Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

New Year, New Me: Как да пестим енергия у дома

Празниците минаха, но най-студените дни предстоят. Какъв по-добър момент да направиш дома си уютен и топъл, а в същото време да намалиш разходите си за енергия, пазейки околната среда? Да, подобряването на енергийната ефективност у дома може да се случи и без големи инвестиции или месеци ремонти. Днес ще разгледаме разпространените митове и ще ти споделим някои от най-добрите практики за по-енергийно ефективен дом.

Преди да започнем, нека развенчаем няколко мита. Какво не е енергийната ефективност?

Мит #1: Енергийната ефективност е само за природозащитниците

Мит № 2: Енергийно ефективните продукти са скъпи

Мит № 3: Изключването на електрониката не спестява енергия

Истина: Енергийната ефективност е от полза за всеки. Тя ти помага да намалиш сметките за енергия, повишава комфорта и намалява въглеродния ти отпечатък. Всеки може да допринесе за устойчивото бъдеще, като възприеме енергийно ефективни навици.

Истина: Енергийно ефективните продукти са дългосрочна инвестиция, която във времето намалява сметките ти за енергия, дори в началото цената да изглежда малко по-висока. А чрез инструменти като Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома REECL, можеш да закупиш продукт с безвъзмездна финансова помощ до 35% от стойността му.

Истина: Дори когато са изключени, електронните устройства в режим на готовност консумират енергия. Лесно можеш да се справиш с проблема, като просто изключваш от контакта зарядните устройства, компютрите и другата електроника, когато не ги използваш. Крайният резултат - отново ще спестиш пари, докато намаляваш въздействието си върху околната среда.

В крайна сметка енергийната ефективност означава да правиш повече с по-малко енергия. Звучи чудесно, нали?

Малките промени в ежедневието ти могат да окажат значително въздействие върху потреблението на енергия. Прости действия като използването на светодиодни крушки, изключването на осветлението, когато напускаш помещението, правилното уплътняване на прозорците и вратите, могат да допринесат за значително по-малък раздход на енергия. Ето и още няколко практически идеи:

1. Един градус по-малко - няколко килограма спестени емисии: Противно на общоприетото схващане, изключването на отоплителните системи, особено на климатиците, през най-студените месеци не винаги е най-енергийно ефективният подход. Съвременните отоплителни системи са проектирани, така че да поддържат постоянна температура по-ефективно, отколкото ако се включват и изключват постоянно. Вместо това, опитай да намалиш температурата с един-два градуса. Можеш да спестиш близо 10% от годишната си сметка за ток, ако просто леко понижиш температурата - например на 20°C

2. Използвай пералнята на по-ниска температура - така ще спестиш средства и енергия за загряване на водата, а и ще предпазиш дрехите си, удължавайки живота им. Прането на 30°C може да ти спести до 40% от годишната енергия в това перо.² А в същото време ще запазиш формата и цветовете на дрехите за по-дълго време. Разбира се, важно е да спазваш инструкциите на етикетите и да имаш предвид, че в някои случаи на силно замърсяване и специфични материи, по-високите температури са необходими за успешно почистване.

Бонус: използвай простор, вместо електрическа сушилня - по този начин отново ще имаш по-малко разходи, а и ще удължиш живота на дрехите си.

3. Използвай съдомиялната: Случва ли ти се да си зададеш въпроса - кое е по-екологично - да мия съдовете на ръка или в съдомиялна? Съвременните миялни машини са програмирани така, че да използват водата и енергията по оптимален начин. Не забравяй, че за да бъде по-икономична и екологична от миенето на ръка, трябва добре да запълниш капацитета ѝ, преди да я пуснеш. По данни на организацията Energy Saving Trust ръчното миене на съдове представлява 4% от потреблението на вода в средностатистическото домакинство, докато при съдомиялните машини този дял е едва 1%.

4. По-кратки душове = по-малко вода и енергия. През всяка минута, прекарана под душа, изразходваме около 9 литра вода*. Ако намалиш продължителността на душовете само с 5 минути, можеш да спестиш близо 45 литра вода на всяко влизане в банята. Що се отнася до енергията - ако ползваш електрически бойлер, със същия по-кратък душ можеш да спестиш около 1-2 кв./ч електроенергия. Освен това, при следващ ремонт, можеш да се огледаш за по-икономичен душ, с който да свалиш потреблението до около 6 литра в минута.

Кратките студени душове, пък, според различни изследвания, носят редица ползи за здравето като укрепване на имунната система.

И така, за месец можеш да спестиш близо 1350 л. вода (13,5 куб. м.) и 45 кв./ч енергия. Не е зле, нали?

5. Направи вечеря на свещи. Независимо дали е само за теб, за половинката ти или за цялото семейство - този импровизиран януарски час на Земята, ще ти спести символично количество енергия, но по-важното - ще внесе уют и разнообразие във вечерята. При децата пък, освен вълнение, вечерята на свещи ще донесе и чудесен образователен елемент. Обясни им защо го правите и нека се превърне в игра с грижа за природата.

И като говорим за малчугани - ако около теб има такива, можеш да им пуснеш и Зелената емисия на Yettel, в която младият журналистически екип на Калата и Мими ще ги запознае с лесни начини да пазят планетата.

6. Бъди SMART: Използването на технологии за умен дом (SMART technologies) ти позволява да наблюдаваш и контролираш потреблението на енергия от разстояние. Едно от най-лесните решения, което можеш да приложиш още утре са SMART контактите, които можеш да включваш и изключваш от разстояние. Тази функция е особено полезна, когато се отопляваме на климатик или пътуваме.

7. Инвестирай в енергийно ефективни уреди: Когато подменяш стари уреди, избирай такива с по-висок енергиен рейтинг. Те отговарят на строги изисквания за енергийна ефективност, които гарантират намалено потребление на енергия, без да се нарушава ефективността им. В сайтове като този можеш да сравниш енергийната ефективност на сходни модели бяла техника и да вземеш информирано решение Наскоро си говорихме по темата - прочети повече тук.


Всяко действие, без значение колко е малко, допринася за по-устойчиво бъдеще - от оптимизиране на избора на отопление до изключване на ненужните устройства. Включвайки тези практики в ежедневието си, не само намаляваш въглеродния си отпечатък, но и можеш да вдъхновявиш хората около себе си да се присъединят към общите усилия за един по-зелен и енергийно ефективен свят.

  1. Energy saver: Energy Government US
  2. Energy Saving Trust
  3. Приблизителна калкулация, базирана на онлайн проучване и на средния дебит на 10 различни глави за душове, предлагани в България. Точният дебит на дадена душ-глава може да варира, а спестената енергия зависи от фактори като температурата на водата, точните тарифи за комунални услуги и ефективността на системите за подгряване на водата.