Влез и виж специални оферти Вход

Влез и виж специални оферти

5G news

Вие сте тук

unpacked-promo

Всички клиенти на оператора ще могат да се възползват от възможностите на първокласната 5G мрежа на Теленор с ново 5G устройство.

Повече от 30 различни модела 5G смартфони предлага Теленор на своите клиенти със специална оферта.Умните устройства сега могат да бъдат закупени със 100 лева допълнителна отстъпка по програмата „Върни и вземи“.

Офертата е валидна до 15 юли или до изчерпване на количествата както за частни, така и за бизнес клиенти при нов договор или преподписване с планове Тотал Макс или Тотал+ с месечна такса над 31.99 лева.

Така всички клиенти на оператора ще могат да се възползват от възможностите на първокласната 5G мрежа на Теленор с ново 5G устройство. 100 лева по-малко от цената в брой на предпочитаното 5G смарт устройство ще има за всички клиенти, които върнат стар телефон в магазините на оператора по програмата „Върни и вземи“ в периода на промоцията.

При поръчка на 5G смартфон от онлайн магазина на Теленор, частните клиенти на оператора също ще могат да се възползват от 100 лева отстъпка без да връщат старо устройство. Тя ще бъде валидна за поръчки в брой и може да се използва с добавянето на промокод „5G“ в количката.

Теленор се грижи за клиентите си, предлагайки им разнообразие от възможности, както при устройствата, така и с иновативните дигитални услуги, които позволяват управление от всяко едно място по всяко време през мобилното приложение My Telenor.

Теленор България обяви официалния старт на своята 5G мрежа в страната.

Компанията демонстрира ненадминатото качество и капацитет на мрежата от следващо поколение с тест за скорост на живо по време на специално събитие в Бургас.

Гостуващите клиенти на Теленор станаха свидетели на скорости достигащи до над 1.5 гигабита в секунда за сваляне и 113 мегабита за качване на данни, демонстрирани паралелно чрез няколко приложения на 5G. На специалното събитие за търговския старт на 5G Теленор направи серия от демонстрации, които да покажат възможностите на новата технология, като репортаж на живо в 4K качество, виртуален гейминг, както и виртуални симулации на различни приложения на 5G в няколко индустрии.

5G от Теленор е вече достъпно в повече от 60 населени места в цялата страна, включително столицата София, Бургас, Варна и Пловдив, по-големи градове и морски курорти. Теленор бе първият мобилен оператор в България, който през 2019 година направи серия от демонстрации на възможностите, които новата технология предлага. Сред тях бяха – първият 360-градусов медицински преглед от три различни локации, както и първият концерт, излъчен благодарение на 5G.

Теленор обяви, че започва да предлага и фиксиран интернет достъп чрез 5G. Услугата предоставя широколентови услуги до дома благодарение на безжична мобилна технология. Всички нови и настоящи клиенти вече ще имат достъп до много високи и стабилни интернет скорости, които ще достигнат до тях чрез висококачествената и надеждна 5G мрежа на Теленор.

„Откакто осъществихме първия 5G видео разговор през 2019 година, ние учим, тестваме и развиваме своята мрежа, за да можем да предложим на клиентите си възможно най-доброто 5G изживяване. Сега е точният момент и с голяма гордост ние даваме началото на своята 5G услуга за всички наши клиенти”, каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор България. „Днес Теленор отваря нова страница в своя принос за дигиталната трансформация и развитието на цифровото общество в страната. Кауза, в която инвестираме през последните 20 години и ще продължим и в бъдеще. Осигуряването на възможно най-доброто клиентско преживяване в нашата мрежа, както и създаването на благоприятни условия за клиентите и бизнеса по отношение на това винаги да имат достъпен, бърз и сигурен онлайн живот, остава наш водещ приоритет“, добави г-н Кинг.

Към момента над 55% от устройствата в портфолиото със смартфони на Теленор поддържат 5G свързаност. Клиентите на телекома ще имат достъп до повече от 30 5G устройства от различен ценови клас, напълно готови да работят в 5G мрежата.

„Стремежът ни е да предоставим 5G на всички. Ето защо ще предложим 5G на всички наши клиенти без допълнителни разходи, като част от всички наши тарифни планове с договор. Уверихме се, че сме изградили необходимата 5G екосистема, която да даде възможност за успешното внедряване на новата технология, започвайки от качествената мрежа от световна класа, минавайки през достъпните тарифни планове и стигайки до предлагането на широк спектър от 5G устройства. Основавайки се на най-добрата 4G мрежа, четирикратно сертифицирана Bets in Test, разработихме 5G технологията, целяща да доведе до предоставянето на бързо, надеждно и защитено мобилно изживяване”, каза Богдан Узелац, главен търговски директор, Теленор България.

До средата на следващата година Теленор планира бързо разширяване на покритието на мрежата си, благодарение на което да заеме лидерска позиция в качеството и покритието на 5G мрежата.

Днес Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи официално лиценз за ползване на честотите в спектъра 3,6 GHz, които Теленор България спечели в рамките на провелия се на 6 април, т.г., търг, за разпределение на радиочестотния спектър.

Теленор взе честотната лента 3500–3600 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години.

На свое заседание, проведено на 11 май 2021г., КРС прие решения за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3.6 GHz. Разрешенията, издадени в резултат на проведения през месец април тази година търг с тайно наддаване за предоставяне на радиочестотен спектър в този обхват, са и с национално покритие, са за срок от двадесет години.

С предоставянето на спектъра се създават условия за навлизане на нови технологии на българския пазар, с достатъчна гъвкавост за осигуряване на настоящи и бъдещи безжични широколентови услуги. Услугите включват такива, базирани на 5G мрежи и добра конкурентна среда, което е предпоставка за предоставяне на нови качествени услуги на потребителите.

"5G ще предложи качествено различно изживяване за клиентите, бизнеса и правителствата в близкото бъдеще. Tеленор беше първият телеком, който демонстрира революционните възможности на 5G чрез видео разговор на живо със свръхвисока скорост през 2019 г., каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор България. „С придобиването на новата мобилна честота получаваме възможността да надградим нашата първокласна мрежа, отличена четири пъти с Best In Test сертификат, и да продължим да предоставяме услуги на изключително високо ниво на нашите клиенти“, добави още Джейсън Кинг.

През април 2021, Теленор България обяви старта на мащабна информационна и обучителна кампания за новата мобилна технология 5G. Кампанията цели да представи 5G на крайните потребители в детайл и да отговори на всички важни въпроси, свързани с петото поколение клетъчна мрежа. На 10 юни Теленор България ще даде търговски старт на своята 5G мрежа.

Често в човешката история технологичният напредък е пристигал много преди човечеството да е било напълно готово да се възползва от целия му потенциал. Освен това всички знаем, че хубавите неща се нуждаят от време. Подобна е ситуацията с пълния потенциал на 5G мрежите, който вероятно ще бъде реализиран в рамките на следващото десетилетие. Това ще е процес, чиито първи стъпки вече правим и те ще са основата на онези амбициозни технологии, за които толкова обичаме да говорим.

В началото са потребителите

Технологичният свят често започва иновациите си като предложения за бизнеса, които след това намират път към частните клиенти, но с 5G нещата са по-различни. Както вече е очевидно, новите мрежи започват живота си като потребителска технология, която осигурява поредните подобрения на мобилната връзка, за които сякаш нямахме търпение. По-добра връзка, с по-висока скорост, по-ниско времезакъснение и много по-голям капацитет са неща, от които се нуждаем от години и 5G ни ги предоставя.

Научете повече за новата технология в рубриката Wireless Life на MobileBulgaroa.com и Теленор България тук .

5G революция за бизнеса

Мoбилнитe мpeжи oт нoвo пoĸoлeниe ca вeчe тyĸ. 5G пpoпpaви пътя cи и зa няĸoлĸo гoдини ycпя дa ce пpeвъpнe oт тeмa, oбeĸт нaй-вeчe нa paзлични тeopeтични дeмoнcтpaции, в дeйcтвитeлнocт. Beчe и в Бългapия нaлицe имaмe paбoтeщи мpeжи oт нoвo пoĸoлeниe и въпpeĸи чe cмe в зopaтa нa eднa нoвa тexнoлoгичнa eпoxa, вeчe e вpeмe дa пoглeднeм ĸъм пpeдимcтвaтa, ĸoитo тe дaвaт.

A тe ca нeдвycмиcлeни. Πoтpeбитeлитe мoмeнтaлнo пoлyчaвaт мнoгo пo-виcoĸa cĸopocт и възмoжнocти. Бизнecът oбaчe e eдин oт ocнoвнитe пeчeливши oт въвeждaнeтo нa 5G мpeжи. Paзбиpa ce, aĸo ycпee дa ce възпoлзвa oт нoвитe пpeдизвиĸaтeлcтвa и въвeдe нaвpeмe paбoтeщитe peшeния.

B cлeдвaщитe гoдини щe cтaнeм cвидeтeли нa глoбaлнa тpaнcфopмaция в мнoгo индycтpии. Koмпaниитe щe имaт възмoжнocт дa oптимизиpaт cвoятa дeйнocт, дa aвтoмaтизиpaт oгpoмнa чacт oт пpoцecитe cи, a тeзи, ĸoитo ycпeят дa ca нa гpeбeнa нa тexнoлoгичнaтa вълнa, нecъмнeнo щe ca пeчeлившитe в нaдпpeвapaтa. 5G e бъдeщe зa peдицa индycтpии, a ceгa щe cпoдeлим ocнoвнитe cфepи и пpимepи, ĸoитo щe мoжeм дa видим пpeд oчитe cи cъвceм cĸopo. Πpoмeнитe, ĸoитo щe дoнecaт нoвитe мpeжи, щe зaceгнaт бyĸвaлнo вcичĸи eлeмeнти нa бизнeca и oтдeлнитe индycтpии.

Научете повече за 5G и бъдещето на бизнеса на Econonic.bg тук.

Още от средата на миналата година започна да се говори за тестването на новата мрежа за пренос на мобилни данни, при която не е трудно човек да се досети, че съкращението 5G означава пето поколение.

Първите демонстрации на технологията от ново поколение бяха направени на технологични изложения на Microsoft, които ни показаха как предстои да използваме нашите любими устройства без никакви ограничения, след като голяма част от процесите ще се случват дистанционно на сървъри. Новата мрежа показа колко лесно ще превърнем смартфона си във връзка към далеч по-мощни в хардуерно отношение устройства.

Мнозина най-вероятно си спомнят представянето на последното поколение Apple устройства, поддържащи 5G. При демонстрирането на скорост и мощност, флагманът на бранда показа изключителна лекота при стриймването на 12 отделни събития онлайн едновременно, при това във Full HD резолюция. Логично, ако намалите броя, достигането на 4К става далеч по-лесна и задача.

А със скоростите идват и предимствата.

Ускорение за икономиката

Всичко това идва с редица предимства, за някои от които може би дори не подозираме. Идването на 5G се очаква до доведе до ръст в икономиката, който на този етап се изчислява на около 13,1 трилиона долара глобално. Прогнозите са все още в твърде начален стадий, тъй като самата технология все още не е разкрила своя пълен потенциал. До края на това десетилетие ще се открият и около 22,8 милиона нови работни позиции.

Това са само част от добрите новини, особено в икономически план, но какво ще последва за всички нас - потребителите? Научете от анализа на Webcafe.bg тук .

Как 5G ще ни направи по-богати

5G щe пpoмeни зaвинaги нaчинa, пo ĸoйтo ce зaбaвлявaмe и oбщyвaмe. Ho мoбилнaтa мpeжa oт пeтo пoĸoлeниe нe e пpocтo зa игpa. Tя e интeгpaлнa чacт oт чeтвъpтaтa индycтpиaлнa peвoлюция и щe нaпpaви бизнeca пo-пpoдyĸтивeн и ĸaтo peзyлтaт щe нaпpaви чoвeчecтвoтo пo-бoгaтo.

5G щe дoпpинece c $3 тpлн. ĸъм cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa мeждy 2020 г. и 2035 г. — eĸвивaлeнт нa БBΠ нa втopaтa нaй-нaceлeнa cтpaнa в cвeтa, Индия, пoĸaзвa cъвмecтнo изcлeдвaнe нa ІНЅ Маrkіt, РЅВ и вoдeщия иĸoнoмиcт пpoф. д-p Дeйвид Tийc. Иĸoнoмичecĸият eфeĸт щe зaceгнe мнoжecтвo индycтpии — oт пpoдaжбитe нa дpeбнo дo oбpaзoвaниeтo, лoгиcтиĸaтa, зaбaвлeниeтo — и вcичĸo мeждy тяx, и щe дoпpинece зa пpoизвoдcтвoтo нa cтoĸи и ycлyги нa cтoйнocт $12,3 тpлн. Oт тяx $4,7 тpлн. щe бъдaт дoбaвeни в пpoизвoдcтвoтo; $1,6 тpлн. в ИKT ceĸтopa и $1,2 тpлн. пpи пpoдaжбитe нa дpeбнo.

B cъщoтo вpeмe мoбилнaтa мpeжa oт пeтo пoĸoлeниe щe пoдĸpeпя 22,3 млн. paбoтни мecтa.

Повече информация за новата технология и развитието на икономикката научете на Money.bg тук .

Развитието на мобилните мрежи през последните 30 години е толкова експлозивно и промени света по толкова съществени начини, че би прозвучало налудничаво да се каже, че е базирано просто на скучни подобрения. Само че това е самата истина, тъй като всяка следваща цифра в означението на поколенията мобилни мрежи залагаше на по-ефективни технологии и почти никакви фундаментални промени. Впечатляващото е, че въпреки това мобилните технологии успяха да достигнат до днешното си изключително напреднало ниво.

Тук идва и основната причина 5G да предизвиква толкова голямо вълнение на толкова много нива. За първи път мобилните мрежи ще претърпят някои концептуални промени, с които ще дадат възможност за навлизане на вълнуващи технологични иновации. Една много добра аналогия е развитието при разпространението на филми. Представете си, че 1G е филмова лента, 2G е компакт диск, 3G e DVD, а 4G - Blu-Ray - технологии, които имат общ подход към проблема, който разрешават. В този пример 5G е като интернет и възможностите, които предоставя на Netflix, YouTube и т.н., защото не подобрява просто скоростта и обема, а фундаменталния подход към нещата.

Повече за новата технология и възможностите на 5G вижте в рубриката на MobileBulgaria.com и Теленор България Wireless Life тук .

Предимствата на 5G

Новото поколение мобилни мрежи е вече тук. С навлизането на последните технологични продукти в живота ни и нуждата от постоянна връзка дойде време, в което устройството в ръцете ни трябва да претърпи своето развитие. Това е следващата стъпка, за да можем да получим още повече възможности като потребители.

Това е следващата стъпка, за да можем да получим още повече възможности като потребители. Така от 2021 г. България се нареди до държавите, в които работят 5G мрежи. Съвсем скоро ще можем да се насладим на редицата нови възможности, които те предлагат.

Сдобием ли се с 5G устройство и регистрирайки се с подходящ план в новата мрежа, първата разлика, която потребителите ще установят, е скоростта. Тя е по-висока от тази на 4G, достига до 10 пъти по-високи стойности, а с времето и развитието на технологията вероятно ще станем свидетели и на още по-високи. Това не само ще подобри услугите, които ползваме в момента, но ще позволи създаването на нови, които сега дори не можем да си представим.

Благодарение на новите мрежи, потокът от информация, която ще получаваме за секунда, ще може да е много по-голям, а това с времето ще ни позволи не само да „теглим“ съдържание по-бързо, но ще направи и услугите, които ползваме, различни.

Научете повече от actualno.com тук .

Теленор стартира официалната продажба на iPhone 12 и iPhone 12 mini в нов, лилав цвят. Почитателите на Apple бранда могат да закупят двата модела както от магазинната мрежа на Теленор, така и онлайн от сайта на телекома.

iPhone 12 и iPhone 12 mini се предлагат с план Тотал Макс 54,99.

Цената на един от най-поръчваните по време на pre-order кампанията модели - iPhone 12 128GB в брой е 1419,99 лв. с ДДС, а на лизинг - 65,99 лв. с ДДС на месец.

Другият модел, към който беше заявен най-голям предварителен интерес - iPhone 12 mini 64GB, се предлага на цена в брой 1109,99 лв. с ДДС, а на лизинг - 51,59 лв. с ДДС на месец.

Ценитe важат при сключване на двугодишен договор за Тотал Макс 54,99.

Освен атрактивни предложения за най-актуалните смарт телефони и устройства, Теленор предлага и допълнителни услуги, следвайки своята политика да осигурява и надгражда непрекъснато добавената стойност за клиентите си. Такава услуга е застраховката на устройство - Смартфон протект, която покрива широк спектър от рискове, свързани със здравината и нормалното функциониране на телефона и гарантира защитата му в редица рискови ситуации.

Като допълнителна грижа за клиентите си Теленор разполага и осигурява и собствен сервиз за устройствата, закупени от оператора. Допълнителна придобивка и удобство е и безплатната доставка в рамките на България на поръчано през онлайн магазина на оператора устройство.

Всички тези услуги, в допълнение на най-актуалните смартфони и джаджи, превръщат Теленор в eдно от най-добрите места, от които клиентът да закупи устройство.

Задава се нещо ново в сферата на комуникациите, което ще даде богати възможности в работата, забавлението и ежедневието ни. 5G е следващата крачка в мобилните технологии и обещава да донесе със себе си значителни промени в свързаността.

5G е следващата крачка в мобилните технологии и обещава да донесе със себе си значителни промени в свързаността. Мобилната мрежа от пето поколение е не просто по-бърза от предходните — технологията зад 5G ще ни въведе в бъдещето и ще ни позволи да правим неща от научнофантастичните филми, за които досега само сме мечтали: самоуправляващи се автомобили, 3D холограмни разговори, възможността световно признат хирург да осъществява чрез специални инструменти операции в български болници отдалечено, а дронове да носят поръчките ни от магазина. Добавената и виртуалната реалност пък ще променят изцяло начина, по който работим и се забавляваме.

Повече за на най-вълнуващите начини, по които 5G ще промени света около нас вижте в Money.bg тук .

10 ключови въпроса и отговора за 5G

През последните години все по-често чуваме и четем новини, дискусии и интервюта, свързани с 5G. Новото поколение мобилни мрежи събуди горещ интерес у всички любители на технологиите заради потенциала, който притежават.

Към тях немалък интерес проявява и бизнесът, във връзка с възможностите, които се откриват пред него. Не на последно място, особено през последната година, мрежите станаха обект и на дискусии в социалните мрежи и интернет форуми от потребители, притеснени за здравословното им влияние. Темата несъмнено е нашумяла, откакто през 2021 г. все по-често чуваме за тях и в България. Ето защо решихме да отговорим на 10 от най-често срещаните въпроси, на които сме се натъквали и за които може би все още мнозина нямат точен отговор.

Какво всъщност е 5G и засяга ли ме?
Зад съкращението от цифра и буква всъщност стои просто петата генерация на мобилните мрежи, които ползваме в България още от 90-те. С течение на времето този вид комуникация се разви и на периоди от около 6 години имахме възможност да използваме все по-нови технологии и възможностите, които предлагат. Те направиха възможно от просто предаване на глас (1G) да стигнем до широколентов достъп днес, който ни позволява да имаме бърза връзка с мрежата по всяко време където и да сме.
5G акумулира в себе множество нови технологични решения, оптимизации и еволюционно следва развитите и работещи в момента 4G/LTE мрежи. Новото поколение мрежи ще позволи навлизането на пазара на услуги, които в момента са невъзможни. Става въпрос за неща като телемедицина, мобилен гейминг, виртуална реалност и още много други. 5G е стъпката към автономните автомобили, редица системи за безопасност, подобрения в индустрията. Всички кабели, които довеждат интернет и телевизия до дома ни, на практика в даден момент ще станат излишни, защото ще имаме също толкова високи скорости без необходимост от тях. 5G ще засегне всички, независимо дали ползват директно услугите на мрежата, или не. Причината за това е, че благодарение на технологията ще получим редица нови услуги, а тези, които ползваме сега, ще се променят.

Вижте останалите въпроси и отговори в материала на Dir.bg тук .

Новото поколение мобилни мрежи носи със себе си потенциал за съществена промяна в света на комуникациите и технологиите, която ще се отрази на ежедневието ни и разбиранията ни за свързаност.

Като всяка друга промяна и тази предизвиква множество въпроси за функционирането на технологията, както и за прякото ѝ отражение върху ежедневието ни. Това прави темата за 5G изключително важна, въпреки че отговорите на въпросите, които предизвиква, често са по-прости, отколкото човек би очаквал.

Както вече е ставало дума, буквата G в 5G идва от generation - поколение. Това означава, че 5G е петото поколение мобилни мрежи, което надгражда възможностите на добре познатите ни 4G LTE мрежи. Новата технология позволява свързването на повече устройства, които могат да се възползват от много по-високи скорости на трансфер на данни.
Това ще доведе до вълна от нови технологии, устройства и услуги, както и до очевидни подобрения за потребителите на мобилни устройства. Тъй като мрежите все още правят първите си стъпки в реалния живот и продължават да съзряват, много от интересните начини за употребата им все още дори не са измислени.

Какво прави 5G мрежите специални и повече можете да научите в статията на MobileBulgaria тук .

Животът ни се променя винаги. Независимо как и защо, промяна винаги настъпва, а адаптацията към нея е въпрос на време.

Последните години бяха доста бурни по отношение на бъдещото поколение мобилна мрежа - 5G, а темата за нейното съществуване се превърна в ябълката на раздора. От тази година и в България имаме 5G мрежи, което ще отключи редица възможности за бизнеса и крайните потребители като по-бърза връзка, по-голям капацитет за пренос на данни и по-голяма възможност за свързване на устройства от едно място.

Нуждата от технологично развитие е огромна
През април 2008 г. NASA имат нуждата да проектират нова технология, която да улесни комуникирането между отделните им машини. Основната идея е устройствата да могат ефективно и практично да осъществяват връзка помежду си, без да се налага човешка намеса. За да се разработи тази бъдеща комуникационна технология от пето поколение, от NASA започват съвместна работа с Джефри Бърнард, който стои зад създаването на компанията Machine-to-Machine Intelligence (M2Mi) – От Машина към Машина, с Интелект. Заедно те полагат основите за интегрирането на 5G мрежата, което ще се случи близките години в глобален мащаб.

Планираното въвеждане на 5G в Европа стартира през 2010 г, когато Европейският съюз изготвя стратегическия план, наречен „Европа 2020“. Това е дългосрочната стратегия на съюза за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж за гражданите на Стария континент. Тя се състои от седем водещи инициативи. В една от тях, „Програма в областта на цифровите технологии за Европа“, се определят цели за високоскоростен и свръхвисокоскоростен интернет. Целите, които трябва да се постигнат, e да бъде осигурено покритие с високоскоростен широколентов достъп за всички европейци и да се осигури присъединяване към свръхвисокоскоростен широколентов интернет за най-малко 50% от европейските домакинства. Тази свръхскорост, която Европейският парламент изисква, дава повод да се започнат преговори за развитието на ново поколение мобилна мрежа, която да осигури нужните скорости и да наследи вече използващата се 4G.

Голямата цел, пред която 5G мрежата се изправя, е да осигури десетки пъти по-бърза скорост от последната 4G мрежа, да предостави по-голяма възможност за пренос на данни и да елиминира досадното времезакъснение (т.нар. latency). И тя успява.

Научете повече в материала на 24 часа тук .

Компанията представи специална уеб секция, на която потребителите ще открият отговори на всички най-често задавани въпроси, свързани с новата технология

Теленор България обяви старта на мащабна информационна и обучителна кампания за новата мобилна технология 5G. Кампанията цели да представи 5G на крайните потребители в детайл и да отговори на всички важни въпроси, свързани с петото поколение клетъчна мрежа.

За целта компанията създава специална уеб секция, достъпна на www.telenor.bg/5G , където потребителите могат да намерят отговори на въпроси като какво е 5G, как се внедрява, какви са предимствата и какви са необходимите условия за нейното използване.

В специално създадения Център за знания (Knowledge Hub) телекомът ще публикува актуални информационни и обучителни материали под формата на статии, видео презентации и мнения от експерти. Освен това, операторът стартира и активна комуникация с потребителите на тема 5G. Всички клиенти могат да задават своите въпроси, свързани с 5G, на имейл адрес 5g@telenor.bg или на официалните профили на Теленор във Facebook и Тwitter , като телекомът се ангажира да отговаря на въпросите в най-кратки срокове.

“В Теленор осъзнаваме важната роля, която мобилните оператори имат в развитието на технологичния свят и иновациите. Петото поколение мрежа ще бъде катализатор на редица икономически и обществени процеси и ние искаме потребителите да са част от този процес. Именно заради това вярваме, че кампанията ни е нужна и актуална и ще допринесе за въвеждането на 5G в България по устойчив, разбираем и ориентиран към крайния клиент начин”, каза Богдан Узелац, главен търговски директор на Теленор България.

Официалният търговски старт на 5G мрежата на Теленор е на 10 юни. До лятото компанията ще покрие големите градове и основните морски курорти, като ще продължи да разширява 5G покритието, добавяйки нови локации. Целта на телекома е до средата на 2022 г. да се утвърди като лидер по отношение на покритие на 5G мрежата и качество на клиентското изживяване.

Този месец Теленор спечели за четвърти пореден път сертификат за качество на мрежата Best in Test от международната независима консултантска компания umlaut. Плановете на Теленор за развитие на последното поколение телекомуникационна мрежа са изцяло фокусирани върху клиентите и техните потребности от съвременни телекомуникационни услуги. Целта на Теленор е да стартира своята 5G мрежа с напълно изградена екосистема от всички задължителни елементи, за да осигури на своите клиенти първокласно 5G изживяване.

Повече информация, актуални новини и детайли относно 5G технологията може да намерите в „Център за знания“ , както и на официалната Facebook страница и Twitter профил на Теленор.

На 10 юни Теленор България ще стартира 5G мрежа за всички свои клиенти. Водещият мобилен оператор анонсира и плановете си за развитие и разгръщане на новото поколение технология в своята телекомуникационна мрежа.

На медийно събитие днес, за четвърти пореден път, на Теленор беше връчен Best in Test сертификат за качество на мрежата от umlaut - водещата международна компания за измерване на качеството на мобилни мрежи и определяща златния стандарт в сектора.

„Поздравления за Telenor за най-доброто потребителско изживяване, най-добрата скорост на сваляне и времезакъснение в България. Непрекъснатото подобрение на мрежата на Теленор от март 2020 г. до април 2021 г. увеличи резултата на компанията с близо 50 точки според нашата методология за оценка на качество на мрежите. Това е забележително постижение, особено в настоящите предизвикателни COVID времена“, коментира Хакан Екмен, главен изпълнителен директор Телекомуникации в umlaut, който, по време на събитие за медиите, чрез виртуална връзка, връчи сертификата Best in Test на главния изпълнителен директор на Теленор Джейсън Кинг.
„Четвъртият пореден сертификат Best in Test от umlaut e още едно доказателство за последователността ни в усилията ни за развитие на нашата мрежа. Теленор инвестира и разви своята мобилна телекомуникационна мрежа, без да прави компромиси с качеството, представянето, надеждността и сигурността, които осигуряваме за нашите клиенти. Като компания, ориентирана изцяло към клиентите си, водещ ангажимент за нас е да стартираме нашата 5G свързаност възможно най-бързо, коментира главният изпълнителен директор на Теленор Джейсън Кинг.

Официалният търговски старт на 5G мрежата е на 10 юни. До лятото мрежата ще покрива големите градове и основните морски курорти, като компанията ще продължи да разширява 5G покритието, добавяйки нови локации. Целта на телекома е до средата на 2022 г. да се утвърди като лидер по отношение на покритие на 5G мрежата и качество на клиентското изживяване.

За повече информация можете да ни следите в LinkedIn, Facebook, Instagram и на telenor.bg

Според мнозина трите основни приложения за използване на 5G са интернет на нещата (IoT), подобряване на мобилната широколентова връзка и критичните комуникации. Днес ви представяме един интересен случай на приложение на новата мобилна технологията. Пристанищата по целия свят използват тестови 5G мрежи с цел да се осигури бърза и сигурна връзка и в крайна сметка да автоматизират изцяло обичайните пристанищни дейности. Първите пристанища в света, в които 5G се тества успешно, са в Италия, Германия и Китай.

Пристанище Ливорно

Технологичната компания Ericsson предприема различни изследователски проекти, заедно с местни партньори в Тоскана, за да изпробват нови възможности за работата на облачните услуги, роботиката и преноса на голяма база данни. Новата мрежа 5G е идеалната платформа за стандартизиране на безпроблемни връзки в пристанището, поради което Ericsson обмислят да внедрят и тестово място в Ливорно.

Пристанището в Ливорно е автоматизирано дистанционно управление на всички безпилотни наземни превозни средства (UGV) за операции по товарене и разтоварване. Очаква се роботите да използват облачни услуги и да предоставят точни изчисления за работа. Освен това десетките различни устройства в пристанището трябва да споделят голям брой данни за общи функции. За тези цели бързата и висока честотна лента на 5G е перфектна.

Пристанище Хамбург

Пристанищната администрация на Хамбург (HPA) си сътрудничи с Deutsche Telekom и Nokia при внедряването на 5G пробна клетка в пристанищните си съоръжения. Пробната програма е част от двугодишния изследователски проект 5G MoNArch (Архитектурна мобилна мрежа). Изпитателната площадка обхваща общо 8 000 хектара пристанищна площ, като базовата станция е инсталирана в 150-метрова телевизионна кула. Наред с други задачи, мрежата ще координира светофарите в района и ще обработва данните за околната среда в реално време. Пробната програма е финансирана от проекта за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“.

Пристанища в Китай

Китай е дом на седем от десетте най-натоварени пристанища в света. China Unicom и Huawei съвместно пуснаха приложение, наречено 5G Edge-Cloud Smart Port Solution, което предлага иновативна безжична мрежа за интелигентните пристанищни портове. Много от големите пристанища вече използват технологията в пилотни градове.
Благодарение на иновативното решение, служителите на пристанищата се възползват от удобствата на 5G мрежата, с което тяхната работа е улеснена. С хилядите камери, поставени в пристанището, служителите следят пристанищните проекти и то директно на мобилните си устройства. Такива решения не биха били възможни със съществуващата инфраструктура, защото времезакъснението ще варира в различни диапазони и гладката работа на всички системи ще бъде възпрепятствана. С решението 5G Cloud-Edge данните се съхраняват локално, което води до реално проследяване на процеса и намаляването на нежелани грешки и инциденти. Автоматизираният център за контрол на портовете вече извършва операции като мониторинг на видеосигурността и събиране на информация в реално време чрез мобилни терминали.

Източник: Пристанище Алхесира

Всички обсъждат 5G. Защо е така?

Петото поколение мобилна мрежа обещава да бъде 100 пъти по-бърза от сегашната безжична технология 4G или оптична свързаност за дома.
Невероятните скорости и възможности, които 5G ще създаде, карат всички страни по света да се мерят по това кой първи ще въведе новата технология. Най-бързите и най-активните ще са големите печеливши от надпреварата 5G. Но какво всъщност е възможно с 5G?

Игри и нови преживявания

Искаш да играеш виртуална игра срещу приятел, който е на другия край на света? Или да посетиш световноизвестен музей, но да не излизаш от апартаменти си? С 5G всичко това е възможно чрез технологии като виртуална и изменена реалност.
Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви на Световния мобилен конгрес (MWC) през 2017 г., че се надява VR да бъде най-сериозно използваното приложение за 5G.
Всичко това вече е реалност, благодарение на структурата на 5G, която позволява прехвърлянето на данни да става толкова бързо, че да не се налага да се изчаква виртуалното съдържание да се зареди на мобилните VR устройства.

Автономни автомобили

5G мрежата може да реагира изключително бързо и това ѝ позволява да координира самоуправляващите се автомобили, които на много места в света вече са факт. Благодарение на ниското времезакъснение, превозните средства могат да комуникират помежду си посредством централен софтуер и така контролират ситуацията на пътното платно, което гарантира сигурността им.
Представи си градове без светофари по улиците - колите пресичат сами, но не създават предпоставка да се сблъскат една в друга. Това е възможно с 5G.
Друго интересно приложение на капацитета на 5G се крие в дизайна на самите автономни автомобили. Всички те имат сензори и камери, с които постоянно да поддържат архив с видео от всичко, случило се на пътя. Това открива възможността при евентуален пътен инцидент да се преглеждат видеозаписи не само от участващите автомобили в инцидента, но и от всички превозни средства в района.

Дистанционно здравеопазване

Телемедицината е едно от другите приложения на 5G, защото само чрез това поколение тя е възможна. Прегледите от разстояние и интервенциите съвсем скоро ще открият нов набор от възможности пред медицинските специалисти и техните пациенти.
Благодарение на ниското времезакъснение, лекарите могат да използват медицински роботи, за да извършват медицински интервенции от всяка точка, която поддържа 5G. Това означава, че хора в отдалечени райони ще получат достъп до специализирана медицинска помощ, която до момента е била изцяло извън техния досег.
Така лекарите ще могат да преглеждат дистанционно в подходящите за това случаи, без да е необходимо да се инвестират излишни средства в пътувания, настаняване и скъп болничен престой.

Видео разговори и холограми

С 5G онлайн начинът ни на общуване ще придобие още по-реалистичен характер.
Представи си как разговаряш със семейството си чрез видео разговор с толкова висока разделителна способност, че имаш чувството, че си сред тях. Или да правиш тренировки със съотборниците си, но да сте на различни места.

Скорости като в Холивуд

Спомняш ли си в “Невероятният Спайдър-мен”, когато Питър Паркър използва интернет търсачка и моментално получава резултати? Е, тогава това съвсем не е било толкова възможно. С въвеждането на 5G резултатите от търсенето ще са налични веднага.
Сваляне на филми? Ако искате да изтеглите филма „Пазителите на галактиката“, той ще се свали на вашето устройство за 15 секунди, вместо за 6 минути, които са необходими на 4G.

Източник: CNET

Защо 5G ще промени света?

Като пето поколение безжична технология, 5G е вълнуващо ново приключение, което ще развие начина, по който учим, работим и се забавляваме. Голям брой доставчици на телекомуникационни услуги като Теленор вече работят усилено, за да внедрят новата 5G инфраструктура.

Какво представлява 5G?

Това, което отличава 5G от предишните поколения, е способността ѝ да използва множество честотни ленти от електромагнитния спектър.

4G мрежата, на която в момента разчитаме, работи в нискочестотния спектър, което ѝ осигурява широка зона на покритие и ефективно разпространение на сигнала. В най-добрите случаи, скоростта ѝ достига приблизително 100 Mbps, което означава по-бавен трансфер на всякакъв вид файлове, които ден след ден стават с все по-голям обем.`

От друга страна, 5G комбинира средночестотния и високочестотния спектър по начин, който гарантира оптимални резултати.

Средночестоният спектър осигурява по-голяма скорост и може да покрие дадена зона по-бързо, макар и не в толкова голям обем, колкото нискочестотните сигнали. Това кара този спектър на разпространение да не е много ефективен, когато има различни препятствия пред него (сгради, дървета). Въпреки това той успява да достави скорост до 1Gbps.

И не на последно място, съществува и високочестотен спектър, който осигурява ослепително бързи скорости до 10 Gbps с изключително ниско времезакъснение. Отново основният проблем тук обаче е затрудненото разпространение на тази мрежа, когато е възпрепятствана от намиращи се пред нея обекти.

Какво предлага 5G?

Накратко, 5G технологията позволява на клетъчните мрежи да правят всичко, което познаваме и на което са способни, само че по-бързо и по-надеждно. Благодарение на уникалните си характеристики, 5G ще предложи същите и дори по-високи скорости от предлаганите в момента кабелни оптични връзки.

Претоварването на мрежата също ще остане в миналото, тъй като 5G може да поддържа до 1 милион свързани устройства на квадратен километър, което ще се окаже от изключителен плюс за концепция като IoT (Интернет на нещата).

Пет приложения на 5G и какво означават за бъдещето

1. Разширяване капацитета на IoT (Интернет на нещата)

Развитите компаниите вече широко използват сензори за IoT, които следят състоянието на процесите и продуктите и това позволява да се оптимизира както производството, така и логистиката. По-ниското времезакъснение позволя да се усъвършенства инфраструктурата и да се изградят взаимосвързани и полуавтоматизирани интелигентни фабрики, в които работният процес се извършва изцяло благодарение на 5G.

2. Повече данни в реално време за правилни решения

Независимо дали става дума за среден бизнес, електропреносна мрежа или здравно заведение, 5G може да предостави надеждни данни в реално време, което е от огромно значение за вземането на важни решения. Способността да предава толкова много информация за толкова кратко време, позволява на 5G мрежата да събира и обработва данни от множество източници, така че хората да могат действително да предприемат по-информирани стъпки към решаването на потенциални проблеми.

3. Автономни превозни средства

Развитието на автомобилостроенето разчита на 5G за създаването на бъдещото поколение превозни средства. Самоуправляващите се автомобили все още не са масови, тъй като в момента липсва достатъчно бърза и надеждна мобилна мрежа, която да гарантира сигурността на пътя. Успехът на този тип средства разчита почти изцяло на 5G, която е градивна част от системата за предаване на данни между движещи се обекти, обменящи масиви информация.

4. Умни градове

Друга вълнуваща черта на 5G технологията е употребата ѝ в изграждането на бъдещите интелигентни градове. Гъсто населените места по света експериментират с цифрови сензори, които свеждат до минимум задръстванията, инцидентите и правят обществените услуги по-ефективни. Смарт IoT сензорите разчитат на 5G за алармиране на местното управление за аварии, уведомяване на пътуващите за състоянието на трафика или дори информиране на хората за свободни паркоместа.

5. Подобрени здравни услуги

Ако можем да кажем, че има една индустрия, за която изграждането на 5G мрежите играе критична роля, това е здравеопазването.
Медицинските екипи от бъдещето ще имат нужда от бърза, надеждна и качествена връзка, която само 5G ще може да осигури. Петото поколение клетъчни мрежи предоставя възможност да се споделят рентгенови изображения с висока разделителна способност за секунди, бързо и лесно между отделните здравни заведения.
Телемедицината също разчита на 5G за предлагане на качествена здравна грижа на хора в отдалечени населени места. Вместо накъсване и зърнести видео връзки, 5G телемедицината ще гарантира висококачествен видео стрийминг, който само ще подсили връзката между пациентите и лекарите.

Източник: vXchnge

Теленор проведе петия от серията си практически тестове на 5G технологията на специално събитие за бизнеса в централния офис на телекома.

Заедно със своите партньори от Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България, операторът осъществи демонстрация директно от производствения център на компанията в Костинброд, където се намира една от най-модерните производствени линии за PET бутилки във всички 28 държави от Групата Хеленик. Благодарение на 5G свързаността и комбинацията от очила за виртуална реалност и 360-градусова камера, Ловорка Кекез, мениджър „Здраве и безопасност“ в Кока-Кола ХБК България, имаше възможността да наблюдава дистанционно процеса по бутилиране на продуктите на компанията, както и да проследи спазването на установените правила за безопасност на територията на завода. Кока-Кола ХБК България разполага с едни от най-модерните и енергийноефективни производствени мощности във всички 28 държави от групата Хеленик и е регионален център за износ на продукция.

„Успешните 5G тестове ни дадоха увереност, че развитието на тази технология ще има положително влияние върху е-обществото и бъдещето на бизнеса. С напредването на 5G, ще можем да предложим напълно нови услуги и бизнес модели, които ще са от полза за нашите клиенти и партньори“, заяви Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор. „Работата с нашите бизнес клиенти за усъвършенстване на различните приложения на 5G ще допринесе за създаването на решения, които биха били успешни за всички заинтересовани страни“, добави той.

„Правителството и бизнесът си сътрудничат за осигуряването на необходимия честотен спектър, който да бъде предложен на операторите на подходяща цена и обсъждат възможните промени в строителните режими“, коментира Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който бе специален гост на събитието. „Общата ни цел е да бъде осигурена добра инвестиционна среда, така че в България да има сигурни и достъпни телекомуникационни услуги от ново поколение", допълни той.

Това беше петият от серията практически тестове на Теленор, които се провеждат под мотото „5G тестове за по-добро бъдеще“. До момента компанията проведе тестове в сфери като медицината, менторството и развлекателната индустрия. Благодарение на 5G технологията Теленор осигури високоскоростна WiFi връзка за посетителите на своя Парк офис в началото на септември.

Компанията планира да продължи тестовете си в следващите месеци, с което ще изследва възможносите на новото поколение мобилна технология.

Повече информация и новини около 5G тестовете на Теленор, както и информация за предстоящите събития са налични тук.

За повече информация можете да ни следите в LinkedIn , Facebook , Instagram и на telenor.bg.

Теленор ще продължи да изследва различните възможни приложения на 5G технологията в България до края на годината

„Досега тествахме приложението на 5G в здравеопазването, менторството и развлекателната индустрия и резултатите от тестовете показаха потенциала на услугите, базирани на технологията от ново поколение в различни сфери на икономиката и ежедневния живот на потребителите“, заяви главният технически директор на Теленор Владимир Радойчич на събитието Парк Офис в София.

“През последните няколко месеца успяхме да изпробваме 5G технологията и сме много доволни от получените резултати. Благодарение на 5G, над 11 000 души наблюдаваха във Facebook медицински преглед от разстояние, а видеото за менторската сесия в областта на готварството достигна до над 16 000 във Facebook. Повече от 2 200 потребители гледаха на живо и с висока резолюция концерт на Орлин Павлов в приложението MyTelenor, а над 1 000 потребители успяха лично да се докоснат до възможностите, които предлага 5G. До този момент в тестовете сме употребили почти 4 000 GB данни. В момента, в парк офиса тестваме и възможността за осигуряване на високоскоростна wi-fi свързаност през 5G”, коментира г-н Радойчич. “По време на тестовете многократно регистрирахме скорост за сваляне (download) от над 1 гигабит в секунда”, допълни той.

Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов, известният майстор-готвач Андре Токев и певецът и актьор Орлин Павлов също бяха гости на събитието и споделиха своите впечатления и опит с технологията.

“Демонстрираното по време на тестове досега е само част от възможните приложения на 5G, но сме особено щастливи, че и хиляди потребители успяха да станат част от усилията ни в развитието на 5G-услугите в България”, заяви г-н Радойчич.

Теленор планира да продължи с тестовете на технологията през следващите месеци, като в следващите изпитания ще се търсят 5G-решения на конкретни нужди в сферите на производството и други.

“Предварителните резултати от тестовете на 5G са много окуражаващи. Много сме доволни и от представянето на нашия екип”, каза главният технически директор на Теленор. “Продължаваме и позитивния си диалог с българските институции относно освобождаването на необходимия радиочестотен спектър и за нужните промени в строителните регулации, без които развитието на мобилните технологии от ново поколение в страната ще бъде много трудно, допълни г-н Радойчич.

Повече информация и новини около 5G тестовете на Теленор са налични тук.

5G мрежата разпространява ли COVID-19?

Според Националния център по заразни и паразитни болести към Министерството на здравеопазването, CoV е нов щам на коронавирус. Това заболяване, което за пръв път беше идентифицирано в Ухан, Китай, е наречено COVID-19.

Коронавирусът e нов вирус, свързан със същото семейство вируси като Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и някои видове настинки. Вирусът се предава по-няколко начина: при кашляне или кихане, чрез докосване до заразени повърхности или чрез пряк контакт със заразен човек.

Вирусите не могат да се разпространяват чрез радиовълни или мобилна мрежа. COVID-19 се среща и в страни, в които не е изградена 5G мрежа, като, важно е да уточним, че 5G е просто още едно достъпно приложение на радиотехнологията. 5G е мобилна технология и не може да разпространява вируси или да взаимодейства по различен начин с тялото след ваксинация.

Според швейцарския международен телекомуникационен орган към ООН няма данни за връзката между 5G, ваксинирането и COVID-19. От агенцията казват, че трябва да се доверим на науката, която е повече от категорична, че няма научни доказателства за каквато и да е връзка между разпространението на вируса и въвеждането на 5G по света.

Първоначално 5G мрежата ще работи в честотите 700 - 3600 МHz от електромагнитното поле.

В този спектър намират приложение също Wi-Fi рутерите, телевизията, радиото и други устройства, които излъчват или приемат сигнал. Към този момент няма доказателства, че 5G мрежата представлява риск за здравето ни.

През последните години са проведени широки проучвания за това как радиочестотните полета, включително тези, генерирани от мобилни устройства, могат да се отразят на здравето. Изучени са разнообразни влияния както в лабораторни условия, така и в естествена среда. Науката за въздействието на микровълновите електромагнитни полета върху човека е доказала само лекия термичен (топлинен) ефект. Проучванията на милиметрови вълни от гледна точка на възможно неблагоприятно въздействие се правят постоянно и не потвърждават вредни ефекти и рискове за здравето. Няма данни за неблагоприятни ефекти върху здравето при нива на експозиция под ограничените нива.

Петото поколение мрежа използва радиочестотни ленти, за които здравните власти издават конкретни препоръки по отношение допустимите нива на електромагнитни излъчвания. Световната здравна организация (СЗО) прави обстойно изследване на границите на радиовълните от 0 до 300 GHz. Организацията стига до заключението, че радиовълните, свързани с безжични мрежи и тяхното използване, не причиняват неблагоприятни последици за здравето, ако тези радиовълни са под препоръчаните граници.

SCENIHR), публикувана през февруари 2015 г., която потвърждава, че няма рискове за здравето на обществото от ползването на 5G. SCENIHR е един от трите независими научни комитета към Европейската комисия, които я съветват при изготвянето на политики и решения, засягащи общественото здраве и околната среда. Другите два комитета се отнасят до сигурността на потребителите и рисковете за околната среда.

„Според резултатите от текущите научни изследвания не е установено неблагоприятно въздействие върху здравето, ако радиовълните останат под нивата, определени от действащите стандарти”, казват независимите научни комитети, управлявани от Генерална дирекция - „Здравеопазване и защита на потребителите“ на Европейската комисия.

Повече информация за позволените нива и максималните електромагнитни излъчвания можете да намерите на сайта на Международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP).

Няма научни доказателства, че 5G представлява риск за здравето на хората. В подкрепа на това съществуват редица проучвания.

През март 2020 г. международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP) публикува . ICNIRP е международният орган, който оценява рисковете за здравето от радиопредаванията и за определянето на максимални препоръчителни нива на електромагнитни излъчвания, включително за относно 5G мрежата, най-високочестотната версия на телекомуникационния стандарт. 5G не е опасна за човешкото здраве, стига да се спазват съществуващите правила за пределни нива на електромагнитни излъчвания. Тези нива се определят от ICNIRP и се използват от Световната здравна организация и ЕС. В България ограниченията са дори по-строги. В зависимост от конкретната честота, говорим за между 45 и 100 пъти по-ниски допустими нива на електромагнитни излъчвания от тези, посочени от ICNIRP. Конкретно за 5G, замервания от работа на мрежата в реално време, които британският телеком регулатор OFCOM обяви в края февруари 2020 г., показват, че излъчванията на изградените до момента мобилни мрежи от пето поколение във Великобритания са много под лимитите, определени от ICNIRP.

5G технологията, която вече се използва в САЩ и навлиза и в Европа, има нива на електромагнитно излъчване значително под препоръчителния максимум. По-високите честоти, с които 5G работи, взаимодействат по различен начин с органичната материя. При тях повечето енергия се разсейва на повърхността и прониква по-малко, което означава, че новите стандарти обръщат внимание на лъчението, погълнато от телата, а не просто изложено върху тях.

Къде ще намери приложение 5G мрежата?

За да бъдат свързани индустриите, трябва да се положат основите на индустриалната трансформация.

Петото поколение безжична мрежа ще играе ключова роля в това - не само в еволюцията на комуникацията, но и в еволюцията на бизнеса и обществото като цяло. Индустриите ще трябва да трансформират бизнеса си, за да се обърнат към новите възможности, които 5G мрежата може да предложи. Част от тези възможности включват по-бърз пренос на данни, увеличена скорост, ниско времезакъснение и възможност за свързване на голям брой устройства едновременно, което ще подпомогне значително всички технологични и битови отрасли.

Сферите, свързани с доставки, транспорт, медицина, производство, и още много други ще са сред първите ползватели на 5G.

За кои клиенти е подходяща 5G мрежата?

След години подготовка, 5G мрежите вече стартират по целия свят.

Новата технология ще осигури както по-добро качество на традиционните гласови услуги, така и напълно ново преживяване в области като развлечения, игри и образование. Петото поколение мрежа идва с обещанието да въведе по-високи скорости и по-голям капацитет за пренос на данни.

Клиентите, за които интернет е неделима част от ежедневието, ще се насладят на това върховно удоволствие. Първите активни ползватели на 5G ще са геймърите, инфлуенсърите, потребителите, свалящи голям обем файлове, учителите, IT специалистите, разработчиците на приложения и др.

Индустрията ще намери по-ефективен начин да управлява всичките си дейности, благодарение на 5G. Oт организирането на работната си дейност до проследяването и комуникацията с всичките си налични структури. Удобството от това максимално бързо да разбират за налични грешки и проблеми в производството, например, ще им спести време и средства, за тяхното разрешаване. От друга страна 5G ще помогне на бизнесите да създадат нови услуги и клиентско преживяване на ново по-високо ниво.

Да, за да можеш да използваш 5G, устройството ти трябва да поддържа тази нова технология.

Към този момент няколко производители на смартфони предлагат такива устройства, като се очаква в близките години 5G да се превърне в основен стандарт за производителите. Предстои да бъдат създадени нови таблети, смартчасовници, лаптопи и смарт home устройства, които да работят с 5G мрежа в бъдеще.

Теленор ще предлага като част от портфолиото си от устройства множество 5G смартфони при търговския старт на 5G мрежата си на 10 юни 2021 г.

5G мрежата ще замени ли 4G и Wi-Fi?

5G ще превъзхожда 4G както по скорост, така и по реакция на мрежата.

Ще са необходими доста години, преди 5G да се наложи като основна мрежа. От днес в продължение на дълъг период от време 4G и 5G ще продължат да работят заедно, като целта на Теленор е бързо да разраства своята 5G и в същото време да развива своята 4G мрежа, удостоена с четири поредни сретификата Best in Test за качество на мрежата, от международната консултантска компания umlaut.

Абонатите, използващи петото поколение мрежа, безпроблемно ще продължат да комуникират с приятелите и колегите си, използващи 4G. Към момента всички тези функции все още се управляват от 4G мрежата.
5G и Wi-Fi мрежите се допълват взаимно, като целта не е да се конкурират, а да се допълват. 4G и 5G ще съществуват паралелно. LTE (Long Term Evolution) ще продължи да се ползва поне още 10 години, така че 5G скоро няма да измести стандарта за дългосрочно развитие LTE.

Смартфоните, които работят с 5G, всъщност могат да използват както 4G, така и 5G технологията. Ако имаш 4G телефон, не се притеснявай – той ще продължи да работи. А ние продължаваме да инвестираме в нашата 4G мрежа.

Какви са предимствата на 5G?

5G предлага редица подобрения спрямо 4G:

Много по-високи скорости
5G мрежата предлага скорост от 1 Gbps/s, което е около 10 пъти повече от 4G/LTE. Това означава, че ще бъдат нужни секунди за сваляне на приложения, ъпдейти, видео съдържание с висока резолюция и др.

Скоростен стрийминг
4К и 8К стриймването ще бъде напълно достъпно за отрицателно време. Характеристиките на мрежата от ново поколение позволяват използването на услуги като виртуална и добавена реалност и платформи като HBO GO, Netflix, Amazon Prime с най-високо качество.

Висококачествени видео разговори
5G ще позволи да се провеждат видео разговори с висока резолюция, без да има нарушения на връзката и накъсване на гласа и видеото.

Без повече зареждане
Ниското времезакъснение от 1-4 милисекунди ще позволи да правим всичко в реално време. Kогато сме отдалечени един от друг, можем да играем безпроблемно игри с приятели или да свирим на любимите си музикални инструменти, като 5G мрежата ще позволи да имаме пълен синхрон във връзката.

Какво е 5G?

5G е мобилна мрежа от пето поколение. Тя е най-новата технология за безжична комуникация и е наследник на 4G мрежата.

Технологията се отличава с изцяло различна философия на работа спрямо 3G или 4G и ще даде сериозен тласък в развитието на глобалните производства. 5G е мрежата, на която човечеството може да разчита в преноса на огромни масиви от информация, които ще ни осигурят не само изцяло ново изживяване в услугите за аудио- и видеострийминг и гейминг, но и изключително високи стандарти в медицината и безалтернативна прецизност в глобалната реализация на стоки и услуги.

Пред очите ни ще оживеят т.нар „умни градове“, в които интелигентни системи ще следят трафика, сигурността, поддържането на чистотата и др. 5G ще намери своето място и в образованието, където посредством виртуални класни стаи ще се осигурява надеждна връзка в реално време без ограничения в дигиталното общуване между учители и ученици.

Теленор стартира предварителните поръчки за новите Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S21+ и Samsung Galaxy S21 Ultra веднага след официалното събитие Unpacked. Флагманите от серията S поддържат 5G свързаност и изкуствения интелект в устройството

По-мощни и красиви от всякога, новите флагмани от серия S са достъпни за предварителна поръчка ТУК от днес, а официалните продажби стартират на 29 януари в 00.01 часа.

Теленор предлага Samsung Galaxy S21 на цена от 1199,99 лв. при плащане в брой с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 54,99 лв. на месец с 24-месечен договор за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Samsung Galaxy S21+ от Теленор е на цена от 1519,99 лв. при плащане в брой с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 68,99 лв. на месец с двугодишен договор за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Samsung Galaxy S21 Ultra 256 GB може да бъде закупен от Теленор за 1879,99лв. в брой с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 86,99 лв. на месец с 24-месечен договор за лизинг и за мобилни услуги за същия план, а Samsung Galaxy S21 Ultra 512 GB ще струва 2039,99 лв. в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 93,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Първите 400, които ще заблестят с уникалните Galaxy S смартфони на Samsung и регистрирали своята покупка в периода 03:05 часа на 22 февруари до 23:59 часа на 28 февруари 2021 в приложението SAMSUNG Members, ще получат награда от Samsung:
• Първите 150, регистрирали покупката на своя Galaxy S21 Ultra, ще получат един брой слушалки Galaxy Buds Pro и един брой Smart Tag.
• Първите 250, регистрирали покупката на своя Galaxy S21+ или Galaxy S21, ще получат един брой слушалки Galaxy Buds Live и един брой Smart Tag.

Количествата награди са ограничени. Промоцията важи до изчерпване на количествата. Пълните условия можете да видите ТУК.

Galaxy S21 и Galaxy S21+ ще са съответно с 6.2" и 6.7" Dynamic AMOLED 2x дисплеи с резолюция Full HD+ и опресняване при 120Hz, а SAMSUNG Galaxy S21 Ultra е с 6.8" AMOLED дисплей с резолюция 3200 х 1400 пиксела и намалени странични рамки, а адаптивната честота на опресняване варира от 10Hz до 120Hz. Екраните и на трите модела са покрити със стъкло Gorilla Glass (Victus). Капацитетът на батерията на трите устройства е съответно 4000 mAh SAMSUNG Galaxy S21, 4800 mAh при SAMSUNG Galaxy S21+ и 5000 mAh SAMSUNG Galaxy S21 Ultra.

Основен акцент при Samsung Galaxy S21 Ultra е камерата. При този модел са добавени два 10МР сензора с телефото лещи с OIS и различно приближение - 10х (f/4.9) и 3х (f/2.4). Освен тях устройството разполага с 12МР (f/2.2) ултраширокоъгълна камера с автофокус и 108МР (f/1.8) стабилизиран основен сензор, който е подобрена версия на този в Galaxy S20 Ultra.

Galaxy S21 Ultra поддържа и работа с писалката S Pen, като тя ще се продава отделно самостоятелно или в комбинация с калъф, в който ще има място за поставянето ѝ. Смартфонът се задвижва от чипсет Exynos 2100 в Европа, като в търговската мрежа на Теленор е наличен с 16 или 12GB RAM памет.

Пълна информация за тези и други предложения на Теленор е налична на www.telenor.bg , чрез обаждане на телефон 123, както и във всички магазини на оператора.

Теленор предлага най-новия флагман на Huawei Mate 40 Pro. Ограничени бройки от модела ще бъдат достъпни в търговската мрежа на оператора и онлайн на telenor.bg. Huawei Mate 40 Pro поддържа 5G свързаност, което ще даде възможност на притежателите му да се възползват по оптимален начин от предимствата на устройството.

Huawei Mate 40 Pro е с 6.76-инчов безрамков OLED дисплей с резолюция 1344x2772 пиксела, който поддържа цветово пространство DCI-P3, технологията HDR10 и 90Hz честота на опресняване. Предната му камера е в прорез в горния ляв ъгъл и разполага с 13MP основен сензор и втори Time-of-Flight (ToF) сензор за по-добри снимки в портретен режим. Системата от камери на гърба включва основна 50MP камера с RYYB цветен филтър за по-добри снимки при лоша светлина, ултраширокоъгълна кино камера с 20MP сензор и 12MP телефото камера с 5-кратен оптичен и 50-кратен цифром зуум. Устройството има и лазерен сензор за по-бърз и точен автофокус.

Смартфонът е с осемядрен процесор Kirin 90005G, разработен по 5nm технология, както и 8GB RAM и 256GB вътрешна памет. Батерията му е с капацитет 4400mAh, като телефонът поддържа бързо зареждане с до 66W и безжично зареждане с до 50W с технологията Huawei Super Charge. Huawei Mate 40 Pro е със софтуера EMUI 11, базиран на Android 10 с отворен код, който разполага със софтуерните инструменти Huawei Mobile Services, както и магазинът за приложения Huawei AppGallery.

Теленор предлага Huawei Mate 40 Pro на цена от 1379,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 67,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Пълна информация за това и други предложения на Теленор е налична на официалната страница на оператора www.telenor.bg, чрез обаждане на телефон 0800 900 55 в делнични дни между 9:00 и 18:00 часа, както и във всички магазини на оператора и официалните партньори.

Теленор предлага смартфоните от новата серия Xiaomi Mi 10T в комплект с умна гривна. При покупка или взимане на лизинг на Xiaomi Mi10T lite, Mi 10T или Mi 10T Pro клиентите на оператора ще получат и умната гривна Xiaomi Mi Band 5.

Xiaomi Mi 10T lite е с 6,67-инчов дисплей с FHD+ резолюция от 2400x1080 пиксела и 120Hz честота на опресняване. Четворната камера на гърба му е с 64MP основен сензор, 8MP ултра широкоъгълен сензор, 2MP сензор за дълбочина и 2MP макро камера. Селфи камерата е с 16MP сензор. Устройството е с процесор Snapdragon 750G, 6GB RAM и 128GB вътрешна памет и батерия с капацитет 4820mAh. Mi 10T lite разполага и с 3.5 мм. жак за слушалки.

Дисплеят на Xiaomi Mi 10T e с диагонал от 6,67 инча, резолюция от 2400x1080 пиксела и честота на опресняване 144Hz. На гърба си моделът има 64MP широкоъгълна камера, 13MP ултра широкоъгълна камера и 5MP макро камера, докато селфи камерата е с 20MP сензор. Процесорът е осемядреният Snapdragon 865 с 8GB RAM и 128GB вътрешна памет, а батерията е с капацитет 5000mAh и поддържа бързо зареждане.

Xiaomi Mi 10T Pro е със същия 6,67-инчов дисплей, Snapdragon 865 процесор с 8GB RAM и 256GB вътрешна памет, както и същата батерия и 20MP селфи камера. Основната му камера обаче е със 108MP основен сензор, който предоставя възможност за 30-кратно дигитално увеличение на образа. Освен него камерата има 13MP ултра широкоъгълен и 5MP макро сензори.

И трите смартфона - Xiaomi Mi 10T lite, Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi 10T Pro поддържат 5G свързаност.

Теленор предлага Xiaomi Mi 10T lite в комплект с умната гривна Xiaomi Mi Band 5 на цена от 519,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 30.99 или на лизинг за 26,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Xiaomi Mi 10T в комплект с умната гривна Xiaomi Mi Band 5 от Теленор ще е на цена от 529,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 28,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Теленор предлага Xiaomi Mi 10T Pro в комплект с умната гривна Xiaomi Mi Band 5 на цена от 639,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 34,59 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Пълна информация за това и други предложения на Теленор е налична на официалната страница на оператора www.telenor.bg, чрез обаждане на телефон 0800 900 55 в делнични дни между 9:00 и 18:00 часа, както и във всички магазини на оператора и официалните партньори.

Теленор предлага новите iPhone 12 Pro Max и iPhone 12 mini – сега по-мощни и издръжливи от всякога – достъпни за поръчка днес и налични от 13 ноември. Освен впечатляващите предимства на двата модела те разполагат с 5G.

Усетете 5.4-инчовият iPhone 12 mini, събиращ всички технологии на iPhone 12 в очарователно компактен размер, докато предоставя впечатляващо голям и поглъщащ екран от край до край.

Теленор ще предложи и iPhone 12 Pro Max, предлагащ изцяло нова про камера и най-големият дисплей и поглъщащо преживяване в iPhone Теленор ще предлага iPhone 12 mini 64GB на цена от 1209,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 55,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

iPhone 12 Pro Max 128GB от Теленор ще е на цена от 2009,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 93,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Пълна информация за това и други предложения на Теленор е налична на официалната страница на оператора www.telenor.bg, чрез обаждане на телефон 0800 900 55 в делнични дни между 9:00 и 18:00 часа, както и във всички магазини на оператора и официалните партньори.

Часове след официалното представяне на Samsung Galaxy Z Fold2, Теленор дава възможност на потребителите за предварителни поръчки на сгъваемия смартфон. Желаещите могат да направят заявка чрез Купи онлайн на telenor.bg до 23:59 на 17 септември 2020 г.

Към впечатляващите предимства на сгъваемия Samsung Galaxy Z Fold2 е и съвместимостта му с 5G технологията, която ще даде възможност на притежателите му да се възползват по най-добрия начин от функционалностите на устройството. Официалният старт на продажбите на устройството в магазините на Теленор както и през Купи онлайн е 18 септември 2020 г.

Galaxy Z Fold2 е второто поколение сгъваем смартфон на Samsung и е със сгъваем дисплей с диагонал от 7,6 инча в разгънато състояние, резолюция от 2208x1768 пиксела и 120Hz честота на опресняване. Външният екран е по-голям, отколкото при предходния модел, и вече е с 6,2-инчов диагонал и резолюция от 2260x816 пиксела. Трите основни камери на Z Fold2 са с 12MP сензори, докато селфи камерата е с 10MP сензор. Устройството е с процесор Snapdragon 865, 12GB RAM и 256GB вътрешна памет. Батерията е с капацитет 4500mAh и поддържа бързо зареждане.

Теленор предлага Samsung Galaxy Z Fold2 на цена от 2809,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 52.99 или на лизинг за 128,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Пълна информация за това и други предложения на Теленор е налична на официалната страница на оператора www.telenor.bg, чрез обаждане на телефон 123, както и във всички магазини на оператора и официалните партньори.

Теленор предлага сгъваемия смартфон Huawei Mate Xs в търговската си мрежа и чрез Купи онлайн. Впечатляващият телефон е съвместим и с 5G, което е още едно предимство за клиентите, които благодарение на на новата технология те ще могат да се възползват максимално от функционалностите на Huawei Mate Xs.

Huawei Mate Xs е с гъвкав OLED дисплей, който е с диагонал 8 инча, когато е разгънат и с резолюция от 2200x2480 пиксела. В сгънато състояние смартфонът разполага с два дисплея с диагонали 6.6 и 6.38 инча. Falcon Wing дизайнът включва над 100 взаимосвързани части и материали, които правят системата на прегъване по-издръжлива.

Устройството има една четворна SuperSensing Leica Quad Camera, подредена вертикално. Тя включва 40MP широкоъгълна камера с бленда f/1.8, 16MP ултраширокоъгълна камера, 8 MP телефото камера с оптична стабилизация и 3D Depth Sensing камера. Камерата може да се използва и за снимки в селфи режим, когато смартфонът е сгънат.

Смартфонът е с осемядрен процесор Kirin 990 5G, 8GB RAM и 512GB вътрешна памет. Батерията му е с капацитет 4500mAh, като телефонът поддържа технологията за бързо зареждане Huawei Super Charge. Софтуерът на Huawei Mate Xs е EMUI 10.1, базиран на версията на Android 10 с отворен код и не поддържа Google Mobile Services. Вместо това устройството разполага със софтуерните инструменти Huawei Mobile Services, както и магазинът за приложения Huawei AppGallery.

Теленор предлага Huawei Mate Xs на цена от 3779,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 51.99 или на лизинг за 174,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Пълна информация за това и други предложения на Теленор е налична на официалната страница на оператора www.telenor.bg, чрез обаждане на телефон 123, както и във всички магазини на оператора.

Теленор ще предлага нови модели от серията P40 на Huawei, които бяха представени на онлайн премиера миналата седмица. Устройствата ще са налични за покупка чрез Купи онлайн от 6 април.

Първите 230 клиенти, които вземат Huawei P40 Pro от Теленор, независимо дали с плащане в брой или на лизинг, ще получат с него и умен часовник Huawei Watch GT2. Huawei P40 Pro е с 6.58-инчов безрамков OLED дисплей с резолюция 2640x1200 пиксела, който е с честота на опресняване 90Hz и има прорез в горния си край. Предната камера е с 32MP резолюция на основния сензор, като има и втори дълбочинен сензор за по-добри портретни снимки. На гърба е система от четири Leica камери, която включва 50MP основна Ultra Vision камера с бленда F/1.9, ултра широка 40MP Cine камера с бленда F/1.8, дългофокусна камера с 12MP сензор и оптична стабилизация и 3D Depth Sensing камера.

Смартфонът е с осемядрен процесор Kirin 990 5G, 8GB RAM и 256GB вътрешна памет. Батерията му е с капацитет 4200mAh, като телефонът поддържа технологията за бързо зареждане Huawei Super Charge и Wireless Huawei SuperCharge за безжично зареждане с до 27W мощност. Софтуерът на Huawei P40 Pro е EMUI 10.1, базиран на версията на Android 10 с отворен код.

Huawei P40 lite е с 6.4-инчов безрамков LCD дисплей с резолюция 2310x1080 пиксела и прорез в горния край. Четворната камера има основен сензор с резолюция 48MP и бленда f/1.8, както и 8MP ултраширок сензор, 2MP макро сензор и 2MP сензор за дълбочина.

Процесорът на P40 lite е осемядреният Kirin 810 с 6GB RAM и 128GB вътрешна памет. Батерията му е с капацитет 4200mAh и поддържа технологията за бързо Huawei SupperCharge. Софтуерът на този модел е EMUI 10, базиран на Android 10. Huawei P40 lite E е с 6.39-инчов безрамков LCD дисплей с резолюция 1560x720 пиксела, който е с прорез в горния си край. Основната му камера е тройна с 48MP основен сензор, 8MP ултраширок сензор и 2MP сензор за дълбочина. Предната камера е с 8MP резолюция.

Устройството има осемядрен процесор Kirin 710F, 4GB RAM и 64GB вътрешна памет. Батерията му е с 4000mAh капацитет. P40 lite E е с операционна система EMUI 9.1, базирана на версията на Android 9 с отворен код.

Софтуерът на всички устройства от серията Huawei P40 не поддържа Google Mobile Services. Вместо това устройството разполага със софтуерните инструменти Huawei Mobile Services, както и магазинът за приложения Huawei AppGallery. Huawei предоставя достъп до облачно пространство без нужда от допълнително заплащане за 12 месеца, като пространството за притежателите на Huawei P40 Pro е 50GB, а за притежателите на P40 lite и P40 lite E е 15GB.

Теленор ще предлага Huawei P40 Pro на цена от 1229,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 51.99 или на лизинг за 59,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план, като първите 230 клиента, които вземат този модел, ще получат в комплект с него и умен часовник Huawei Watch GT2.

Huawei P40 lite ще е на цена от 329,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 29.99 или на лизинг за 15,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план.

Telenor ще предлага Huawei P40 lite E на цена от 199,99 лв. при плащане в брой, с двугодишен договор за Тотал+ 29.99 или на лизинг за 9,99 лв. на месец с двугодишни договори за лизинг и за мобилни услуги за същия план. Трите телефона допълват списъка с устройства, предлагани от Теленор, които поддържат 5G свързаност.

Пълна информация за това и други предложения на Теленор е налична на официалната страница на оператора www.telenor.bg, чрез обаждане на телефон 123, както и във всички магазини на оператора.

Твоите въпроси. С отговор.

виж всички

Новини от Yettel

виж всички

Повече за 5G

виж всички

Видео

Най-нови

Имаш въпроси за 5G - ние сме тук за да отговорим на тях.

Ако имате нужда от допълнителна информация от Yettel България, моля, свържете се с нас на е-мейл 5G@telenor.bg. Стараем се да отговаряме на всички запитвания във възможно най-кратки срокове. Забавяния са възможни в зависимост от натоваренността.

За актуалните новини и информация ни последвайте във Facebook, Twitterи LinkedInили ни посетете https: //www.telenor.bg/5G.