Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Повече и по-устойчиво време сред природата

В днешния забързан свят всяка минута сред природата, която успеем да си откраднем, е по-ценна от когато и да било преди. Днес ще поговорим за това как да намалим въздействието си върху околната среда, докато се наслаждаваме на времето сред природата. 

Да живеем в баланс с природата и по-близо до нея, ни носи преки ползи

Освен, че просто е приятно, времето сред природата носи ползи и за здравето ти. Съществуват редица проучвания, установяващи по-ниски нива на стрес и тревожност², както и намалени симптоми на депресия³ при лица, които са прекарали време в горски и природни местности, в сравнение с тези, които са се разхождали в града.

Как да се подготвиш за наистина приятен ден сред природата? 

 1. Провери прогнозата за времето. Особено, ако си се запътил към планината. Тя може да бъде своенравна, така че се подготви.  
 2. Подготви си леки дрехи на слоеве, така че да можеш да ги събличаш и обличаш, в зависимост от настроенията на времето. Мериносовата вълна е естествен материали, незаменим помощник в планината, особено, ако искаш да избегнеш синтетиката. Може да те изненада, но тя е подходяща за цялата година - дишаща е, поддържа телесната температура и е чудесна алтернатива на поларите. Онлайн можеш да откриеш outdoor облекла от мериносова вълна на страхотни български брандове.
 3. Не забравяй слънцезащитата. Защитата от слънцето е от първостепенна важност. Избягвай аерозолите, поради опустошителното им въздействие върху околната среда. Вместо това потърси такава с обозначение “биоразградима” в аптеката, но не си прави експерименти с натурални масла, без фактор. Използвай слънцезащита, формулирана в лаборатория и тествана за реална защита на кожата ти.  
 4. Репелентът е другият ти добър приятел в летните дни (и нощи). Отново - вече на пазара се предлагат редица напълно натурални варианти, които ще те предпазят от насекоми, без да вредят на природата.  
 5. Подготви си вкусно хапване и го опаковай без пластмаса. Използвай кутия или увий сандвича във восъчна кърпа за многократна употреба.    
 6. Вземи си бутилката с вода. Провери на картата Чешмите в България за чешми по пътя си.  
 7. Остави си малка торбичка и място в раницата за всички отпадъци, които може да направиш по пътя. 

       Добре, готов си. Напред към гората!

       Пази ги от пожари

       Миг невнимание може да доведе до опожаряване на толкова големи площи, че да са необходими десетки години за тяхното възстановяване. Всяка година, в периода между април и октомври, съществува повишен риск от възникване на горски пожари. Особено ако пушиш или носиш стъклени бутилки - не ги оставяй в природата. Над 70,000 дка са били засегнати от пожари само за 2023 г. Не пали огън на нерегламентирани места, а ако видиш огън или дим - обади се на 112

       Защити гората

       За съжаление, в България незаконната сеч е между 25% и 30% от официалната такава. Чрез безплатното мобилно приложение “Защити гората” можеш да се включиш в битката срещу нея. Подаването на сигнали е лесно, а вътре ще откриеш ясни и конкретни указания за разпознаване на нарушенията (незаконна сеч, незаконен транспорт на дървесина, бракониерство и други) и чрез визуализиране на карта с координатни точки, информация за сигнала и за резултатите от извършените проверки

       Следи за акции по залесяване

       Следи за акции по залесяване, или сам отгледай дръвче, съобразено с климатичните особености в твоя район и местното биоразнообразие. Ако не си сигурен как - WWF са подготвили точния наръчник за теб

       Водите са друг наш безценен ресурс, към който също трябва да подхождаме внимателно. Не забравяй, че някои дейности, макар и приятни, могат да навредят на деликатните екосистеми. Например, плуването в чувствителни защитени води, каквито са Седемте рилски езера, може да въведе вредни бактерии и да наруши баланса на водните екосистеми. При влизане на хора ев езерата или дори само при измиване на ръце с езерна вода, в тях се отделят органични вещества и това, заедно с други фактори води до заблатяване на езерата. В резултат е възможно да ги изгубим. Ако държиш да поплуваш - намери хубав басейн, а  или защо не и чудесното ни море.

       Ако все пак се разхождаш към Рилските езера, не забравяй, че можеш да вземеш дигитален печат от Хижа Скакавица - първата хижа в България, в дигиталния си паспорт за 100-те национални туристически обекта. 

       Където и да отидеш, винаги проверявай местните разпоредби, табели и спазвай указанията,
       за да се увериш, че присъствието ти няма отрицателно въздействие върху природата.

       Да, времето сред природата несъмнено носи безброй ползи както за физическото, така и за душевното ни състояние. Докато се наслаждаваме на тези дейности обаче, нека помним важността на опазването и отговорното поведение. С малко подготовка всеки може да изиграе роля за това бъдещите поколения също да могат да се насладят на красотата и спокойствието на природата.

       Източници:  

       1. https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/a-20-minute-nature-break-relieves-stress 
       1. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/834360/ 
       1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589172/ 
       1. https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2023/09/25/4531993_wwf_nezakonnata_sech_v_bulgariia_e_mejdu_25-30_ot/ 
       1. https://bntnews.bg/news/70-000-dekara-sa-zasegnati-ot-pozhari-prez-2023-g-kak-varvi-povtornoto-zalesyavane-1273619news.html