Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Пътувай устойчиво: Опознай България

Лятото е пред нас, а с това и всички онези хубави пътувания. Но както всяко друго нещо и те носят своя отпечатък върху околната среда. Знаеш ли как да организираш едно екосъобразно пътуване и как технологиите могат да ти бъдат от помощ? В следващите редове ще откриеш няколко лесни начина, с които да планираш своята ваканция, запазвайки баланс с природата

  1. Избор на дестинация

Едно екосъобразно пътуване започва много преди да напуснеш дома. При избора на следващата си дестинация, потърси места за настаняване, които се придържат към устойчиви принципи. Можеш да ги разпознаеш чрез сертификати като Green Key или LEED. Да, в България има все повече такива места, а на картата на Green Key можеш да откриеш всички. В платформи като Booking можеш да използваш филтър “устойчиво пътуване”, който да ти помогне да избереш по-лесно от места, които прилагат устойчиви практики. Разбира се, винаги имай едно наум и смело задавай своите въпроси относно устойчиви практики, когато си на място, за да прецениш дали да повториш мястото. 

За какво да се оглеждаш:

Без хранителни отпадъци: един от най-големите източници на отпадъци в хотелите и заведенията е неоползотворената храна. В световен мащаб хотелите генерират средно 289700 тона отпадъци всяка година, включително 79000 тона хранителни отпадъци.¹

За щастие, все повече места за настаняване прилагат практики за намаляването на разхищението, например по-кратки сезонни менюта, компостиране и други. И като стана дума за устойчиво хранене, подсещаме те да погледнеш предишната ни статия, в която обсъдихме темата.

По-малко пластмаса: Европейският съюз предложи забрана за използването на малките пластмасови шампоани, балсами и душ гелове и още преди влизането ѝ в сила много хотели вече са ги заменили с пълноразмерни бутилки за многократна употреба, които се допълват. Бонус: ако хотелът предлага наливна филтрирана вода вместо бутилирана в пластмаса.

Разделно събиране на отпадъците: Всеки хотел, който е поел истински ангажимент към опазването на околната среда, ще има и система за разделно събиране на отпадъците.

Дори не всичко да е идеално, не забравяй, че можеш любезно да дадеш идеи за подобрение, така че след теб мястото да стане по-устойчиво.

Ако пък търсиш по-алтернативно изживяване, винаги можеш да отседнеш в някоя еко хижа или малка къща за гости. Ако пък си решил да къмпингуваш, в блога на Zero Waste Sofia ще откриеш няколко съвета как да го направиш по-устойчиво.

  1. Твоят смартфон - помощник в организацията

Твоят смартфон ще е най-добрият ти приятел в планирането на приключенията. С него можеш да направиш всички резервации, да купиш билети, да си направиш маршрути, като сложиш “пинче” в Google maps на местата, които планираш да посетиш. В сайта на Planinka.bg, както и при Екатерина от Hiking Adventure, можеш да откриеш страхотни планински маршрути и хижи

Не забравяй и дигиталния си паспорт за 100-те национални туристически обекта. В приложението на Yettel ще откриеш също и карта на обектите, както и възможност да видиш как обектите оживяват. С помощта на талантливи илюстратори създадохме красиви анимирани видеа с интересни факти за някои от най-впечатляващите обекти от културното-историческото или природното богатство на България. Гледай ги в секцията за 100-те национални туристически обекта.

Картата “Чешмите в България” ще ти покаже къде по пътя можеш да откриеш безплатна питейна вода, намалявайки нуждата от пластмаса и излишни разходи. Ще откриеш над 1600 чешми в цялата страна, както и заведения, където да можеш да напълниш бутилката си безплатно.

  1. Подготовка на багаж

Сигурни сме, че ти се е случвало да опаковаш толкова много дрехи и вещи, които дори не обличаш по време на пътуването. Опаковането на тежък багаж не само ти носи логистични неудобства, но и оказва влияние върху тежестта на транспортното средство, което използваш, и по този начин налага изразходването на повече гориво. Предизвикай се да опаковаш само най-нужното – именно онова, което знаеш, че ще използваш.

Технологиите са чудесен начин да се справиш с тежките багажи – няма нужда да носиш лаптоп и таблет навсякъде със себе си, защото повечето смартфони вече изпълняват всички нужни функции. И още нещо - можеш да слушаш и аудиокниги, като активираш своя абонамент към Storytel чрез приложението на Yettel. Ако решиш да активираш услугата като допълнителен пакет и никога преди това не си я ползвал (в позиция или като допълнителен пакет), първите 14 дни ще са безплатни, за да можеш да прецениш дали ти харесва.

А докато подготвяш багажа си, не забравяй да замениш найлоновите торбички с платнени. Важна стъпка за запазване на устойчивостта е и опаковането на тоалетни принадлежности – можеш да намериш различни алтернативи на козметични продукти, които да ти позволят да бъдеш едновременно екологичен и компактен. Добър пример за това са малките сапуни, твърдите шампоани и пастата за зъби на таблетки.

Не забравяй да вземеш и чаша за многократна употреба и бутилката си за вода със себе си.

Бонус: ако отиваш на разходка сред природата, вземи няколко чифта ръкавици или щипка за боклук и торбички и направи един хайк, в който след теб остава по-чисто, отколкото преди минаването ти.

  1. Транспорт

Не забравяй и да потърсиш екологични начини, чрез които да стигнеш до избраната дестинация. България е малка, но пълна с разнообразни и красиви дестинации. Ако искаш пътуването ти да бъде екологично - то най-добрият ти приятел са влаковете

В платформи като Ecopassenger.org ще откриеш сравнение за емисиите, генерирани по време на път с различни превозни средства. Данните отдолу показват пътуване между София и Бургас с влак, автомобил и самолет. Както виждаш, разликата между влак и самолет е драстична - близо 90 kg CO2 емисии.

Бонус: Купи билети онлайн (дори и БДЖ предлага тази опция) и ги използвай дигитално, без принтиране, стига превозвачът да го позволява.

    5.  Закупи своята Е-винетка

Ако си решил да заложиш на опознаване на различни дестинации в България с автомобил, не забравяй, че бързо и лесно можеш да закупиш винетка чрез приложението или сайта на Yettel. Потози начин избягваш опашките от хората и попълването на формуляр на касата в бензиностанция, а също и отпечатването на бележката от киоските за закупуване на винетки.

    6.  Уважение към новата дестинация

Като пристигнеш в избраната си дестинация, не забравяй да използваш всички помощници, които събра в багажа си, за да намалиш използването на пластмаса. Не забравяй да рециклираш, когато е възможно. В нашия „Наръчник на рециклиращия човек“ можеш да си припомниш правилата за разделно събиране на отпадъци.

     Съчетай спорта с приятното. Ако мястото го позволява, наслади се на велообиколка или просто се разходи пеша. По този начин ще намалиш вредните въглеродни емисии от пътуването с автомобил и ще допринесеш за запазването на по-чистия въздух. Освен това ще поддържаш и форма, а своя напредък можеш да следиш чрез използването на смарт часовници.

Пести вода, като взимаш кратки душове, а не вани, и ограничи потреблението на енергия като климатик, топла вода и електричество.

Ако си в планината, не се отклонявай от утвърдените пътеки, защото рискуваш да нагазиш редки растителни видове. А това може да доведе до ерозия на почвата и загуба на местообитания за дивата природа. В страницата на Умна раница ще откриеш още много практични съвети как да пребиваваш по-екологично в планината.

Дойде време и за най-приятната част – твоето пътуване. Отдай се на позитивни емоции, красиви гледки и много забавление. Оставяме те да изучаваш нови дестинации с едно наум за природата. Очаквай скоро и част 2.

Приятна устойчива ваканция!

Източници:

  1. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/TRC-04-2022-0010/full/html#:~:text=Worldwide%2C%20hotels%20produce%20an%20average,79%2C000%20tonnes%20of%20food%20waste.
  2. http://Ecopassenger.org