Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Наръчник на рециклиращия човек в България

Къде и как да рециклираме непотребни предмети и отпадъци

Добрата новина е, че можем да предотвратим достигането на повечето вещи до сметището, като се погрижим за правилното им разделно събиране и рециклиране.

Знаеш ли, че ако само 300 души решат да рециклират стария си лаптоп, това ще спести енергия за захранването на цяло жилище за година? В следващите редове сме ти подготвили кратък наръчник на рециклиращия човек в България. Вероятно познаваш добре цветните контейнери, но знаеш ли, че можеш екологично да се разделиш със старите гуми, дрехи или счупения тостер на баба?

Всеки човек в България генерира средно 445 кг битови отпадъци годишно². Все още над 70% от тях завършват на сметището³. Представи си, че стар смартфон попадне там, заедно с храна, стари бои и гуми. Опасни химикали от различните отпадъци се смесват, замърсяват почвата, а могат да достигнат и подпочвените води, създавайки риск за нашето здраве. Освен това, сметищата отделят огромни количества парникови газове, като метан, който допринася за ускоряването на климатичните промени. Добрата новина е, че можем да предотвратим достигането на повечето вещи до сметището, като се погрижим за правилното им разделно събиране и рециклиране.

Една важна стъпка, преди да стигнем до рециклирането. Дали тази вещ не може да се използва от друг?

Преди да изхвърлиш дадена вещ, увери се, че тя не може да бъде предадена нататък. Разполагаш със здраво детско легълце, което има следи от употреба и не можеш да продадеш? Помисли дали не можеш да го дариш или подариш? Много често, в платформи като Timeheroes, можеш да откриеш подходяща мисия, в която да дариш вещи. А целогодишно можеш да участваш в развитието на споделената икономика в България, като подариш стари, непотребни, но работещи вещи, в безплатни Facebook групи като Free your stuff Sofia

Ако все пак времето за раздяла с предмета е дошло и той няма да послужи на никого, следващите редове могат да ти бъдат от полза:

Отпадък
Къде да изхвърля:
Пластмаса
Жълт контейнер. Открий повече инструкции тук и в безплатното мобилно приложение. Ако имаш колебания дали разделното събиране в България работи и си струва, разгледай тази статия. 
Хартия
Син контейнер (или жълт, когато контейнерите са само два).
Стъкло
Зелен контейнер. Какво се случва със стъклото след разделното му събиране, можеш да научиш тук.
Хранителни остатъци
Компостирай у дома или открий споделен компостер близо до теб на картата.
Стари мебели, паркети, ламинат

Повечето големи общини имат график за събиране на едрогабаритни отпадъци в сайтовете си. 

Отпадъците трябва да бъдат оставени до общите контейнери за битов отпадък един ден преди
деня за събиране. 

Интерактивна карта с график и локации за София, можеш да откриеш тук.

Автомобилни и велосипедни гуми
В сезона за смяна на автомобилните гуми, можеш да предадеш безплатно старите си гуми в автосервизите и пунктовете за смяна. Тези обекти са задължени по закон да осигурят безплатно приемане на неизползваните гуми.
Дрехи и обувки

Използвай контейнерите за текстил. Увери се, че дрехите или обувките са чисти и изпрани, независимо дали са годни за ползване. Оттам те биват сортирани. В зависимост от качеството им, преработващите организации ги използват за дарения, продажба, преработка, в строителството и др.

Имай предвид, че само 1% от дрехите по света биват рециклирани отново в дрехи⁴. Най-екологичният подход е да купуваме само толкова, колкото ни трябват.

Лекарства с изтекъл срок на годност и опасни отпадъци от домакинството
Мобилните пунктове за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. График за София
График за цялата страна. 
Смартфони, таблети, лаптопи и други електронни устройства
Във всеки магазин на Yettel има контейнери за събиране на малки електроуреди, батерии,
които рециклираме с партньор.
Лесно е, просто ги донеси.
Големи електроуреди
Можеш да заявиш безплатно извозване, директно от дома си, на националния безплатен телефон 0800 14 100. За по-ефективно извозване на уреди от домакинства, можеш да се комбинираш със съседите си и да обедините електронните си отпадъци. По този начин ще бъдат извозени в един ден и с по-малко въглеродни емисии.

Ако всички мобилни устройства, които в момента се изхвърлят на сметището, бъдат рециклирани, това ще доведе до спестяването на достатъчно енергия, за да се захранят над 978 000 домакинства⁵

През юни 2023 г. проведохме проучване⁶, от което стана ясно, че смартфоните са устройствата, които потребителите сменят най-често. 17% от анкетираните споделят, че използват мобилния си телефон поне 24 месеца, преди си вземат нов, 46% избират да го сменят след две години, а 3% – всяка година. Едва 33 на сто от анкетираните отговарят, че си купуват нов мобилен апарат, когато старият им се счупи. При останалите електронни устройства тенденцията е обратна – цели 66% от хората се решават на покупка на нов телевизор, компютър, лаптоп или таблет едва когато старият им спре да работи.

Как да се разделим със старото си устройство най-отговорно?

Когато решиш, че е време да замениш устройството си, помисли каква е причината? Работи ли? Ако отговорът е “да”, но проблемът е в нещо дребно - можеш ли да го поправиш и така да удължиш живота му? Ако това не е случаят - дали друг няма да може да го използва? Можеш ли да го подариш на близък? Ако устройството вече не може да послужи на никого - донеси го в магазин на Yettel и ние ще се погрижим то да бъде рециклирано. 

Все повече българи знаят, че могат да рециклират старото си устройство…,но само 11% от хората го правят…

Все повече българи знаят, че могат да рециклират старото си устройство. 
От проучването на Yettel България стана ясно, че цели 76% от хората у нас знаят, че мобилните оператори осигуряват системи за разделно събиране на стари устройства и батерии. Това бележи ръст от 12% спрямо миналата година. 

… но само 11% от хората го правят 
Не така стоят нещата, когато става дума за действия. Едва 11% от тях отговарят, че са предавали старо устройство за рециклиране. Въпреки това 70% от хората заявяват готовността си да започнат да го правят в бъдеще. Ако и ти си имал колебания, сега е моментът да започнеш. Знаеш ли, че…

Мобилните телефони, както и останалите електронни устройства и аксесоари, не бива да бъдат третирани като обикновени битови отпадъци. Причината - част от материалите в тях, като олово, арсен, селен, кадмий, са токсични и могат да доведат до риск за здравето ни. И това е само допълнение към нестихващите вълни от пластмаса, която залива природата ни.

Освен това всяко устройство съдържа и ценни ресурси като злато, сребро, платина, паладий, алуминий и мед. Стандартен iPhone, например, съдържа 25 гр. алуминий, 0.034 гр. злато, 0.34 гр. сребро, 0.015 гр. паладий и около 1/1000 гр. платина.⁷ Тези малки количества може да не носят финансова стойност за нас, но имат огромен отпечатък върху природата. Добивът на всеки от тези метали има опустошително въздействие върху околната среда. Замисли се колко по-лесно и екологично е те да бъдат извлечени от стария ти смартфон, вместо от мина в Африка. По този начин ти ставаш част от кръговата икономика, при която ресурсите се използват умно и ефективно. 

Всяко наше действие е от значение. Нека положим съзнателни усилия за отговорно рециклиране на отпадъците си, давайки възможност на себе си и на бъдещите поколения да се радват на един по-чист и здравословен свят. Заедно притежаваме силата да променим начина, по който взаимодействаме с технологиите и да се погрижим за една по-зелена планета за години напред.

Източници: 

1. Electronics Donation and Recycling | US EPA
2. НСИ
3.Европейски Парламент
4. BBC
5. Калкулацията е приблизителна, направена на база данни от Scientific American за САЩ, съотнесени към глобалния брой мобилни устройва, изхвърлени за 2022 г., според данни Waste Electrical and Electronic Equipment Forum, цитирани в BBC. 
6. Проучване на Yettel България, проведено проведено от социологическа агенция KANTAR, сред 1011 души, градско население, през месец юни 2023. 
7. Mining & iPhone Recycling (911metallurgist.com)

Летен Петък с Yettel

Свали приложението за достъп до всички услуги

-
-