Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Да се справим със сезона на намаленията: как да пазаруваме отговорно?

Най-после усети есента, след извънредно топлия октомври. Black Friday, Cyber Monday и всички останали големи намаления, искат да те убедят, че имаш нужда от още вещи. Но дали всичко, което ще се озове в количката ти за пазар, наистина ти трябва? И на каква цена?

Близо 80% от нещата, които купуваме по време на Black Friday, се изхвърлят след няколко употреби. А някои от тях никога не се използват.

Боклукът, материалите и емисиите за производство и транспорт са проблем, когато големите намаления и евтините продукти ни убеждават да купуваме неща, които не ни трябват.

Как се справяш с вълната от промоции? Ако имаш нужда от помощ за по-малко и по-осъзнати покупки, сме ти подготвили няколко полезни насоки:

Купи го само ако ти трябва

Най-осъзнатата покупка е тази, която ще ти върши работа. Обикновено този тип кампании разчитат на страха, че ще изпуснеш нещо - от английски език “the fear of missing out”. Но каква е вероятността това да е така наистина? Вече можеш да купиш почти всичко от различни места по всяко време. Така че, отпусни се и обмисли спокойно. 

Pro tip: направи си списък с желания и го използвай по време на намаленията. Нещо като “винаги влизай със списък в супермаркета и никога гладен”. Така можеш наистина да спестиш, без да позволяваш на промоциите да те увлекат в ненужно консуматорство. P.S. Този съвет е актуален през цялата година.

През 2020 г. почти две трети от пазаруващите онлайн са купили няколко броя от една и съща стока, с намерението да върнат част от тях.² Освен това този процес води до изпращане на огромно количество отпадъци към сметищата и 27 млн. тона емисии на въглероден диоксид всяка година.³ Изводът е, че безплатното връщане обикновено е за сметка на планетата.

И така. Преди да добавиш нещо в кошницата, поеми си въздух и си задай въпроса: “Имам ли нужда от тази вещ?”. Селфи ринг за телефона може да звучи като нещо забавно, но колко често наистина си правиш селфита на тъмно? Дали няма да завърши в о н з и шкаф? Наистина ли имаш нужда от пети чифт дънки? Нова джаджа? Пералня?

В крайна сметка си сигурен, че избраният артикул ти трябва? Добре, продължи да четеш нататък.

Купи го само ако ще ти служи достатъчно дълго

Добре, стигнахме дотук. Препоръчваме ти да си зададеш няколко последни въпроса преди финалната покупка:

Колко качествена е избраната вещ? Ще ти служи ли дълго?

Случвало ли ти се е да си купиш нещо само защото ти се е сторило изгодно? Колко често се е чупило след второто използване? Най-бързият и лесен начин е да провериш за отзиви в интернет – опитай поне два източника. Ако го купуваш от физически магазин – отдели му време, разгледай внимателно материалите, от които е направено. Ако е дреха – огледай шефовете, кройката, материята. Обикновено дори множеството стърчащи конци могат да бъдат знак, че дрехата не е създадена, за да служи дълго. Ако става дума за електроуред – помисли дали не е по-разумно да инвестираш в по-висок енергиен клас, който дългосрочно ще ти спести разходи. Ако вземем пералня от по-висок енергиен клас например, това може да ни спести до 250 евро в рамките на нейния живот.

Можеш ли да го поправиш, ако се счупи?

Ако изобщо не може да се поправи, вероятно не ти трябва. Трябва ли да го изпратиш до производителя в друга държава, за да бъде ремонтирано, или можеш да го поправиш в местен сервиз? Попитай търговския консултант какви са сервизните условия. За отделни категории електроуреди - например перални машини - вече е задължително резервните части да бъдат достъпни за всеки потребител на пазара в продължение на 10 години след пускането им, а всеки професионален сервиз да има достъп до инструкции за поправка.

Какво прави компанията - производител по отношение на околната среда и хората?

Повечето големи производители вече имат страници за устойчивост (sustainability) в сайтовете си, където би трябвало да отговарят на тези въпроси. За съжаление, все още част от отговорите не са много лесни за намиране. Когато отвориш такава страница,  потърси конкретна информация за стъпките, които компанията е предприела – измерва ли емисиите си на парникови газове, инвестира ли във възобновяема енергия, екологичен дизайн на продуктите, допринася ли за устойчивото развитие по друг начин? Внимавай за неясни или общи твърдения. Легитимните усилия обикновено са подкрепени с конкретни действия и измерими цели. Някои от водещите сертификати и етикети като BCorp, EU Ecolabel и др. също могат да ти помогнат да се ориентираш.

Понякога може да се окаже твърде трудоемко да достигнеш до тази информация. А и да бъдем честни - на моменти от теб се очаква да си специалист, за да ги разбереш. Имаме добра новина.

Изборът на екологични устройства ще стане много по-лесен!

Все още задачата да изберем най-екологичното устройство може да бъде сложна, но от юни 2025 г. любимите ти смартфони и таблети вече ще са придружени със специални етикети, чрез които ще можеш бързо и лесно да се ориентираш за тяхната енергийна ефективност, живот на батерията, издръжливост и най-важното - могат ли лесно да бъдат поправени.

Целта им е да ти помогнат да направиш по-информиран и устойчив избор. В допълнение към етикетите, новите изисквания за екодизайн ще направят тези джаджи по-здрави и екологични. Колко често ти се случва да изпуснеш телефона си и със свито сърце да провериш дали дисплеят е оцелял? Новите изисквания ще направят джаджите по-устойчиви към прах, вода и случайни изпускания. Освен това ще могат да се похвалят с дълготрайни батерии и лесен достъп до резервни части, както при останалите уреди.

Софтуерните ъпгрейди също ще удължат живота на тези устройства, а професионалните сервизи ще разполагат с необходимите инструменти за поправката им. Така че не след дълго ще бъде значително по-лесно да направиш по-екологичен избор.

Мобилните телефони и таблетите, произведени по тези правила, ще спестяват почти 14 тераватчаса енергия всяка година до 2030 г. Това е една трета от потреблението на енергия на тези продукти днес, или еквивалента на близо 2.2 млн. автомобила, карани целогодишно.

 Искаш да удължиш живота на това, което вече имаш?

Отказваш се от покупката на ново устройство и решаваш да смениш счупения дисплей. Voilà! Вече имаш чудесен работещ телефон. Можеш ли да направиш още нещо, за да удължиш живота му?

  1. Първо му сложи протектор и калъф. Не разчитай на вероятността, че това е било последното му падане.
  2. Изчисти “боклуците”: Подобно на тежка раница по време на преход, телефонът ти може да се натовари с излишен багаж. Ако редовно почистваш старите приложения, кешираните данни и забравените снимки, ще му позволиш да работи бързо. Има различни приложения и вградени функции, които могат да помогнат в това начинание.
  3. Ъпдейтите не са враг: Въпреки че е изкушаващо да избягваме софтуерните актуализации, обикновено те поправят грешки и подобряват производителността. Редовното актуализиране на операционната система може да поддържа устройството ти свежо и сигурно.
  4. Смени батерията: ако всичко друго работи, но батерията ти “пада” изключително бързо, можеш да го оставиш в сервиз и срещу малка част от цената на ново устройство да удължиш живота на стария си телефон.

Какво да правя със старото устройство?

Все пак моментът за раздяла е дошъл и се колебаеш какъв е най-добрият начин, по който да се разделиш със старото устройство?

Работи ли? Разгледай програмата “Върни и вземи”

Понякога продажбата на стария ти телефон може да отнеме много време. При нас всичко приключва с едно посещение на магазина. Старото ти устройство може да е от голяма полза при производството на нова електроника и за намаляване на електронните отпадъци, вместо да събира прах в шкафа. Ние работим с партньори в сферата на рециклирането и всяка част от твоя стар телефон ще бъде използвана оптимално. Научи повече тук

Не работи? Рециклирай и спести.

Ако старото ти устройство не работи, просто го остави в наш офис, а ние ще се погрижим неговите работещи части да бъдат използвани за направата на нови устройства или поправката на такива. Само за 2022 г. с “Рециклирай и спести” заедно успяхме да спестим емисиите, равняващи се на 13.9 млн. зареждания на смартфон. Научи повече за програмата тук.

В Наръчник на рециклиращия човек в България пък можеш да откриеш информация къде и как да рециклираш различни непотребни предмети и отпадъци.

Не забравяй, не е нужно да си твърде строг към себе си и да се ограничаваш от всичко, важното е изборите ни да бъдат максимално осъзнати.

Източници:

  1. Good Energy
  2. CBC News
  3. 2021 Impact Report Driving the Circular Revolution
  4. European Commission. Energy labelling and ecodesign requirements apply to this product. Washing machines.
  5. European Commission. Energy labelling and ecodesign requirements apply to this product. Smartphones and tablets
  6. Environmental Protection Agency, GHG Calculator