Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Как да се храним по-устойчиво и да намалим хранителните си отпадъци?

Знаеше ли, че изхвърляме 1/3 от храната, която купуваме¹? Това означава, че харчим 33% от бюджета си за храна, която не консумираме. А веднъж, попаднала на сметището, тя отделя вредни парникови газове като метан, които допринасят за климатичните промени. Да не говорим колко хора гладуват и нямат достъп до достатъчно храна. Днес ще ти споделим лесни идеи за това как да намалиш хранителните си отпадъци, да спестиш пари и да се храниш по-здравословно

Планирай храненията си

Един от най-ефективните начини за намаляване на хранителните отпадъци е да планираш храненията си предварително. Това може би е най-трудната стъпка, но пък, когато си изградиш рутина, всичко останало ще ти бъде много лесно.

Планирането ще ти помогне да избегнеш импулсивните покупки, които вероятно биха се озовали в кофата след няколко дни. Не е задължително да изготвяш меню по дни за цялата седмица - можеш просто да си набележиш ястия и след това да ги разпределиш.

Pro tip: Съберете се вкъщи и направете списък на всички храни, които обичате. След това платформи като Pinterest ще ти помогнат да подредиш любимите изпитани рецепти на едно място. Така всеки път, когато си зададеш най-трудния въпрос на света “Какво да сготвя?”, ще имаш готови идеи.

Яж сезонно

Научи се да се храниш сезонно. Виж какво е в сезон през април на следващите редове, а в блога на Know How to Cook и Супичка можеш да откриеш страхотни рецепти, подходящи за пролетта. Ако пък искаш да намалиш въглеродния си отпечатък, пробвай да се възползваш от повече растителни храни - те са в изобилие през пролетта.

Какво е в сезон през април? Пролетта е тук и всичко се раззеленява и става свежо. Месецът ни носи разнообразни и вкусни зелени салати, рукола, аспержи, репички, спанак, коприва, пресен лук и чесън, лапад, картофи, моркови, лук, земна ябълка, гъби, мащерка, копър, магданоз, розмарин, босилек, мента и др. Zero Waste Sofia събира на едно място всички сезонни храни, които можеш да откриеш през годината - като проследиш QR кода.

Пазарувай насипно

Принцип: колкото по-опаковано и обработено е, толкова по-малко вероятно е да е полезно за теб.

Насипното пазаруване ще ти спести разходи, отпадъци от опаковки и разхищение на храна. И като цяло - много често важи правилото, че колкото по-опакована и обработена е една храна, толкова по-малко вероятно е да бъде здравословна. Всеки от нас произвежда средно по 167 кг отпадъци само от опаковки годишно. Обикновено ги използваме не повече от часвремето, за което достигат от магазина до вкъщи, а след това прекарват остатъка от живота си на сметището или в морето Ако имаш нужда от препоръки може да разгледаш наръчника за насипно пазаруване на Zero Waste Sofia.

Подсещаме те да прегледаш фермерските пазари, за които си говорихме през феврурари, и че можеш да отглеждаш вкусни билки и зеленчуци у дома, виж повече тук.

Обърни внимание на датите на етикета 

Датата на етикета върху даден продукт често може да бъде объркваща и да ни накара да изхвърлим напълно годна храна. „Най-добър до“ означава, че продуктът ще запази оптималното си качество до тази дата, докато “Годен до” отбелязва потенциалния момент, в който храната би станала негодна.  

Съхранявай храната правилно

Правилното съхранение на храната е от решаващо значение за удължаване на нейния срок на годност. Научи се да съхраняваш различните видове храни по подходящ начин, и замразявай излишните продукти за по-късна употреба. Знаеш ли, че можеш да замразиш излишния хляб, като го нарежеш на филии? След това просто го сложи в тостера и ще имаш вкусен хляб, когато си забравил да напазаруваш.

Дръж лука далеч от картофите, за да ги запазиш за по-дълго, замразявай ядките в повече, а млякото поставяй някъде далеч от вратата на хладилника 

Използвай херметически затворени контейнери и торбички, за да запазиш свежестта на продуктите и да минимизираш излагането им на въздух, който може да причини разваляне.

The content was last modified on Apr 12, 2024, 11:23:18 AM

Сготви с остатъците

Не позволявай на остатъците от храна да отидат на вятърапревърни ги в нещо вкусно. Бъди креативен и можеш да оползотвориш всяка съставкаобелките от зеленчуци и костите от месо могат да бъдат превърнати в страхотни бульони. Има безкрайни възможности за творческо готвене с остатъци, което не само ще спести пари, но и ще помогне за намаляване на хранителните отпадъци. Последвай Zero Waste Chef за страхотни идеи.

Използвай телефона си, за да спасиш храна

Приложения като FOOD-O-BOX и Foody свързват потребителите с местни ресторанти и магазини, за да спасят храната, която в края на деня, би останала непродадена, с 40% отстъпка. Не е зле, нали? FOOD-O-BOX можеш да го свалиш безплатно за iOS и Android, а Foody директно през сайта.

Сподели излишната храна

Ако имаш излишна храна, помисли дали да не я споделиш с някого, на когото може да е по-необходима, вместо да я изхвърлиш. Предстои ти дълго пътуване? Сподели с някой близък съсед неотваряните кофички кисело мляко и останалите моркови.

За съжаление, в България все още даряването на храна е трудно регламентирано, но съществуват много неформални инициативи, с които можеш да помогнеш. Една от тях са кварталните станции за дарение като тази от снимката, където можеш да споделиш годната, опакована храна, която няма да консумираш.

Компостирай остатъците

Вместо да изхвърляш остатъци от храна, помисли за компостирането им. Този процес превръща органичните материали в богата на хранителни вещества почва, която можеш да използваш в градината или за саксийни растения. Повечето остатъци от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, утайка от кафе и използван чай могат да бъдат компостирани. Инвестирайки в домашен компостер, не само ще намалиш отпадъците си, но и ще създадеш естествен тор за градината си. Напомняме ти и за картата на споделените компостери в България, където можеш да откриеш външен такъв, към който да се включиш.

В заключение можем да кажем, че изборът ни да намалим хранителните си отпадъци не само  помага на околната среда, но и на нашия по-осъзнат и здравословен живот. Чрез прилагането на прости, но работещи действия като планиране на храненията, креативно използване на остатъците и следене на сроковете на годност можем значително да намалим количеството храна, която се разхищава в ежедневието ни. Това ни позволява да оценим стойността на всяка съставка и ястие, както и да изградим по-дълбока връзка с храната и околната среда. Докато предприемаме това пътуване към намаляване на разхищението на храна, нека отпразнуваме положителното въздействие, което носи всяка малка промяна, знаейки, че заедно усилията ни допринасят за една по-здрава планета и по-устойчиво бъдеще за всички.

Източници:

  1. По данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН приблизително 1/3  от всички храни, произведени за консумация от човека в света, се губят или разхищават годишно. Това означава, че всяка година се разхищават около 1,3 милиарда тона храна.
  2. Eurostat