Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Как да захраним ежедневието си с възобновяема енергия?

Все по-често oколо нас се говори за “зелена енергия”, но сякаш темата остава като нещо абстрактно, малко в страни от ежедневието ни. Днес искаме да ти покажем няколко начина, с които можеш да захраниш ежедневието си с нея още сега. Продължи да четеш, за да научиш как слънцето и вятъра могат да ти помогнат не само да живееш в синхрон с природата, но и да спестиш пари.

Знаеш ли коя е най-екологичната енергия?

Тази, която не сме използвали.

Спестената енергия във всякакви форми е най-доброто, което можем да направим за околната среда и бюджета си. Дали става дума за това да загасим лампите, когато не ни трябват, да приближим климатика с 1-2 градуса до температурата навън или да го спрем изцяло, когато не ни е нужен, да поставим хубава изолация на жилището си, да изберем енергийно ефективни уреди - това са малка част от начините да съхраним електричество.

Енергията, която можеш да спестиш, изключвайки ненужното осветление, е достатъчна, за да заредим 2400 смартфона.⁸

И все пак, нека се концентрираме върху енергията, когато ще ни бъде нужна. Може ли тя да бъде “зелена”?

Какво са възобновяемите енергийни източници?

Съществуват различни начини за производство на енергия от природни източници, които не изчерпват ресурсите на планетата и не замърсяват околната среда. Сред най-разпространените са слънчева, вятърна, геотермална и водна енергия, както и такава генерирана от биомаса. Всеки от тях има свои предимства и недостатъци, но общото помежду им е, че са чисти и не ни лишават от важни природни ресурси. Този вид енергия не замърсява въздуха и не представлява заплаха за нашето здраве, като така допринася за по-здравословна и устойчива бъдеща енергийна система.

Как можем да използваме възобновяема енергия у дома?

Има различни начини, по които можем да използваме помощта на слънцето и вятъра, за да живеем в синхрон с природата, но и да спестим пари. Ето няколко:

I. Направи си сам: енергия от слънце

Първи вариант - соларни панели на покрива. По този начин сам си ставаш “централа”. Ако към системата добавиш и батерии - можеш да ползваш енергията денонощно. По данни на експерти в областта - това би ти помогнало да възвърнеш инвестицията си някъде на петата година - т.е. около 5 години след старта сметката ти за ток ще е близо до 0 лв.

Като всяка технология и фотоволтаичните системи все още се развиват. Технологията на батериите още е сравнително скъпа и несъвършена. В момента те са консуматив, което означава - допълнителни разходи за нови, в края на живота им. Но пък огромни инвестиции се влагат в сектора и технологията се развива толкова бързо. Познат ли ти е този бум? Помниш ли за какво ти служеше първия телефон? А днес можеш да правиш почти всичко със своя смартфон.

Но да се върнем към слънцето. Слънчевите лъчи могат да ти помогнат и в затоплянето на водата у дома, вместо да се налага да ползваш електрически бойлер. Този вид соларни системи, все по-разпространени у нас, отново ще ти спестят енергия и разходи. Не случайно можеш да ги видиш върху всеки втори покрив по южните склонове на Витоша. След бърза справка онлайн можеш да откриеш доставчик, който за около 3000 лв. да те снабди със система, покриваща близо 70% от годишното ти потребление на енергия за топла вода.

От Румен Карамихалев, можеш да научиш как е изградил своя енергийно независим дом в Долни Богров, а в групата Екологично-Икономично ще откриеш полезни и практични съвети по темата.

Полезен инструмент: От съвсем скоро вече Google има нов инструмент, с който да ти помогне да калкулираш соларния потенциал на покрива си. Освен това с него ще можеш да следиш и качеството на въздуха и броя на полените в него. Виж как тук.

Финансиране: Ако решиш да инвестираш в система от соларни панели за слънчева енергия и затопляне на вода за дома си, можеш да се запознаеш с програмите за финансиране, с които държавата може да покрие до 70% от първоначалните ти разходи (не повече от 15 000 лв.). Най-важното условие е панелите да бъдат поставени при основното ти жилище, а не вилата, например. Можеш да кандидатстваш до 11 ноември. Научи повече в сайта на Министерство на Енергетиката.

gc-article2-image1.png

II. Вятър

Една средностатистическа вятърна турбина на сушата може за година да произведе повече от 6 милиона kWh и така да захрани 1500 домакинства с електричество.⁷ Но те не са предназначени само за големите вятърни паркове, които виждаш по брегове и планини. Съществуват по-малки такива за дома, които могат да се монтират на свободно стоящ стълб или директно върху сградата. По данни на Energy Saving Trust една вятърна перка с мощност 6 kW, спестява на британските семейства около 1 102 лeва годишно от сметките за електроенергия³.

III. Заедно: Квартални енергийни общности

Защо да действаш сам? Можеш да обединиш усилия със своите съседи, малки квартални магазини и пекарни, а защо не и училището, и заедно да произвеждате и споделяте енергия? Да, това е енергийна общност или кооператив. Те стават все по-предпочитан избор сред жителите на Европа, тъй като предоставят реална алтернатива на зависимостта ни от изкопаемите горива. Мнозина не просто произвеждат енергията си сами, но дори я продават и успяват да печелят от това. Един от многото страхотни примери са жителите на фламандското село Ротселар в Белгия. Техният проект, започнал преди 30 години от една воденица, днес захранва повече от 50 000 домакинства със 100% възобновяема енергия от вода, вятър и слънце. Научи повече как да създадеш енергийна общност от безплатния практически наръчник Енергийни общности: Практически наръчник за създаване на общностна енергийна система създаден от Greenpeace България.

IV. Слънце в ежедневието

Отвъд тези големи решения, джаджите, захранвани с ВЕИ вече стават все по-достъпни около нас - когато отиваш в планината можеш да вземеш със себе си соларното си зарядно. Когато отидеш на къмпинг - соларен душ, който по най-естествен начин ти осигурява топла вода, с помощта на слънцето. Ако си любител на глемпинг изживяването пък или просто искаш да украсиш двора или балкона - вече можеш да откриеш дори красиви вериги от лампички, захранвани със слънчева енергия.

Няма ли да се затрупаме с батерии и панели?

Сигурно се питаш - няма ли, в един момент, да затрупаме сметищата, изчерпвайки ценни и ограничени ресурси за производство? За да се увери, че соларните панели и батерии ще влязат в кръгов процес, Европейския Парламент гласува нови изисквания за всяка батерия, които влизат в сила от 2024 година. Те са свързани с въглеродния отпечатък или иначе казано - количеството емисии от парникови газове, които се отделят по време на производството и употребата им, съдържание на рециклирани суровини, издръжливост и възможност за преработка в края на жизнения цикъл.⁴

V. Гласувай с парите си. Как да подбираш доставчиците си на услуги?

Решението дали да използваш услугите на една компания или не, е сила, която всеки от нас като потребител има. “Гласуваме с парите си”, както гласи популярната фраза. Дали доставчиците на енергия, стрийминг платформата, която ползваш или телекомът ти, използват “зелена” енергия?

Доставчик на “зелена енергия”

Ако на покрива ти няма соларни панели или някъде из двора не са поставени вятърни турбини, то най-вероятно  получаваш своята електроенергия от енергоразпределителното дружество в твоя регион. Но това предстои да се промени. От 2026 г. всеки от нас ще може да купува електричеството си от избрана компания¹. По-важното е, че сами ще можем да избираме с каква енергия да се захранваме. За щастие в България вече не една компания предлага висок процент възобновяеми източници в микса си. Един от основните плюсове е на подобна промяна е, че прехвърлянето се случва относително лесно. Всъщност можеш да го направиш и сега. В безплатна дигитална платформа, направена от Комисията за енергийно и водно регулиране, можеш да сравниш офертите на над 38 доставчика на енергия в България. Вътре ще откриеш и информация дали компанията предлага и “зелена енергия”. Минус обаче е, че на свободния пазар цената на енергията се променя постоянно, т.к. зависи от борсите. Предстои законовите промени да бъдат финализирани и всички механизми да се изчистят.  

Всъщност, участието на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в преносната мрежа на България се е увеличило с над 50% (януари - август 2023 г) спрямо аналогичния период на 2022 г., показват данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).²

Знаеш ли, че всеки изразходен MB интернет има своя екологичен отпечатък?

Броят на разговорите ни през последните години си остава непроменен, но потокът на мобилни данни се увеличава стремглаво с приблизително 34%. За да се запази качеството на мрежата, индустрията инвестира в нова инфраструктура и технологии и използва повече електроенергия, генерирайки повече въглеродни емисии.⁵

Средно използваме между 20 и 60 GB данни на месец. Вероятно ще се изненадаш, но това се равнява на между 40 и 180 км, пропътувани с кола.⁶

Добрата новина за теб е, че в Yettel захранваме мрежата си, както и голяма част от операциите (офиси, магазини), със слънчевата енергия. Благодарение на “зелената” енергия, очакваме да спестим над 33 хиляди тона въглеродни емисии годишно, равняващи се на емисиите, отделени от 6450 домакинства за същия период.

Електроенергията, предоставена на Yettel и CETIN, основен наш доставчик, се генерира от 123 MW соларен парк, намиращ се в района на гр. Дупница. Научи повече тук.

В Yettel не просто свързваме хора, устройства и бизнеси, но и използваме цялата си енергия, за да променяме света около нас. Надяваме се с тази статия вече и ти да имаш малка част от нужните инструменти, за да поканиш зелена енергия в ежедневието си.

  1. БНР - Българският парламент гласува на първо четене либерализация на енергийния пазар за битови клиенти  
  2. Форбс - С над 50% се увеличил делът на ВЕИ в преносната мрежа
  3. Energy saving trust
  4. Green Deal: EU agrees new law on more sustainable and circular batteries to support EU's energy transition and competitive industry
  5. The Status of Global Carbon Emissions by the Telecommunication Industry and Telcos’ efforts to reduce Carbon Emissions, Woori Cho
  6. Въглеродният отпечатък на мобилната мрежа. Всеки GB, който свалим генерира между 1 и 3 kg CO2 емисии. Всеки GB се равнява на между 2-3 км пропътувани с кола.
  7. Енергийни общности: Практически наръчник за създаване на общностна енергийна система“
  8. Environmental Protection Agency 

Летен Петък с Yettel

Свали приложението за достъп до всички услуги

-
-