Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Важен ли е родителският контрол в интернет?

Съвременните родители прилагат различни методи в управлението на виртуалния живот на децата си. Независимо от подхода обаче, изграждането на здравословна дигитална  култура и способности за справяне с онлайн заплахите не се случва за ден или два – нужни са постоянство и усилия. Разговорите с малчуганите е добре да започнат с обяснение, че в интернет всички трябва да сме нащрек – безразборното кликване върху линкове е опасно и същестува риск за детето да подпадне на неподходящо съдържание, вируси или без да иска да влезе в контакт с непознати в мрежата. Обяснете му, че каквото и да се случи, трябва незабавно да ви каже, за да може да предприемете стъпки за справяне с проблема, включително да докладвате на Консултативната линия за онлайн безопасност 124 123 на Националния център за безопасен интернет. 

Следващият етап е свързан с родителския контрол и наблюдение на поведението на децета онлайн и съдържанието, което потребяват. Качественият контрол изисква родителите да познават платформите, в които децата прекарват значителна част от времето си. Важно е не просто да знаят кой и какво съдържание най-често споделя в тях, но и какви настройки за поверителност имат.  

Програмите за родителски контрол са добър помощник за родителите да се информират относно начина, по който детето им използва интернет и да му създават здравословни граници. Важно е обаче детето да бъде наясно, че ще бъде инсталирана подобна програма на устройството му. Обяснете му, че не го правите, за да го следите, а заради  желанието си да го защитите от опасностите в интернет и така съдържанието онлайн ще бъде съобразено с възрастта му. Откритият и честен разговор ще ви помогне да поддържате изградената връзка с малчугана и ще подсили доверието помежду ви. Не е препоръчително детето ви да разбере за съществуването на такава  програма на телефона си едва когато порасне – вероятността  да го приеме като проява на контрол, следене и липса на доверие към него е голяма. А това със сигурност ще повлияе негативно на взаимоотношенията ви. 

Ето някои от често използваните техники за контрол. 

  1. Приложение за родителски контрол. Редица приложения (някои от тях безплатни) позволяват задаването на ограничения на използваните устройства относно съдържанието, което децата могат да достъпват в интернет. Те често включват функции като блокиране на определени уебсайтове или категории от съдържание, установяване на времеви ограничения и други. Програмите  показват също статистика в кои приложения или сайтове детето е прекарало най-много време. Могат да изпращат нотификация в реално време при инсталирането на ново приложение и при нужда то да бъде забранено
  2. Проследяване на историята на браузъра. Този метод дава ценна информация за консумираното съдържание – посещавани уебсайтове, търсене по ключови думи, гледани видеа и др., но не дава опция за превантивни мерки. Подходящ е по-скоро за регулярен мониторинг, без налагането на конкретни ограничения. 
  3. Настройване на профилите в социалните мрежи за „под 18 г.“ Повечето социални медии предлагат възможност за създаване на профили за деца под определена възраст. По този начин платформите филтрират съдържанието, което им се показва и могат да скрият детските профили, така че да не могат да бъдат открити от непознати. Тук обръщаме внимание, че минималната позволена възраст за създаване на профили в социалните медии е навършени 13 години, а в България – 14 години. Вижте повече за създаването на профили в социалните медии тук. 
  4. Създаване на детски профил на лаптоп или компютър. Чрез създаването на отделен потребителски профил на устройството, което детето използва, може да се ограничени достъпът до определени уебсайтове или приложения.
  5. Браузър със зададени правила за съдържание. Някои браузъри предлагат вградени функции за родителски контрол, които позволяват на родителите да задават правила за съдържание, блокиране на определени уебсайтове или категории и други подобни ограничения. Тези настройки се прилагат към всички потребители на устройството. 

 

Имайте предвид, че програмите за родителки контрол са помощни средства за създаване на балансирани онлайн навици на детето и те не заместват необходимостта от комуникацията родител-дете. Добре е офлайн и онлайн средата на децата, интересите им и емоциите, които изпитват, да получава необходимото внимание у дома, така че малчуганите и тийнейджърите да се чувстват свободни да споделят както приятните преживявания, така и негативните емоции 

Съвети към родителите: 

  • Запознайте децата с основните правила за безопасност в мрежата. Не им давайте устройство в ръцете, без да сте им обяснили какво е вредно съдържание и какво да правят, ако видят такова, как да пазят личните си данни и защо да не кликват върху произволни линкове,   
  • Инсталирайте програма за родителски контрол, която е свързана с ваше устройство/имейл преди да дадете телефон/таблет на детето си. Важно е да информирате детето предварително, че има инсталиран такъв софтуер и че неговата цел не е да го контролирате, а да го предпазите.  
  • Интересувайте се от онлайн живота на детето си – какво съдържание гледа, кои геймъри/инфлуенсъри следва, какви онлайн игри играя. Питайте го за постиженията му в игрите и на каква тема е новото видео на любимия им инфлуенсър. Така ще му покажете, че неговият онлайн свят е важен за вас и то ще бъде по-склонно и спокойно да ви сподели, ако има проблем. 
  • Ако не се сте сигурни коя програма да използвате или как да проведете първия разговор с детето си, можете да потърсите за съвет специалистите от Националния  център за безопасен интернет на Консултативната линия 124123 или в чата на safenet.bg.  

Прочети още

Кога и как да говорим с децата за рисковете в интернет? 

Какво не трябва да се споделя в интернет? 

Създаване на профили в социалните медии – кога и как? 

Как да се справим с онлайн тормоза?