Влез и виж специални оферти Вход

Влез и виж специални оферти

5G тестове за по-добро бъдеще

Какво е 5G

5G e мобилна мрежа от последно поколение, която ще отвори врати за нови преживявания и иновации, благодарение на потенциала й да осигури по-бърз пренос на все по-нарастващите обеми от данни в реално време. Oнова, което отличава мрежите от пето поколение от всичко досега, са високата ефективност при пренос на голям обем данни, разнородната приложимост в най-различни сфери и индустрии и очакваната енергоефективност и удължен живот на батерията на новото поколение устройства.

Ето един пример. Правило ли ви е впечатление, че при стрийминг на футболен мач на мобилно устройство има леко забавяне на картината и звука, сравнено с живото предаване по телевизията? Е, с 5G мрежите това забавяне остава в миналото. Благодарение на високите скорости на обмен на данни и ниските врeмезакъснения, 5G мрежите дават нови възможности за развитие на автономните автомобили, телемедицината, виртуалната реалност и ще ги направят естествена част от всекидневния ни живот.

От 2G към 5G

С развитието на мобилните комуникации, всяка следваща технология предоставя нови възможности. Амбицията на 5G мрежата е да надгради съществуващите технологии и да създаде условия за по-добро бъдеще, благодарение на нови, интелигентни решения и услуги.

Глас
Масово разпространение на мобилни телефони

Глас
Мобилни телефони
Достъп до интернет през телефон
Нови услуги като видеоконференции и глас по IP

Глас
Достъп до интернет, стрийминг, HD видео, облачни услуги и друг обмен на данни
Масово разпространение на смартфони и приложения

Глас
Достъп до интернет, стрийминг, HD видео, облачни услуги, индустриални мрежи
Надеждна и бърза комуникация и свързаност между различни видове мрежи и устройства (IoT, Network Slicing)

Yettel и 5G

На 01.07.2019г. Yettel получи от Комисията за регулиране на съобщенията възможността да използва временно честотна лента от 100MHz в обхват 3.6 GHz.

Това ни позволява да тестваме и да демонстрираме част от възможностите на 5G технологията, съвместно с различни институции, бизнеси и потребители на определени за целта събития. Така повече хора ще могат да се докоснат до новите технологии и практическите приложения на 5G технологията. За тези събития, Yettel ще изгради 5G тестова мрежа и връзки в няколко града от страната, комбинирайки пренос на данни през оптични кабели, ново поколение радио-релеен достъп и други елементи на съществуващата ни мрежа.


Оборудване на Yettel за 5G тестове

Мрежово оборудване

Yettel 5G Фиксирано оборудване

5G Фиксирано оборудване

Фиксираното 5G оборудване, инсталирано на изградена и функционираща приемно-предавателна станция на Yettel. Веднъж инсталирано 5G оборудването, се изгражда и оптична свързаност до мястото, на което е подвижната 5G клетка. Използва се високотехнологична активна антенна система (AAU) за 5G, позволяваща разгръщане на капацитета на 5G.

Yettel 5G - подвижна приемно-предавателна станция

5G оборудване, инсталирано на подвижна приемно-предавателна станция

Мобилна станция с монтирана AAU (активна антенна система) и релеен пренос от ново поколение, позволяващо разгръщане на капацитета на 5G технологията.


Потребителско оборудване

360° камера

360° камера

Професионален модел 8K 360-градусова камера на водещия производител Insta360. 5G технологията позволява да бъдат използвани максимално възможностите й в реално време.

VR очила

VR очила

Очила за виртуална и добавена реалност HTC Vive Pro, чиито характеристики позволяват да се демонстрират спососбностите на 5G.

5G Рутери

5G Рутери

5G рутера позволява свързването на дома и офисакъм 5G мрежа.

5G смартфон

5G смартфон

5G смартфоните позволяват мултимедийно развлечение от последно поколение, като VR streaming и игри през облачна услуга, благодарение на високата скорост и изключително бързо време за реакция, предоставяни от 5G технологията.

5G тестове

5G тестове и здравеопазване

На 22-ри юли 2019 г. Yettel тества приложението на 5G в сферата на здравеопазването по време на реален медицински преглед. Проведеният експеримент е вдъхновен от напълно действителен случай - водещи лекари от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" посещават една от регионалните болници в Хасково редовно, за да извършват прегледи и консултации съвместно с местните медици.

За целта на експеримента, беше изградена свързаност между 3 локации в България – 2 в София и 1 в Хасково, като бе използвана 5G връзка между София и Хасково.

При проведения тест се извърши преглед от разстояние на пациент, намиращ се в Хасково, докато лекарите бяха в София. Посредством комбинация от 5G, оптична свързаност, очила за виртуална реалност и 360-градусова камера, лекарите осъществиха жива връзка, преглед и консултация с пациента. Прегледът беше проведен от проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", който се намираше пред сградата на Yettel в София, проф. Диян Енчев, който бе в кабинета си в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и д-р Асен Меджидиев в Хасково.

Целта на експеримента бе да покаже доколко 5G мрежата днес може да се интегрира в ключова сфера като медицината и да осигурява необходимите възможности за свързване, надеждна скорост на връзката и стрийминг на изображение.

Потребителски тест

Друго основно приложение на 5G технологията, която Yettel тества и демонстрира, е 5G свързаност. Присъстващите на теста имаха възможност сами да направят реален тест на 5G скоростта през 5G смартфон и ползвайки услугата за пренос на данни, която предоставя възможности за бърз интернет и предаване на висококачествено видео съдържание. Също така, през крайни устройства за 5G, беше демонстриран едновременен стрийминг на HD и 4К канали, както и постигане на гигабит скорости през мобилната мрежа.

На 17.08 в Синеморец, на плаж Велека, Yettel организира събитие, изцяло фокусирано върху потребителския тест на новата 5G технология. Посетителите имаха възможност:
да направят тест на скорост, постигната през 5G
да се уверят в качеството на 16 едновременни излъчвания на видеа с HD & 4K резолюция, както и достигната скорост за излъчването им
да тестват видео игри с 5G скорост

Гейминг

Благодарение на 5G технологията, в близко бъдеще се очаква появата на приложения за онлайн гейминг, като така ще отпадне нуждата от много бързи и специализирани компютри за игра. Онлайн геймингът ще може да се реализира през облачни услуги, интернет и телефон. За тази цел към днешна дата тествахме възможностите за подобен вид гейминг през 5G мрежата.

5G и менторство

На 08.08 Yettel се проведе втори тест на 5G технологията и нейното приложение в областта на менторството и коучинга. По време на събитието се изследваха възможностите и в кулинарната сфера.

Демонстрацията се проведе на две локации – Бургас и София. Специален гост на събитието в Бургас беше Андре Токев, който с помощта на 5G технология и VR очила наблюдава и наставлява любители готвачи от разстояние. Те готвиха в неговия ресторант „ANDRe“ в София за избрани гости.

Любители готвачите бяха разделени на 3 екипа с по 2-ма участника.

Ана Динкова: експерт в областта на корпоративните комуникации и дигиталния маркетинг с комбиниран опит от над 20 години. Съосновател е на trinitix – агенция за дигитален маркетинг. Автор е на свободна практика в няколко медии.

Александър Богоявленски: Професионален пилот, журналист и консултант в сферата на корпоративния и дигитален маркетинг и комуникации с над 25-годишен опит в медийната среда, връзките с обществеността, информационните технологии и авиацията.

Валя Караджова: Завършила Националната музикална академия със специалност фагот и пиано. Понастоящем работи в салон за красота. Горд стопанин на голдън ретривър.

Никола Балов: Пише за технологии вече близо 15 години. Определя се като технологичен блогър и човекът, който не е спечелил Мастършеф, защото не е участвал.

Анна Узунова: Журналист по образование, основател на култовото предаване по БНТ "Ку-ку". Сега дизайнер на бижута, по призвание, и собственик на малък бутик в центъра на София.

Михаил Дюзев: 18 години съм в семейството на Дарик радио. Първо като новинар, а от последните 10 години като водещ на сутрешния блок "Дарик Кафе".

5G и развлечение

Едно от приложенията на новата 5G технологията е в сферата на развлеченията. Пример за това е излъчване на живо на събитие или концерт, на което не винаги всеки може да присъства, но би искал. За да тества това приложение и като част от серията „5G тестове за по-добро бъдеще“, Yettel излъчи на живо в реално време концерт на Орлин Павлов, който се състоя на 28.08.2019 г. на Гребния канал в гр. Пловдив.

За всички, които не бяха на живо на мястото на концерта в Пловдив, Yettel предаде пряко концерта с помощта на 5G технология, на безплатно събитие в парка „Заимов“ в гр. София, както и в приложението YettelApp. Благодарение на новата технология всички, които избрaха да гледат стрийминга, се насладиха на отлични звук и качество на картината. За още по-приятно и пълно изживяване, на гостите в парка „Заимов“, на разположение имаше и VR очила, които предаваха пряко 360° картина от концерта в Пловдив. Така зрителите успяха да се докоснат до концерта, както през погледа на изпълнителя, така и през погледа на публиката. В допълнение, за посетителите в парка „Заимов“ имаше специален кът с различни 5G демо зони – гейминг, едновременно излъчване на 16 HD и 4К канала.

За всички любители на новите технологии, Yettel постави изложбена шатра и на мястото на концерта на Гребния канал в Пловдив. Преди старта на концерта бяха изложени 5G телефони, с които гостите на концерта имаха възможност лично да тестват някои от възможностите на 5G технологията – гейминг и потребителски тестове на скоростта.

Очаквайте скоро ...

През следващите месеци Yettel планира да продължи 5G тестовете като изследва потенциала на новото поколение мобилни технологии в областта на производството и други.

Въпроси и отговори

На този етап Yettel получи възможносттa да използва временно честотна лента, с цел да тества 5G технологията. С търговския старт на новата технология, Yettel ще започне да предлага 5G устройства.

Yettel организира безплатни събития, на които ще може да бъде демострирана новата 5G технология. Следете официалните ни страници за повече информация.

Очаква се консумацията на батерията с новата технология да е по-икономична.