Влез и виж специални оферти Вход

Влез и виж специални оферти

Плати за теб или за твой близък

Като ще е плащане, да е лесно

Плащането на месечната сметка в приложението Yettel наистина е много лесно. Толкова лесно, че сме го описали в едва 40 секунди:

Aко не ти се гледа видео, ето стъпките:

За теб

1. Влез в приложението. Виж дали имаш сметка за плащане. Избери Плати или секция Плащания.

2. Дължимата сума ще видиш в екран Плащания. Можеш да използваш нова банкова карта или вече запазена. Натисни Плати.

3. Въведи данните за своята карта като се водиш от полетата, които виждаш на екрана. Натисни Плати.

4. Това е Можеш за запаметиш картата си за по-лесно плащане следващия път или да се абонираш за автоматично плащане.

За твой близък

1. Влез в приложението Yettel. Отвори секция Плащания и избери „Намери друг клиентски номер“

2. Въведи телефонния номер и рождената дата на собственика на номера.

3. Копирай клиентския номер и отиди към секция Плащания.

4. Въведи копирания номер в полето в полето и следвай стъпките за плащане. Готов си.

Въпроси и отговори

Да. Ако си на абонаментен план и искаш да заредиш предплатен номер, трябва да отвориш меню „Плащания“ → Зареждане и да въведеш предплатения номер, който искаш да презаредиш. Избираш сумата за презареждане или я въвеждаш ръчно. Можеш да презаредиш както своя предплатен номер, така и чужд предплатен номер.

За да си платиш сметката през приложението Yettel или през портала, можеш да използваш кредитни и дебитни карти на Visa и MasterCard, издадени от държави в рамките на Европрейския съюз или Европейската асоциация за свободна търговия.

Плащането на сметки онлайн е напълно безплатно след регистрация в портала Yettel или изтегляне на приложението Yettel от Google Store и Apple Store. Възможно е банката-издател на картата, с която се извършва онлайн плащане, да начислява определени такси/комисионни за плащане на POS терминал с кредитна/дебитна карта. За повече информация е необходимо да се обърнеш към банката-издател на твоята карта.

Няма ограничения за минимална/максимална сума, която можеш да платиш през приложението Yettel или уеб портала. Банката-издател на картата може да наложи такива ограничения.

Синхронизирането на информацията в приложението със системите, които регистрират плащанията, изисква време. Можеш да провериш дали плащането ти е успешно от меню „Плащания“ → История. 24 часа след като си извършил плащането можеш да провериш меню „Плащания“ отново. Това е периодът, необходим за синхронизация на информацията.