Jump to main content
ЧАСТНИ КЛИЕНТИ БИЗНЕС КЛИЕНТИ YETTEL ПОРТАЛ БИЗНЕС ПОРТАЛ
Устройства
Планове
TV и Интернет
Услуги
Помощник
За Yettel

С какво можем да помогнем?

СЪВЕТИ ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРИ

Новите технологии и интернет предлагат неограничени възможности, но крият и много рискове. Споделянето на лични данни може да доведе до неприятни последици в личния живот. Качването на снимки от забавен купон днес може да има последици след време, когато потенциален работодател разглежда кандидатурата ви за дадена работа. Интернет е виртуално място и не всеки е такъв, за какъвто се представя.

Бъди внимателен/а, когато предоставяш лична информация в интернет

Публикуването или предоставянето на лични данни или информация в онлайн пространството може да бъде опасно и да доведе до негативни последици в реалния живот. При никакви условия не бива да даваш на непознати информация за себе си, за семейството или приятелите си (име, домашен адрес, телефонен номер и други лични данни).

Не всеки в интернет е твой приятел

Не се срещай с хора, с които си се запознал/а в интернет - това може да бъде опасно и сериозно да застраши сигурността ти. В интернет има хора, които се представят не за такива, каквито са – например възрастни се преструват на деца или тийнейджъри.

Не забравяй, че потребителското име е вид "визитна картичка"

Бъди внимателен при избора на "потребителско име" (username), защото един провокативен username би повишил риска от тормоз от страна на недобронамерени хора.

Невъзможно е да премахнеш изцяло веднъж качено онлайн съдържание

Каквото и да качиш – то е завинаги. Дори ако по-късно го изтриеш, има шанс каченото съдържание да е било копирано, пренасочено или препратено. Освен това има уеб-архиви, които съхраняват съдържанието, независимо от това, че то вече е изтрито от даден сайт.

Фонът или вторият план на снимката казват много

Помисли какво се вижда в сцената, която снимаш – постери или снимки по стените, надписи, имена на улици, номера на коли – тази информация би могла да разкрие мястото на действието.

Ти си това, с което си облечен/а

Когато се снимаш, помисли какво казва външният ти вид на хората. Ще се чувстваш ли удобно след време да покажеш тази снимка на шефа си или на възможен работодател, на семейството си или даже на роднините на твоя бъдещ брачен партньор?

Уважавай личните права на другите

Отнасяй се с уважение към личните права на другите. Ако снимаш на обществено място, увери се, че ти е разрешено да заснемеш минувачите и никога не снимай деца без разрешението на родителите им.

Трябва да си добър интернет-гражданин

Твое право е да изразяваш гледната си точка и даже да се шегуваш с обществени личности или с политиката, но не бива да се използва заплашителен или нецензурен език. Възможно е да бъдеш подведен под отговорност, ако наклеветиш, обидиш или опозориш някого.

Трябва да спазваш правилата

Повечето сайтове имат правила за ползване, към които трябва да се придържаш. Повечето от тях категорично забраняват изображения със сексуално съдържание, насилие, текстове или изображения, които представляват тормоз, клевета, порнография, предизвикване на ненавист, омраза или нарушават личните права на други хора.

Трябва да уважаваш авторските права

Всички сериозни сайтове забраняват използването на материали без разрешението на автора им – например телевизия или филмова компания. Внимавай за музиката, снимките и видеоклиповете, които качваш.
Избирай сигурни и прилични места в мрежата за запознанства и забавление.

Някои сайтове могат да те изненадат неприятно.

Сигнали за нередности онлайн можеш да подаваш на горещата онлайн линия на Центъра за безопасен интернет от сайта www.safenet.bg или по имейл на hotline@online.bg.

Консултантска помощ за проблем при използване на интернет от непълнолетни можеш да получиш чрез обаждане на тел. 124 123. За клиенти на Yettel обаждането струва 14 ст., независимо от неговата продължителност. Линията е отворена за обаждания всеки ден между 10 и 16 ч., а през останалото време можеш да изпратиш имейл на helpline@online.bg или да използваш чат-модула на сайта www.safenet.bg.

Всеки петък изненади

Свали приложението за достъп до всички услуги

-
-