Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Веднъж на високосна година: февруари ти подарява цял бонус ден - използвай го добре

Казваш ли си понякога “ако имах малко повече време, щях да започна да… готвя повече, рециклирам, прекарвам време сред природата”? 29 февруари, този ден, който се случва веднъж на четири години, наближава, а ние ти даваме няколко идеи как да го изпълниш с нещо приятно и устойчиво. Започваме!

Намери своята кауза и я подкрепи

​​Имаш ли си любима кауза? Няма по-добър момент да я подкрепиш с доброволен труд, енергия или средства. Не забравяй да споделиш с приятели - една от хубавите страни на социалните мрежи е, че могат да заразяват с добро. Ако пък не си я открил, виж следващите редове.

Дигиталните платформи могат да ти помогнат да намериш своята кауза, ако все още не си. Посети Тimeheroes.org, за да откриеш една от над 2800 мисии в 383 населени места в България.

Искаш да помогнеш на четириногите? Можеш да посетиш приют за кучета - Бандата на 1500те те очаква, за да разходиш космато другарче. От 2016 г. насам, всяка неделя без пропуск те са в Богров и организират разходки на кучетата от общите клетки. За да бъдат разходките едно позитивно преживяване както за доброволците, така и за кучетата, от организацията са събрали информация как да се подготвиш най-добре и какви правила трябва да спазваш. Екипът на Yettel редовно участва в различни доброволчески акции и от опита си в края на миналата година ти препоръчваме Бандата с две ръце. Ние със сигурност ще се върнем.

Направи квартала си по-зелен. Говори със съседите си и обсъдете идеи как да облагородите района си. Ако си в София, кандидатствайте в програмата “Зелена София”, по която можеш да получиш необходимите материали - фиданки, храсти, кашпи, пейки, тревни смеси, боя и др., за да облагородиш градинката пред блока. Следи сайта на Столична община, за да научиш кога стартира програмата, а дотогава можеш да помислиш за проект, с който да кандидатстваш. Подобни програми има и в други общини като Троян, разгледай сайта на своята община, обади се и попитай. Малко усилие ще ти помогне да живееш по-добре.

Започни да рециклираш

Този бонус ден можеш да спестиш килограми въглеродни емисии, ако се престрашиш да извадиш ненужните стари устройства и кабели и ни ги донесеш, за да ги рециклираме. Преди време си говорихме по темата, но ако си пропуснал - тук можеш да откриеш наръчника на рециклиращия човек.

Избери устойчиви мартеници за предстоящата Баба Марта или си направи сам от вълна

В миналото мартениците са се правили предимно от вълна и други естествени материали, но днес широко разпространените мартеници са от пластмаса. Нишките, приличащи на естествена вълна, са от синтетичен материал – най-често полиестер или полиакрил. Никола от LessPlastic Bulgaria ги поставя под микроскоп и разказва повече в блога си. Вместо синтетични мартеници можеш да вземеш страхотни вълнени такива, произведени от майки на деца с увреждания от Оле Мале или в групата Купи подарък от майка на дете с увреждане.  Ако решиш, винаги можеш да вземеш кълбо прежда от пазара и да ги забъркаш сам.

Градина на балкона 101

Февруари и март са идеалното време да посееш семената на новата си градина, била тя и на прозореца или балкона. Отгледай си билки като босилек, мащерка и мента, които ще придадат свеж вкус на ястията ти и ще намалят нуждата да купуваш пакетирани в пластмаса билки.

С какво можеш да започнеш: Босилек, мента, сладък или лют пипер.

За да започнеш свой разсад, ще ти трябват хубави семена. Можеш да намериш почти всичко в магазина, но ако искаш нещо наистина специално, проследи местни инициативи като Независим фестивал за Свободна размяна на семена, разсади и фиданки, където можеш да откриеш традиционни местни семена, предавани с десетилетия.

Ако си в настроение за нещо по-пикантно: Във ферми като тази на “Чили хилс” можеш да откриеш семена за люти чушки, от които после да направиш страхотни домашни люти сосове или туршия от чушки “Халапеньо”.

Ако имаш нужда от жокер - погледни сред десетките заглавия в Storytel като The Key Gardener’s Guide to Growing Herbs

Отдели време да отидеш до близкия пазар и открий местните производители, от които да си купиш сезонни продукти

И като става дума за вкусотии, вторият най-добър начин да си набавиш чиста и хубава храна е разходка до местния пазар. Купуването от местни фермери подкрепя общността и намалява въглеродния отпечатък, свързан с транспорта на дълги разстояния. Защо ти е картоф от другия край на света, когато в България можеш да откриеш чудесни такива. Потърси сезонни продукти и разпитай производителите как са били отгледани.

Знаеш ли как да разпознаваш произхода на яйцата? Не? Научи тук.  

Фермерски пазари

Фермерски пазари София yettel.chevronDown yettel.chevronUp
Фермерски пазар пред Министерство на Земеделието

Ще откриеш разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони в страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от специални български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма, саздърма и буркани с месо, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво… Много от храните са биологични, други са произведени в семейни ферми и от занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Актуални дати за работно време ще откриеш тук

Хранкооп София

Хранкооп е хранителен кооператив, обединяващ потребители и производители на чиста храна. Мисията на Хранкооп е достъп до чиста храна чрез солидарно участие на потребители и производители в производството, дистрибуцията и контрола.

Фермерските пазари на Хранкооп за чиста храна в София се провеждат всяка събота на Пазар Римската стена и всяка сряда на паркинга на Пазар Иван Вазов.

Работно време: Сряда и Събота
Аграр пазар София

Всяка събота и неделя от 10:00 до 17:00 ч. на паркинга на IKEA ще намериш продукти от малки български ферми - месо, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ядки, напитки и много други.

Работно време: Събота и Неделя

Фермерски пазари Варна yettel.chevronDown yettel.chevronUp
Фермерски пазар - Варна

Всяка неделя от 11:00 до 16:00 ч. пред Фестивален и конгресен център (ФКЦ) Варна ще откриеш чиста храна, цветно настроение, срещи с производители на екологични плодове, зеленчуци, млечни продукти, мед, квасен хляб, занаятчийски сладка, билки, подправки и вина.

Неделя

Фермерски пазари Велико Търново yettel.chevronDown yettel.chevronUp

Фермерски пазар - Велико Търново

Всяка събота от 08:00 ч. до 14:00 ч. на кооперативен пазар в ж.к. Бузлуджа във Велико Търново можеш да откриеш чисти и автентични български храни от региона.

Работно време: Сряда

Още фермерски пазари в цялата страна са събрали в блога си Localstore.bg - проект, който цели да популяризира идеята за пазаруване директно от местните български производители.

Много ферми като Софина, Багри и PuraVida пък предлагат абонаменти и директни доставки на своите качествени български продукти. 

29 февруари предлага ценна възможност. Независимо дали се грижиш за новата си градина на прозореца, рециклираш, помагаш на общността, или подкрепяш местните производители, всяко действие допринася за по-устойчив и пълноценен начин на живот. Използвай този допълнителен ден, за да окажеш положително въздействие върху общността и околната среда, давайки тон за едно по-зелено бъдеще.