти и опитай да замениш 1-2 от ястията с постна алтернатива. Пазарувай насипно - така можеш да купиш точно толкова, колкото ти трябва. Ако ти остане храна - докато е прясна можеш да я замразиш, или да я ползваш за основа на следващо ястие или сандвич. Растителните отпадъци можеш да компостираш.

Подаръци ще има…

Знаеш ли, че 2 от всеки 3 души ще върнат поне един коледен подарък в магазина след празниците?

Най-устойчивият подарък е този, който ще донесе радост и ще се ползва от получателя си. Използвай повода да се замислиш от какво наистина се нуждаят близките ти, а ние ти предлагаме няколко устойчиви алтернативи. 

present illustration.png

Подарък с кауза:

 • Чрез “ДарПазар” можеш да избираш подаръци от над 30 български организации, като подкрепиш каузи, помагащи на хора в неравностойно положение, деца и младежи, както и такива, свързани с природа и рециклиране, занаяти, култура и изкуство или образование и наука.
 • Разгледай предложенията на талантливите майки в групата “Купи подарък от майка на деца с увреждания”, където ще откриеш ръчно изработена украса, бижута, сладки и други.
 • Истински мед: подари здраве, уют и топли мигове на любимите си хора със селектираните продукти на Истински мед като 100% чист мед, пчелни продукти, подаръчни ваучери и пакети.
 • Природозащитната организация WWF България започва своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“. Вместо ненужна вещ - можеш да дариш символична сума за опазване на дивите животни, а в замяна ще получиш малък подарък за своя близък.
 • Екологична свещ с кауза - свещта е изработена от натурален соев восък с невероятен аромат на солен карамел,а фитилът на свещта е дървен. Чашките са използвани повторно, като по този начин спестяват ресурси и въглеродни емисии на планетата. 5 лева от стойността на всяка свещ отива за каузите на фондация ”Зелени Балкани”.

Направи нещо домашно:

Изпечи домашни коледни сладки или напълни красив буркан със смес, която получателят да изпече. Избери любима рецепта и сложи в буркана сухите съставки, като редуваш брашно, кафява захар, канела и др. на пластове така, че да се получи красива декорация. Рецепта можеш да откриеш тук.

Подари преживявания вместо вещи:

Не на последно място - не забравяй, че най-хубавият подарък за твоите близки е времето с теб. Подари ваучер за катерене, картинг, специфичен урок или пътуване до дестинация в планината - зимата в Родопите е толкова красива.

Активирай абонамент за Storytel или безжичен Yettel TV на близък, за да гледате “Сам вкъщи” отново и отново.

Опаковки:

Около 50 000 дървета са нужни за направата на опаковъчната хартия, която се изхвърля само в UK по време на коледните празници.

Развихри въображението си и пропусни опаковъчната хартия и панделките тази година. Използвай онова красиво парче плат, останало от завесите или стари списания. Ето няколко идеи от Zero Waste Sofia:

Картичката:

Ако 1 милиард коледни картички попаднат в кофите за боклук, това се равнява на 33 милиона дървета. Избери виртуална коледна картичка. Създай оригинална коледна картичка за любимите си хора, за да направиш празниците още по-лични и вълшебни. Добави и музика за повече настроение. Кликни тук и предай магията!

Надяваме се да сме успели да ти помогнем да избереш устойчиви подаръци и украса, а сега имаме малка изненада за теб. През целия декември те очакват изненади в нашата игра "Коледа за теб и теб в приложението Yettel". Играй всеки ден, запази изненадите за теб или подари на приятел.

 1. The Tatva: 120 million trees are cut down every Christmas across the world, leading to large scale deforestation and CO2 release
 2. Zero Waste Week UK: Alarming Christmas Waste Statistics
 3. Forbes.com: What Happens To Returned Holiday Gifts?
 4. Wrag Wrap

Виж и още съвети за по-устойчив начин на живот

Зелена енергия

Как да захраним ежедневието си с възобновяема енергия

Научи повече

Наръчник на рециклиращия човек

Къде и как да рециклираме непотребни предмети и отпадъци

Научи повече

Отговорно пазаруване

Как да се справим с натоварения сезон на намаленията

Научи повече

Летен Петък с Yettel

Свали приложението за достъп до всички услуги

-
-