Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

На разходка в Шумен

Паметник Създателите на Българската държава

Вижте символа на град Шумен

Томбул Джамия

Открийте най-големия мюсюлмански храм у нас

Плиска и Преслав

Опознайте първите български столици

Коя е първата визуална асоциация, която ви хрумва, когато чуете за Шумен? Навярно това е паметникът, който се издига величествено над града. Характерният му силует може да бъде зърнат от почти всяко кътче на Шумен, непрестанно появявайки се тук-там, докато обикаляте градските улици.

Паметникът „Създатели на Българската държава“ днес се е превърнал в символ на Шумен и е част от 100-те туристически обекта. Това означава, че вече може да вземем печат за него дигитално от приложението Yettel - лесно през телефона, където можем да чуем и аудиозапис с най-интересната информация за паметника.

Виж профила на паметника

Като това, че той всъщност е част от цялостна система, която се спуска чак до центъра на града. Алеята към паметника започва от сградата на Драматично-кукления театър и постепенно се катери нагоре към едни от най-красивите водни каскади у нас (които отскоро отново функционират). Всички елементи, образуващи каскадите, си кореспондират с внушителните бетонни обеми на паметника и ни държат в постоянен визуален контакт с това, което ни очаква на върха на платото. Ако имате тази възможност, със сигурност се качете до него така, както е замислено – тръгвайки от театъра, катерейки се по каскадата и след това по стълбите, които са точно 1300 на брой - проектът е в чест на 1300-тата годишнина от създаването на българската държава.

Паметникът, разбира се, е символ на града, но Шумен крие още много ценности, които си заслужават да бъдат видени.

Преди да тръгнете нагоре по стъпалата, може да се разходите по централната алея, която се простира перпендикулярно на пътя, водещ към паметника. Особено приятно е през топлите месеци, когато всичко е зелено, а вие може да поседнете на пейките във високата част на алеята и да наблюдавате минувачите. Около алеята са разположени и ключови сгради като Регионалния и Исторически музей, също част от 100-те обекта; Библиотеката и Военния клуб, а на близко разстояние се намира и читалището „Добри Войников - 1856 г.“, което е едно от първите у нас, построени преди Освобождението.

Спускайки се на запад по централната градска алея (да, именно покрай онзи изоставен огромен бетонен блок, но за това повече – друг път), може да стигнете и до старата част на града, където са разположени възрожденски обекти като Сребровата къща и най-големият мюсюлмански храм у нас – Томбул Джамия, който скоро претърпя реставрация и възвърна цялостния си блясък, и също е част от 100-те туристически обекта, достъпни в приложението.

А ако имате повече време на разположение, старите столици Плиска и Преслав са на по 30 минути разстояние, а в близост до тях се намира и Мадарският конник, всички те също част от 100-те туристически обекта. Знаете ли, че именно това е и основната причина днес Шумен изобщо да бъде дом на най-впечатляващия монумент у нас, посветен на българската история? Чуйте повече любопитни факти за паметника, както и за историите на други обекти в приложението Yettel. Сканирайте QR кодовете и съберете всички печати.

Чуй аудио историята на обекта

Пътува ли ти се?

Обикаляй България и събирай печати с приложението Yettel

Свали тук:

100obekta app banner