Влез и виж специални оферти Вход

Влез и виж специални оферти

Какво е 5G?

infographic-1 infographic-1

5G > 4G

5G мрежата превъзхожда 4G както по скорост, така и по бързина на реакция на мрежата. Невероятно бързите скорости и мигновено реагиращата мрежа означават още по-добър мобилен интернет, независимо дали играеш в движение, или гледаш на живо футболния мач на детето. Няма повече буфериране при сваляне на данни. Връзката с интернет е мигновена дори на най-оживените места.

Колко бърза е 5G технологията?

5G е близо 10 пъти по-бърза от 4G. Предвидена е да работи със средни скорости от 150-200 Mbps, а пиковите могат да достигнат над 1Gbps. Това означава, че ще можеш да си изтеглиш филм с HD качество (4GB файл) за около 34 секунди.

5G и бъдещето

Едно е сигурно: бъдещето ще бъде много по-вълнуващо с 5G. Петото поколение ще осигури изцяло ново мобилно преживяване, свързвайки физическите и цифровите светове, преобръщайки начина, по който работим и играем. Благодарение на 5G можем да очакваме нови интерактивни преживявания и услуги, събития на живо и да преоткрием пазаруването и начина, по който прекарваме свободното си време. 5G ще направи бизнесите по-ефективни и ще помогне за въвеждането на вълнуващи иновации в ежедневието ни.

Център за знания

Сигурни сме, че имаш много въпроси за 5G. Ние сме тук за да отговорим на тях.

Какво е 5G?

5G e нова технология, която ще отвори вратата към следващото. Ще даде еволюционен тласък в дигитализацията на нашето ежедневие. Всичко, което трябва да знаеш за 5G, може да намериш тук

Предимствата на 5G

5G гарантира скорости на устройствата около 10 пъти по-високи от тези при 4G. Това означава, че вече са възможни видео разговори с кристално HD и UHD качество и стабилна връзка в движение.

5G технологията е безопасна

Както всички наши продукти и услуги, 5G технологията е безопасна. Благодарение на строгите изисквания на ЕС в това отношение, 5G се разработва така, че да не представлява риск за здравето.

Попитай всичко, което те вълнува за 5G

Научи повече

Твоите въпроси. С отговор.

Изграждането на 5G мрежите в България ще започне в ниските честоти (3.5 GHz на Yettel), като WiFi рутерите ни във вкъщи работят на 2,4GHz и 5GHz честоти. Всяка базова станция преминава през хигиенни норми и изчисления, които са в пъти по строги от еврепойските изисквания. Базовите станции са подготвени за това разширeние и към момента заедно с ново оборудване работещо с новите честоти ще продължат да използва това, което се използва и при 4G/LTE мрежата.

5G е мобилна мрежа от пето поколение, една от най-бързите, надеждни и сигурни технологии в света. 5G ще ти позволи да се насладиш на ненадминато изживяване със стабилна картина, независимо дали гледаш филм, играеш любимата си игра, или провеждаш видео разговор. Представи си технология, която разкрива нови хоризонти и създава нови възможности за хората, бизнеса и обществото в сферата на здравеопазването, образованието, градовете от ново поколоние и развлечението.
В техническо отношение 5G мрежите се характеризират с:
времезакъснение (latency): отговор в реално време;
по-голям капацитет: повече свързани устройства на клетка;
високи скорости: над 10 пъти повече от възможностите на актуалните 4G мрежи;

Времезакъснение на мрежата е времето, необходимо за това данните да изминат разстоянието до твоя телефон. С други думи - времезакъснението на 5G е много по-кратко от другите поколения мобилни мрежи (4G, 3G, 2G) и е намалено до 1 ms – което е по-бързо от времето за премигване (мигването на окото отнема 300-400 милисекунди).

5G ще превъзхожда 4G както по скорост, така и по реакция на мрежата. В продължение на дълъг период от време обаче 4G и 5G ще съществуват паралелно. LTE (Long Term Evolution) ще продължи да се ползва поне още 10 години, така че 5G скоро няма да измести стандарта за дългосрочно развитие LTE. Телефоните, които работят с 5G, всъщност могат да използват както 4G, така и 5G технологията. Ако имаш 4G телефон, не се притеснявай – той ще продължи да работи. А ние продължаваме да инвестираме в нашата 4G мрежа.

Не, 5G не представлява риск за здравето и природата. 5G технологията е строго регламентирана и спазваме стриктно всички насоки в работата си. В ЕС и в България са приети строги изисквания към максималните гранични стойности на излагане на електромагнитни полета (ЕМП). Препоръчителните към момента прагове са достатъчни за опазване на общественото здраве. България има едни от най-строгите стандарти за максимално допустимите излагания на ЕМП в Европа – многократно по-ниски стойности от тези на Международната комисия за защита срещу нейонизиращи лъчения.

Още от Yettel

Тотал Макс

С плановете Тотал Макс забавлението е без ограничения, а изживяването максимално.

Научи повече

Приложението Yettel

Приложението Yettel вече ти дава възможност да подновиш абонаментния си план за секунди, с няколко клика и изцяло дигитално!

Научи повече

Онлайн защита

Сърфирай спокойно. Защита от зловреден софтуер, вируси, фишинг, спам и компроментирани сайтове

Научи повече

Хей, имаме аксесоари
с до 25% отстъпка. Не пропускай да се възползваш.