Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

The content was last modified on Jul 10, 2024, 3:07:57 PM

Роуминг с Yettel

ВАЖНО за клиенти пътуващи до САЩ: Поради технически причини, независещи от Yettel България, временно се преустановява услугата Пренасочване на обаждане (Call forwarding) в мрежата на T-Mobile САЩ. Последващи промени ще бъдат оповестени на Yettel.bg, тук в страницата Роуминг.

Къде пътуваш?

Виж в кои държави можеш да ползваш роуминг и какво покритие имат те

Стандартни цени

Провери как се таксуват услугите в роуминг

Пакети интернет

Имаш нужда от повече интернет? Разгледай пакетите Roam& Surf

Застраховка

Застраховай своето пътуване със Smart Tourist

Вече можеш да ползваш VoLTE в роуминг. Какво означава това за теб?

Разговорите се осъществяват чрез пренос на данни по 4G или 5G мрежа, което значително подобрява тяхното качество. Можеш да се радваш на по-бързо свързване при обаждане, по-кристално качество на звука и ще можеш да ползваш мобилни данни на устройството си на висока скорост, докато провеждаш разговор.

VoLTE е бъдещето на мобилната гласова услуга и набира сила в целия свят, тъй като операторите постепенно спират да ползват 2G и 3G технологиите. Страни, в които операторите са изключили напълно старите си мрежи, VoLTE е единственото решение за осъществяване на разговори.

Ти ползваш VoLTE в роуминг без допълнително заплащане за ползваната технология. Обажданията се таксуват в минути, съгласно ползвания от теб план и не черпят от наличните MB мобилен интернет в плана ти или в допълнителни роуминг пакети. Във фактурата те се отразяват като стандартни входящи и изходящи обаждания с продължителност и информация за номера, към който е съответното обаждане. Датата и часът на обажданията са отразени в българско време.

VoLTE обаждания могат да се провеждат само с устройства, които са съвместими с технологията и които са настроени да ползват 4G/5G мрежи.

Информация за операторите, в чиито мрежи клиентите на Yettel ползват VoLTE, можеш да намериш ТУК.

Полезни въпроси и отговори можеш да намериш ТУК.


Какво ми е нужно, за да ползвам VoLTE?

Подходящ смартфон, който поддържа VoLTE функционалността, и е настроен да ползва 4G/5G мрежи.

Ако съм на предплатен план на Yettel, ще мога ли да ползвам VoLTE?

Да, услугата VoLTE е достъпна за потребители на предплатени карти, както в България, така и в роуминг.

Мога ли да ползвам VoLTE, докато съм в роуминг?

Да, можеш да ползваш VoLTE в роуминг. Актуална информация за конкретна дестинация и оператор можеш да намериш тук. Съветваме те да проверяваш преди всяко пътуване, тъй като броят оператори, с които услугата е достъпна, се увеличава постоянно.

Как да се свържа с VoLTE мрежа в роуминг?

За да проведеш VoLTE разговор, твоето устройство трябва да е съвместимо с технологията. Също, увери се, че в меню Настройки си избрал да ползваш 4G/5G мрежа.

Как се таксува VoLTE обаждане в роуминг?

VoLTE разговори в роуминг се таксуват като стандартни обаждания според условията на твоя план. Продължителността се отчита в минути.

Докато говоря на VoLTE, ще мога ли да ползвам мобилни данни на телефона си?

Да, едно от предимствата на VoLTE разговорите е, че можеш да ползваш мобилен интернет на устройството си на висока скорост без прекъсване докато говориш.

За абонаментни планове

 • През приложението Yettel. Влизаш в меню Услуги/Управление и избираш Роуминг услуга, след което натискаш бутона Активирай.
 • С изпращане на SMS с текст „А” на 1210
 • През мобилното приложение Yettel. Влизаш в меню Услуги/Управление и избираш Роуминг услуга, след което натискаш бутона Деактивирай.
 • с изпращане на SMS с текст „D” на номер 1210

*Изпращането на SMS в България е безплатно, а от чужбина SMS съобщенията се таксуват според стандартните роуминг цени.

За предплатени планове

Ако твоят предплатен план позволява използването на роуминг и имаш активирана роуминг услуга, можеш да ползваш своята Yettel предплатена карта в чужбина, за да:

 • осъществяваш изходящи повиквания в мрежата на над 200 оператора, с които Yettel има сключени роуминг споразумения за предоставяне на предплатени гласови услуги;
 • приемаш обаждания, изпращаш и получаваш SMS-и към всички мобилни мрежи, в мрежите на повече от 500 оператора от над 180 държави;
 • използваш мобилен интернет, получаваш и изпращаш MMS-и в мрежата на операторите, с които Yettel има сключени роуминг споразумения за предоставяне на тези услуги.

Проверявай бързо, лесно и в движение какви роуминг пакети можеш да ползваш с твоя предплатен план в мобилното приложение Yettel.

 • Да се увериш, че предплатената ти карта все още е активна, т.е. че си звънял поне веднъж с нея в мрежата на Yettel. Ако не си звънял с нея, то тя няма да е активна и няма да можеш да я ползваш нито в България, нито в чужбина.
 • Да презаредиш предплатената си карта преди пътуването. Ако нямаш кредит, тези, които те търсят, няма да могат да се свържат с теб, когато си в чужбина. Ако кредитът ти свърши по време на разговор, обаждането ще бъде прекъснато.

Можеш да следиш потреблението си в роуминг и колко ти остава в приложението Yettel.

Можеш да активираш роуминг на предплатената си карта по следните начини:

 • Набери *111# и натисни бутона за набиране. До минута ще получиш съобщение с потвърждение за успешно активиране на роуминг.
 • Набери *123# и избери опция 5 „Роуминг“ и след това опция 2
 • 0

Важно е да знаеш, че активирането и деактивирането на роуминг се извършва само от България.

Можеш да деактивираш услугата роуминг на твоята предплатена карта по следните начини:

 • Набери *123# и избери опция 5 „Роуминг“ и след това опция 2
 • като набереш *112# и натиснеш бутона за избиране. До минута ще получиш съобщение с потвърждение за успешно деактивиране на роуминг.

Важно: активиране и деактивиране на роуминг са възможни само от България.

Изходящи разговори в роуминг

Когато използваш мобилни услуги в роуминг и правиш изходящо обаждане към друга държава, различна от тази, в която се намираш, винаги трябва да въведеш кода на страната, към която е изходящото обаждане, преди номера.

Ако, например, се намираш в роуминг и искаш да се обадиш на български номер, задължително трябва да набереш +359 и след това самия номер.

Ако не посочиш кода на страната при изходящото обаждане, разговорът няма да може да бъде осъществен. Дори има възможност разговорът да бъде отчетен като такъв с добавена стойност, което може да доведе до получаване на по-висока сметка.

За мобилен интернет

Yettel ти дава две възможности:

 • роуминг план Travel’n’Talk (стандартни роуминг цени)
 • допълнителни пакети за мобилен интернет Roam&Surf

В зависимост от страната, в която се намираш, можеш да избереш една от двете опции в мобилния портал за управление на услугата роуминг на yettel.bg

Достъпването на страница yettel.bg е възможна само при използване на мобилни данни (при използване на wifi мрежа страницата няма да може да бъде достъпена). Препоръчваме ти да използваш приложението Yettel, за да управляваш роуминг услуга и роуминг пакети.

Определяй максималното си потребление в роуминг като избереш някой от допълнителните пакети за роуминг. Можеш да активираш и в движение през приложението Yettel. Имаш и възможност да избереш таксуване по стандартни роуминг цени. Освен това, Yettel осигурява защитен механизъм, чрез който да се избегнат високи сметки, докато ползваш мобилен интернет в чужбина, под формата лимит за мобилен интернет в роуминг. Само предварително провери дали твоят лимит е активен. Запознай се с подробна информация за прилагания лимит за мобилен интернет в роуминг.

Използвай опцията „Изключване на мобилни данни“ от телефона ти. По този начин няма да можеш да използваш мобилен интернет.

Съгласно изискванията на Европейския регламент за роуминга, Yettel осигурява защитен механизъм, с който да се избегнат високи сметки, докато ползваш мобилен интернет в чужбина. Този защитен механизъм е под формата на лимит и е на стойност 117,35 лв. (60 евро) с ДДС за отчетния период при абонаменти планове, а за предплатени планове – за календарния месец. Посоченият лимит е само за мобилен интернет в роуминг и единствено тази услуга се ограничава след достигането му.Потреблението се следи във време близко до реалното.

Кредитният лимит е сумата, до която имаш възможност да провеждаш разговори и да ползваш услуги. Когато сумата от текущото ти потребление и задълженията за минал период на всичките ти SIM карти надвишат кредитния лимит( сборът от кредитните им лимити) изходящите ти обаждания могат да бъдат спрени.

Информацията за разговори и SMS-и в роуминг не винаги се получава незабавно от Yettel и е възможно обажданията да не могат да бъдат спрени веднага след достигане на кредитния лимит. Лимитът за мобилен интернет в роуминг е приложим само за тази услуга и се установява във време близко до реалното.

За разликата между национален разговор, международен разговор и разговор в роуминг

Ако се намираш в България и се обадиш от български номер до друг български номер, ще проведеш национален разговор. Без значение дали получателят на обаждането се намира в България или не. Ключовите условия са абонатът, който се обажда да се намира в България, номерът, от който се осъществява обаждането да е български и номерът на получателя на обаждането също да е български.

Ако се намираш в България и се обадиш от български номер до номер в мрежата на чуждестранен оператор, ще проведеш международен разговор. Важно условие тук е, че номерът, към който се осъществява обаждането е от мрежата на чуждестранен оператор. В такъв случай, дори приемащият обаждането да се намира в България, разговорът се регистрира и таксува като международен.

Това е разговор в чужбина, осъществен от абонат на един мобилен оператор в мрежата на друг мобилен оператор. Важното условие тук е да се намираш в чужбина и да се обаждаш от българския си номер. Ако се намираш, например, в Германия и се обадиш от българския си номер до германски номер, ще проведеш разговор в роуминг.

Ако в абонаментния си план имаш минути за международни разговори, те не важат докато си в роуминг, независимо в коя чужда държава се намираш. Минутите за международни разговори могат да се използват единствено, когато се намираш в България и инициираш изходящо обаждане от български номер до номер в мрежата на чуждестранен оператор.

Продължително ползване на роуминг в Турцияг

Съгласно закон от турското законодателство 7186 & 23, роуминг нарушителите ще бъдат с ограничен достъп до турските мобилни мрежи. Посоченият закон се прилага за роуминг нарушител на мобилни данни в роуминг. Посоченият закон се прилага за роуминг нарушител на мобилни данни в роуминг.

Роуминг нарушител за ползване на мобилни данни се определя като: потребител на роуминг услуги от един и същ IMEI за 91 дни (натрупан) или за период повече от 120 дни.

При класифициране според горното описание, достъпът до турска мобилна мрежа на потребител на друг оператор (Yettel) ще бъде спряно, като потребителят ще бъде уведомен с текстово съобщение от съответния турски оператор.

Роуминг Зона Великобритания, считано от 29.06.2022 г.

Цените за роуминг в Зона Великобритания за абонаментни и предплатени планове са едни и същи, както са посочени в таблицата.

Няма промяна в цената на международен разговори/SMS/MMS от България към Великобритания.

Да.

От 29.06.2022, Европейската регулация за „роуминг като у дома“ няма да се прилага за Великобритания, тоест услугите включени в тарифния план няма да важат в тази дестинация. Услугите в роуминг във Великобритания ще бъдат таксувани с цените за Зона Великобритания.

Политиката за справедливо ползване няма да се прилага във Великобритания след 29.06.2022 и услугите в роуминг във Великобритания ще бъдат таксувани с цените за Зона Великобритания. Ако към дата 28.06.2022 потребител е установен като нарушител на политиката за справедливо ползване и неговият роуминг трафик във Великобритания е таксуван спрямо цените за нарушение на тази политика, то от 29.06.2022, ако потребителят все още се намира на територията на Великобритания, ще бъде таксуван с цените за роуминг в Зона Великобритания.

Политиката за справедливо ползване няма да се прилага във Великобритания след 29.06.2022 и услугите в роуминг във Великобритания ще бъдат таксувани с цените за Зона Великобритания. Ако към дата 28.06.2022 потребител е установен като нарушител на политиката за справедливо ползване и неговият роуминг трафик във Великобритания е таксуван спрямо цените за нарушение на тази политика, то от 29.06.2022, ако потребителят все още се намира на територията на Великобритания, ще бъде таксуван с цените за роуминг в Зона Великобритания.

Допълнителните пакети за роуминг в Зона ЕС няма да бъдат валидни за тази страна от 29.06.2022. Ако сте закупили пакет за роуминг в Зона ЕС, чиято валидност изтича след 29.06.2022, след тази дата няма да можете да го ползвате във Великобритания.

За Зона Великобритания ще важат допълнителни пакети за роуминг в Зона Европа (Roam&Surf Europe S и L).

Да, продължават да се таксуват по 11 стотинки.

Цената за входящи обаждания в роуминг в ЕС е 0.00 лв.

 • Ако ползвате услуги на абонаментен план, обажданията от страна членка на ЕС към Великобритания ще се черпят от минутите предоставени в плана ви. След тяхното изчерпване, обажданията ще бъдат таксувани по цена за обаждане към други национални мрежи според плана ви.
 • Ако ползвате услуги на предплатен план, обажданията ще се таксуват на цени като обаждания към държава от ЕС.

Цената за изходящо обаждане към Великобритания в роуминг в Зона Други държави в Европа цената е 3,49 лв. (1,78 евро) с ДДС на минута, а в роуминг в Зона Държави извън Европа – 6,00 лв. (3.07 евро) с ДДС на минута.

Цената за входящи обаждания в роуминг е според ценовата листа на роуминг зоната, в която се намира потребителят, и тя е една и съща, независимо от коя дестинация е входящото обаждане. Някои оператори таксуват допълнително входящи разговори. Моля, проверете списъка тук.

Допълнителни пакети за роуминг Roam&Surf Balkans & Turkey Daily (само за клиенти на абонаментни планове)

Пакетът се таксува при първа регистрация в мрежата на оператор от зона Балкани и Турция. Заявяването на пакета, докато сте в България или друга страна извън зона Балкани и Турция, не води до таксуване за него.

Няма ограничение на броя пакети, които могат да бъдат активирани на ден. При активиране на повече от един пакет, неизразходваните MB-и от наличните вече пакети, ако има такива, се прехвърлят към последно активирания пакет и приемат неговия срок на валидност.

Да.

 • В приложението Yettel: Ако имате активиран пакет за зона Балкани и Турция, в меню Услуги/Роуминг услуги/Роуминг пакети, за него ще се визуализира статус „активиран“. При влизане в зона Балкани и Турция, потреблението от пакета ще се визуализира в меню Детайлно потребление;
 • На http://lp.yettel.bg активираните пакети и текущата наличност на МВ в тях се визуализират в полето за съответната роуминг зона;
 • При изчерпване на 80% и 100% от МВ-ите в пакета, ще бъдете известени с SMS съобщение.

Да, включително и от бизнес клиенти обслужвани от търговски представител.

Не. Пакетът има валидност 24 часа от момента на активиране. Когато тя изтече, неизразходените МВ се губят и се активира нов пакет с пълния обем МВ за нови 24 часа.

Ако сте извън територията на зона Балкани и Турция, не могат да бъдат активирани едновременно двата пакета (независимо от кой вид). Когато сте в роуминг в зоната Балкани и Турция, два и повече пакета могат да бъдат активирани едновременно, независимо от кой вид. МВ-ите от пакетите се натрупват и приемат валидността на последно активирания пакет. Последно активираният пакет е този, който ще продължи да се подновява на всеки 24 часа, докато се намирате на територията на зоната.

Не. Пакетите Roam&Surf Balkans & Turkey Daily важат само за страните в зона Балкани и Турция, и се таксуват само при включване в мрежа на оператор от тези държави.

Пакетите Roam&Surf Balkans & Turkey Daily се активират и таксуват при регистрация в мрежата на чуждия оператор. При връзка с мрежи от по-старо поколение (2G и 3G), изключването на мобилни данни на вашето устройство ще предотврати активирането и таксуването на роуминг пакета. При връзка с мрежи от по-ново поколение (4G и 5G), роуминг пакетът се активира и таксува, дори и при изключени мобилни данни на вашето устройство.

Да, пакетът е съвместим и с тарифи само с мобилен интернет.

Roaming Protect - Механизмът за ограничаване на случаите на несъзнателен роуминг

Roaming Protect има за цел да Ви информира къде в България съществува повишен риск от несъзнателен роуминг, както и да Ви предупреди, ако Вашето мобилно крайно устройство се свърже с нежелана от вас чужда мобилна мрежа. Услугата Roaming Protect e продукт на Комисия за регулиране на съобщенията и е реализиран в рамките на проект „Изграждане и развитие на информационните системи и регистри на КРС за подобряване на дейностите по регулиране и контрол и повишаване на качеството на административното обслужване“, Договор № BG05SFOP001-1.010-0001-С01/08.06.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз. Roaming Protect може да се достъпи през web или след сваляне на приложение.

На страницата на КРС, на адрес https://roaming.crc.bg е публикувана интерактивна географска карта, на която се визуализират регистрираните чрез приложението случаи на несъзнателен роуминг и се предоставя информация за районите на територията на Република България с най-висок риск от несъзнателен роуминг.

За Apple устройства:
https://apps.apple.com/bg/app/roaming-protect-bg/id1571033575

Съвместимост:
iPhone
Изисква версия iOS 13.0 или по-нова.
iPod touch
Изисква версия iOS 13.0 или по-нова

За Android устройства:
https://play.google.com/store/apps/details?id=bg.crc.roamingapp

Съвместимост:
Изисква версия Android 8.1 или по-нова

От 01.01.2024г. Yettel увеличава обема на предоставените в плана ти мегабайти за ползване в роуминг в Зона ЕС.

Можеш да провериш конкретния размер на включените в плана ти МВ в Зона ЕС безплатно в приложението Yettel по всяко време.

В резултат на промяната, в случай че във твоят абонаментен план има ограничение на обема мобилен интернет в роуминг в Зона ЕС, след изразходване на този обем можеш да продължиш да ползваш мобилен интернет в роуминг в Зона ЕС с надценка от 0,0036 лв. (0.0018 евро) с ДДС на МВ, вместо 0,0042 лв. (0.0018 евро) с ДДС, както досега.

Причината за промяната е влизането в сила на Регламент № 2022/612 на ЕС, с което се намалява регулираната цена на едро на мобилен интернет в роуминг в Зона ЕС: от 1.8 евро на 1.55 евро за 1 GB.

В следствие на регламента, от 01.01.2024 г. влизат в сила промени в роуминг таксите при неспазване условията на политиката за справедливо ползване, както следва: цената на входящо обаждане става 0,0047 лв. (0.0024 евро) с ДДС вместо 0,0094 лв. (0.0048 евро) с ДДС както досега; цената на мобилен интернет става 0,0036 лв. (0.0018 евро) с ДДС вместо 0,0042 лв. (0.0012 евро) с ДДС, както досега.

Повече за таксуване при неспазване условията на политиката за справедливо ползване тук.

ВАЖНО: Минутите включени във Вашия абонаментен или предплатен план не важат за обаждания към номера с добавена стойност и се таксуват спрямо ценовата листа на услуги в роуминг. (вижте таб СТАНДАРТНИ ЦЕНИ).

ВАЖНО: Услуги, които в България са безплатни (като позвънявания към номера, които започват с код 0800) могат да бъдат таксувани допълнително, когато ги набирате от роуминг с добавяне на кода на България +359. Същото важи, когато в роуминг набирате директно номер с код 0800.

Подробна информация за телефонни номера, към които обаждания в роуминг могат да бъдат таксувани като обаждания към номера с добавена стойност можете да намерите на страницата на Органът на европейските регулатори в областта на електронните съобщения тук.

В поле „Country” изберете държавата, която Ви интересува. Възможно е за някои услуги да е посочена цена за повикване, но тя да не приложима за Вас.

Информацията налична на страницата не е на български език.

Достъп до услуги за спешни повиквания

ВАЖНО: Системите за предупреждение на населението са предназначени да известяват населението при бедствия, аварии и тежки извънредни ситуации, с което да предотвратят последствията от тях.

Някои държави членки предлагат и мобилни приложения като средство за предупреждение на население при бедствия и извънредни ситуации. Информация за приложенията и инструкции за тяхното изтегляне можете да намерите на страница на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения тук.

Имайте предвид, че информацията, налична на страниците и в приложенията, не е на български език.

- Номер 112

ВАЖНО: Обаждането до единния европейския номер за спешни повиквания „112“ е безплатно и не черпи от вашите минути, независимо в коя държава-членка на ЕС/ЕИЗ се намирате. Можете да се обадите на 112, дори ако нямате минути за разговори, включени в плана Ви.

При свързване към мрежата на роуминг оператор в държавата, в която пътувате, ще получите информация за възможността, при спешна помощ, да се свържете с единния европейски номер за спешни повиквания „112“.

- Други номера за спешни повиквания

 • Информация за други специализирани номера за спешни повиквания (пр. местна планинска спасителна служба) и други средства за достъп до спешна помощ (пр. мобилни приложения) може да намерите на официалната страница на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения тук. В поле „Country”, изберете държавата, която ви интересува
 • Ако нямате ясно предпочитание към средството за достъп до спешни услуги (пр. SMS), Ви препоръчваме да не избирате такова от падащото меню в секция „Means of Access“. Така ще получите пълна информация за всички налични средства за достъп до услуги за спешна помощ в държавата-членка.
 • Роуминг клиенти с увреждания могат да намерят информация за достъп до услуги за спешна помощ, различни от повиквания, в колона “Download Link“. От там могат да инсталират съответното мобилно приложение.
 • В колона “Additional Information“ може да получите допълнителна информация за специфики при използване на алтернативните средства за достъп до спешна помощ като изисквания за предварителна регистрация, ограничения и други.

От 15.06.2017 г. е в сила изменение на Регламент № 531/2012 на Европейския парламент и на Европейския съвет (Регламента), с което отпадат надценките за разговори, SMS и данни в рамките на Зона ЕС (ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). С Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/2286 се определя политика за справедливо ползване, която операторите могат да прилагат по отношение на регулирани роуминг услуги на дребно. Операторите имат право да приложат регулирани надценки за всички регулирани роуминг услуги, ако бъде нарушена политиката на справедливо ползване.

Условия и цени за разговори и SMS-и от/към Зона ЕС (включително към България) и достъп до интернет в страни в Зона ЕС:

 • Всяка изходяща минута и SMS от/към страни от Зона ЕС (включително България) се изразходва от включените национални минути и национални SMS-и. След изчерпване на включените национални минути и SMS-и или ако нямаш такива, цената се формира съгласно определената в абонаментния план цена за минута/SMS към други национални мрежи. Ако в националния абонаментен план имаш включени минути и за роуминг повиквания, то те ще продължат да важат при условията прилагани до момента. Входящо обаждане в роуминг няма да се таксува.
 • За всеки използван МB в роуминг в Зона ЕС:
  • Ако използваш абонаментен план, определен като „отворен пакет на данни“, операторът има право да приложи ограничение на обема мобилен интернет в роуминг на национални цени, равностойно на двукратния обем, който се получава като месечния абонамент без ДДС се раздели на регулираната максимална цена за роуминг на едро. След достигане на този обем може да продължите да ползвате мобилен интернет в роуминг с надценка на МВ равна на регулираната максимална цена за роуминг на едро.
  • Препоръчваме Ви, ако нямате ясно предпочитание към средството за достъп до спешни услуги (пр. SMS) да не избирате такова от падащото меню в секция „Means of Access“, за да получите пълна информация за всички налични в държавата-членка средства за достъп до услуги за спешна помощ.
  • Ако операторът не прилага ограничение на обема на мобилен интернет в роуминг, потребителите могат да използват целия обем от данни в България и в Зона ЕС, съобразно националните цени и условия. Конкретният размер на включените МВ в Зона ЕС може да бъде проверен безплатно на lp.yettel.bg или в приложението Yettel по всяко време след влизането в сила на новите условия.

При използване на мобилни данни в роуминг може да установите разлика в скоростта на сваляне и качване на данни спрямо скоростта, предоставена от Yettel на територията на България. Ето няколко възможно причини за това:

 • Разлика в типа мрежа в двете страни: различните поколения мрежи предлагат различно качество на услугата – например, в България ползвате 5G мрежата на Yettel, а в чужбина ползвате 4G мрежа на чуждия оператор, тъй като операторът в чужбина не предлага 5G или Yettel няма споразумение с оператора за 5G в държавата, в която ползвате или ще ползвате интернет.
 • Скоростта на пренос на данни зависи и от капацитета на конкретната мрежа, дори и тя да е от едно и също поколение може да има разлика в услугата.
 • Има вероятност от техническа невъзможност при оператори в чужбина да предложат същото качество на свързаност като в България. Това се изразява в несъвместимост на ползваното устройство от клиента и настройките на мрежата на оператора в чужбина. Например, мобилното устройство на клиент има настройки за 5G мрежа на Yettel на територията на България, но при включване в мрежата на оператора в чужбина не поддържа 5G, въпреки наличието на такова.

Някои мрежи в чужбина са от по-стари поколения или тяхното качество е различно. Това може да доведе до:

 • по-ниска скорост на мобилния интернет в роуминг, изразяващо се в накъсване на стрийминг видео, ниско качество на видео, бавно зареждане на страници в интернет с „тежко“ съдържание като видео, графики и т.н.
 • закъснение на преноса на данни (т.нар. latency), което може да се наблюдава при онлайн гейминг.

При ползване на мобилни данни в роуминг, имайте предвид и следните особености:

 • Някои мобилни приложения на вашето устройство няма да обновяват данните автоматично в роуминг, освен ако ръчно не сте избрали тази настройка;
 • Ако сте дали съгласие за предоставянето и обработката на данни относно вашето поведение в интернет през мобилното ви устройство, можете да получавате дигитална реклама, свързана със страната, в която се намирате в роуминг.

Ако се намирате в обсега на корабни и сателитни мрежи, за да избегнете неволното потребление на мобилни данни в тези мрежи (на стандартни цени в роуминг от 13,20 лв. (6.75 евро) с ДДС в зона ЕС и 15,00 лв. (7.67 евро) с ДДС за държави извън зона ЕС), ви съветваме да настроите мобилното си устройство на самолетен режим.

Въпроси и отговори

Не. Роумингът ще бъде таксуван по начин, който да бъде по-евтин за потребителите, когато пътуват. Това означава, че когато пътуваш в Зона ЕС, ще можеш да ползваш включените в абонаментния си план минути и MB като в България, но с някои допълнителни условия.

Промяната важи за всички клиенти на договор и с предплатена карта. За да се възползваш от условията за роуминг в зона ЕС, е необходимо да имаш активирана роуминг услуга и твоят план да позволява използването на роуминг.

Не. Промяната на цените се въвежда автоматично от Yettel и не се налага да правиш нищо.

Всички. Ако имаш в абонаментния си план неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще можеш да се обаждаш на всеки номер от мрежа на оператор в Зона ЕС без ограничения. Ако имаш ограничен брой минути, също ще можеш да ги използваш, а когато свършат, Yettel ще те таксува за всяка допълнителна минута разговор, съгласно абонаментния ти план в България.

Ако не си в България, разговорите ти ще се таксуват като разговори към други национални мрежи, съгласно абонаментния ти план в България.

Ако не си в България, разговорите ти ще се таксуват като разговори към други национални мрежи, съгласно абонаментния ти план в България.

Не, това е международно обаждане и ще се таксува като такова по тарифата на Yettel.

Не. Идеята на новата регулация е да бъде по-евтино и по-удобно, докато пътуваш. Ако прекарваш повече време в друга страна, отколкото в България, Yettel ще започне да таксува потреблението ти.

Когато Yettel установи, че за период от 4 месеца имаш преобладаващо присъствие в Зона ЕС (повече от 50% дни) и преобладаващо потребление на мобилни услуги в Зона ЕС (повече от 50% от потреблението на различните услуги).

При анализа на преобладаващото потребление, различните видове мобилни услуги се разглеждат отделно – гласови услуги (изходящи и входящи разговори), мобилен интернет или кратки текстови съобщения. Потреблението на всяка услуга в ЕС се сравнява с потреблението ѝ в България, за да се установи къде то е преобладаващо.

Yettel има право да налага надценка върху регулираните мобилни роуминг услуги на дребно в зона ЕС, когато установи, че е налице преобладаващо присъствие и потребление (на една или повече услуги) в Зона ЕС за цели, различни от периодични пътувания. Yettel ще те предупреди и след 14 дни може да започне начисляването на надценки на потреблението ти (на една или повече услуги). В съобщението, което ще получиш е посочено за кой тип услуга (обаждания, SMS-и или мобилен интернет) потреблението в роуминг в ЕС е преобладаващо спрямо това в България.

Това означава, че предоставените ти съгласно Регламента за роуминг в ЕС минути, SMS или МB ще важат само на територията на България и няма да можеш да ги използваш в ЕС. Ако имаш предоставен ограничен обем МВ за роуминг в ЕС, също няма да можеш да го ползваш. Ползваните минути, SMS и МB в Зона ЕС ще бъдат таксувани.

Ако имаш преобладаващо присъствие в ЕС, но преобладаващо потребление само на мобилен интернет, то таксуването ще се приложи само за тази услуга. Същото се отнася и за гласовите услуги (входящи и изходящи обаждания). Това означава че таксуването може да се прилага поотделно за услугите, за които има преобладаващо потребление, когато е налице и преобладаващо присъствие в зона ЕС.

Yettel ще преустанови прилагането на надценка и отново ще започне да прилага регулираните цени за роуминг в зона ЕС, когато се установи, че за предходните 4 месеца преобладаващото присъствие или преобладаващо потребление в мрежата на Yettel е в България. Yettel ще те уведоми, че вече спазваш условията на Политиката и отново можеш да използваш съответните мобилни услуги и в роуминг в ЕС „като у дома“ – без допълнително таксуване.

Достатъчно е поне един път дневно да се регистрираш в мрежата на Yettel и ще знаем, че не си постоянно живеещ извън България и ще можеш да се възползваш от новата регулация.

И да, и не. Можете да ни попитате за всичко неясно и ще го обясним подробно.

Летен Петък с Yettel

Свали приложението за достъп до всички услуги

-
-