Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

Калейдоскоп представя 3D прожекции на български филми за устойчиво развитие

Калейдоскоп представя 3D прожекции на български филми за устойчиво развитие

Мобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“ ще представи безплатно премиерните прожекции на 3D филмите за устойчиво развитие „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“. Инициативата на ESG Lab и Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Дни на визуалната наука – проект за популяризиране на устойчивата наука, който се осъществява с подкрепата на Yettel.

Между 29 февруари и 2 март зрителите ще могат да „пътуват“ из целия свят, запознавайки се с климатичните и социални проблеми и възможностите за тяхното решаване. Основани на научни факти, филмите не само създават реална представя за трудностите, пред които сме изправени днес, но и впечатляват със силното си визуално въздействие. Прожекциите ще се излъчват в специално изграден купол в Арена София, който позволява пълно 3D потапяне и богато сетивно преживяване.

„С проекта „Калейдоскоп“ целим да представим науката зад устойчивото развитие на човешки и лесно разбираем език, като разказваме въздействащи истории от целия свят, подкрепени с аудио и визуално 3D преживяване. За нас е важно не само да започнем разговора за климатичните и социални проблеми, но и да достигнем до максимално много хора, като им покажем възможностите за преодоляване на тези рискове. Ключова роля за постигането на тази цел имат нашите партньори, с чиято помощ инициативата се превърна в реалност“, коментира доц. д-р Марина Стефанова, създател на „Калейдоскоп“ и зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“ към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Проектът се осъществява с подкрепата на компании партньори, лидери в устойчивото управление и производство, сред които е Yettel. Със своята стратегия за устойчиво развитие и редица програми в четирите направления – околна среда, хора, технологии за устойчиво бъдеще и управление, основано на почтеност и прозрачност, компанията затвърждава дългосрочния си ангажимент към отговорното управление на бизнеса. През 2023 г. телекомът публикува доклад, в който отчита постигнатия напредък през първата година от изпълнение на заложените цели. Те са в унисон с ценностите на Глобалния договор на ООН, към който компанията се присъедини като част от PPF Telecom Group.

„Популяризирането на темите, свързани с устойчивото развитие, е важна цел, заложена в ESG стратегията ни, защото считаме, че положителната промяна в обществото изисква повече информираност и ангажираност. Вярваме, че срещата на науката и изкуството чрез прожекциите, които „Калейдоскоп“ ще представи, ще успее да докосне и най-скептичните хора, и то не само чрез емоции, но и чрез факти и данни. Радваме се, че имаме възможността да подпомогнем проекта и сме уверени, че с историите от двата филма знанието и интересът към устойчивото развитие ще растат“, посочи Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel.

Автори на филмите са учените от СУ „Св. Климент Охридски“, които в рамките на проекта създават също електронна библиотека със систематизирана теоретична информация и преглед на актуалното състояние на устойчивостта според водещи световни научни, изследователски и доказани международни институции и организации. Достъпът до прожекциите е безплатен след предварителна регистрация в сайта на инициативата: https://kscope.space/programa/.

Освен в София, през 2024 г. „Калейдоскоп“ ще излъчва прожекциите и в други градове от страната, за да могат повече хора да се докоснат до научните факти чрез модерните технологии за 3D mapping и визуализации.