Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Наръчник на минималиста: вещите са, за да ни помагат, хората са - за да им отделяме време и внимание

През последните шест месеца говорихме за рециклиране, осъзнато пазаруване, както и всякакви стъпки за по-екологичен начин на живот. Днес ще опитаме да те вдъхновим да надникнеш в идеите на минимализма, да посрещнеш пролетта, като освободиш място и задържиш само онези вещи, които наистина ти носят смисъл и стойност. Да започваме.

Минимализъм 101

Преди да започнем - нека си отговорим на въпроса какво е минимализъм. Съществуват много дефиниции, но най-просто казано минимализмът е философия, която насърчава осъзнатия избор да опростяваме живота си, като премахваме излишното. Консумрайки по-малко, ние не само намаляваме отпадъците си, но и отправяме важен сигнал към бизнеса - “искаме да произвеждате по-малко и да разхищавате по-малко от природните ресурси”. Прилагането на принципите на минимализма може да доведе до многобройни ползи в личния ни живот като намаляване на стреса, повишаване на фокуса и по-голямо чувство на удовлетвореност.

Минимализмът е философия, която се фокусира върху опростяването и разчистването на различни аспекти от живота ни.

Минимализъм на практика

Всичко това звучи чудесно, но на практика впускането в този процес може да бъде доста уморително и обезсърчаващо. Затова е хубаво да започнем с ясни цели, очаквания и план. И какъв по-хубав момент да се впуснеш в този експеримент от времето за пролетно почистване ? Готов ли си? В следващите редове ще откриеш повече практически насоки

Как? Минимализъм стъпка по стъпка:

Стъпка I: Задай си правилните въпроси

Какво наистина очакваш от вещите си? Можеш да ползваш популярния метод на Мари Кондо, в който ключов е въпросът: “Това носи ли ми радост?” Твърде вероятно е дървената шпатула в кухнята да не ти носи радост, но пък може би ти върши работа. Така че не е зле да погледнеш и практическия аспект на нещата. Нека се ограничим до два въпроса - “Това носи ли ми радост?” и “Изпълнява ли функцията си да прави живота ми по-лесен?”

Стъпка II: Раздели предметите на категории

Не се впускай в това начинание като в спринт, защото е твърде вероятно още купчината дрехи или кухненските чекмеджета да те обезкуражат. Помисли за категории, в съответствие с начина ти на живот. Отдолу ще откриеш няколко примерни такива:

Категория 1: Дрехи и козметика

Чанти, раници и портмонета yettel.chevronDown yettel.chevronUp

започни с нещо малко. В първия ден от разчистването прегледай съдържанието на чантата и портмонето. Изхвърли всички ненужни събрани бележки, визитки и др. Повечето стандартни бели касови бележки са направени от термохартия, която съдържа токсичния Bisphenol A (BPA), така че по-добре поработи върху навика да ги изхвърляш навреме. Поздрави се за постижението и остави следващата категория за утре.

Обувки yettel.chevronDown yettel.chevronUp

извади всички обувки и ги събери на едно място. Поглеждайки всеки чифт, помисли дали са ти удобни? В твоя стил ли са? Можеш ли да ги спасиш и почистиш? Ако отговорът е “не”, можеш да ги сложиш в торба и да ги оставиш за рециклиране в контейнерите за текстил на TexCycle или в някой от спортните магазини като Sport vision. А с текстилния “Еко калкулатор” можеш да научиш колко емисии спестяваш, изхвърляйки обувките и дрехите си разделно. Отново - имай предвид, че все още голяма част от обувките и дрехите не могат да бъдат рециклирани изцяло, така че следващия път, когато купуваш нов чифт - помисли трябва ли ти наистина и ще ти служи ли дълго?

Бельо yettel.chevronDown yettel.chevronUp

Знаеш какво да правиш с тези чорапи, отдавна останали без другарче.

Аксесоари yettel.chevronDown yettel.chevronUp

прегледай за всякакви счупени очила, колани, бижута - поправи ги или се раздели с тях.

Козметика и лекарства yettel.chevronDown yettel.chevronUp

прегледай за продукти с изтекъл срок на годност или просто такива, които няма да използваш. В Наръчник на рециклиращия човек ще откриеш информация къде да предадеш опасните отпадъци като лекарства с изтекъл срок.

Дрехи yettel.chevronDown yettel.chevronUp

Знаеш ли, че днес дрехите се носят средно едва между 7 и 10 пъти, преди да бъдат изхвърлени? За направата на 1 кг памук са нужни 20,000 л вода. А всяка година се произвеждат 92 милиона тона текстилни отпадъци.² Дали не е време да забавим темпото и да намалим това потребление?

Да се върнем към разчистването. В зависимост от навиците ти за пазаруване, тази категория може да бъде тежка и да отнеме няколко дни, така че започни постепенно. Прерови гардероба и смело пусни на свобода всичко, което вече не ти става, не ти стои добре, не ти е удобно или пък вече е твърде захабено.

Дрехите в добро състояние можеш да дариш или продадеш в платформи като OLX, Facebook групи или Nold. Ако решиш да ги дариш, убеди се, че има на кого да помогнати че получателите наистина имат нужда от тези дрехи. Ще се изненадаш колко често домове и различни институции са затрупани от ненужни дарения на текстил, което само ги затруднява.

Открадни си идея: В офиса на Yettel регулярно организираме “Закачалник” - нашата вътрешна инициатива за размяна на вещи.  Имаме издания, посветени на дрехите, както и такива за книги, бордови игри и подобни. Използвай идеята ни и се събери с колеги и приятели, за да размените ненужните вещи. Както гласи поговорката: “‘Боклукът’ за един е съкровище за друг”. Това важи с пълна сила в свят, в който ненужни вещи за стотици хиляди евро се купуват всеки ден и често завършват на сметището неизползвани.

И следващия път, когато видиш много готина тениска - помисли трябва ли ти или след няколко месеца ще се чудиш как да се разделиш с нея?

Категория 2: Документи, офис и канцеларски материали

 1. Документи, касови бележки, стари гаранционни карти. Стари списания, кутии и инструкции за уреди. Провери какво можеш да дигитализираш, а всичко, което не ти трябва, може да бъде рециклирано. 
 2. Книги - тази категория е особено трудна. Книгите имат специална роля и стойност, но можеш все пак да провериш дали наистина всяка от тези, които притежаваш, има място в домашната библиотека. Ако вече няма място там, винаги можеш да я дариш в кварталното читалище, за да се ползва от повече хора.

Категория 3: Домакински приспособления 

 1. Стари кърпи, чаршафи - не е ли време да преминат към следващото си предназначение и да станат полезни в приют за животни или като парцали в почистването на дома? 
 2. Почистващи препарати - когато привършват, помисли дали да не преминеш към по-екологично почистване у дома. Zero Waste Sofia има препоръки как да почистваш екологично
 3. Други - всякакви счупени закачалки и подобни само заемат място и ти пречат. Раздели се с тях. 

Категория 4: Кухня

 1. Почисти хладилника, фризера, шкафа с консервите и пакетирани храни - провери сроковете на годност, извади тези с най-кратък живот най-отпред. Ако има такива, които са годни, но няма да ползваш - обмисли варианта да ги дариш. 
 2. Кухненските чекмеджета - прегледай за ненужни джаджи. Колко често правиш сладкиши - наистина ли ти трябва специален уред за разделяне на белтъци от жълтъци? Раздели се и с всичко счупено и неработещо. 

Категория 5: Дигитален боклук

 1. Изтрий дублираните снимки - не само ще опростиш живота си, но и ще спестиш средства от свръхголеми облачни пространства, които изискват енергия и генерират въглеродни емисии. Така че отново печелите и ти, и природата.
 2. Изтрий ненужните приложения - пази само тези, които наистина ти трябват. Тази стъпка ще увеличи и сигурността ти, т.к. множество приложения с неясен автор получават достъп до снимките, камерата, разговорите и съобщенията ти. Трябват ли ти наистина?
 3. Премахни абонаментите за ненужни имейли и изтрий старите такива.

Повече по темата как да разчистим дигиталния си боклук - тук.

Категория 6: Електроника

В Наръчник на рециклиращия човек в България вече говорихме по темата как да се разделим със старото си устройство най-отговорно. Ако още не си го направил, то сега е идеалният момент да отвориш „онзи шкаф“ с остаряващата техника и да я донесеш в първата образователна интерактивна инсталация, посветена на електронните отпадъци – „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” на пл. „Света Неделя“ 16, която откриваме на 18.03. Ако не си в София, винаги можеш да посетиш наш офис, където с радост ще те посрещнем и ще приемем за рециклиране старото ти устройство.

Категория 7: Всичко останало

Тези категории са примерни и целят да те насочат и улеснят, но свободно можеш да ги персонализираш и да добавиш свои идеи.

Не се стреми към моментална промяна и не се съди строго, когато нещата не се получат по план. Минимализмът е процес, а не цел. Наслаждавай се на пътя и на всяка стъпка от опростяването на живота си. И следващия път, когато решиш да направиш покупка, не забравяй да си зададеш въпроса “Това наистина ли ми трябва?”

Източници:

 1. 15 SCIENCE-BACKED BENEFITS OF MINIMALISM, Modernminimalism.com

 2. 10 Concerning Fast Fashion Waste Statistics, Earth,org